Website aanmelden bij Google

Home   »   Website aanmelden bij Google

Website aanmelden bij Google

Staat je website live? Dan is het nu tijd om je resultaat aan de buitenwereld te tonen. Één van de eerste stappen is het aanmelden van je website bij Google. In deze blog leg ik je uit hoe je dit voor je hele website in één keer kan doen of alleen voor een losse URL.

Google search console instellen

De meest voor de hand liggende manier om je website aan te melden bij Google is het instellen van Google search console. Google search console is de plek waar je Google kan vertellen dat je een nieuwe website of URL beschikbaar hebt.

Google account aanmaken

Om je aan te melden bij Google Search console, is het van belang dat je een Google account tot je beschikking hebt. Dit is het zelfde als je Gmail adres. Heb je dit nog niet? Surf dan naar Google.nl en klik op aanmelden. Vervolgens kies je voor “account aanmaken”. Hier bedenk je een e-mail adres en wachtwoord.

Google account aanmaken

Google search console aanmelden

Nadat je je Google account hebt aangemaakt, surf je naar: https://search.google.com/. Hier kies je voor: “Nu starten” & vervolgens vul je het domeinnaam in die je wilt aanmelden.

Google search console aanmelden

Gelukt? Dan is het nu belangrijk om je domeinnaam te verrifieren. Hiermee geef je aan Google aan dat je de eigenaar bent van de website. Verrifieren kan op verschillende manieren. De meest voorkomende oplossing zijn: het uploaden van een HTML bestand naar je hosting partij, het plaatsen van een HTML tag op je website of een DNS record bij je DNS provider.

Tip: Ben je benieuwd hoe je Google search console koppelt aan je Wix website? Bekijk dan mijn Wix SEO handleiding

Sitemap toevoegen aan Search console

Nadat je je domein hebt geverrifierd, is het van belang om je XML sitemap toe te voegen aan Google search console. Door je XML sitemap te voegen, is Google direct op de hoogte als je een nieuwe pagina aanmaakt of een huidige pagina hebt bewerkt. Het toevoegen van, doe je door in het linker menu te navigeren naar: sitemaps. Vervolgens voeg je hier de URL van je sitemap toe (in mijn geval is dit: /sitemap_index.xml).

Sitemap search console

Sitemap kan niet worden gelezen

Nadat je XML sitemap hebt toegevoegd, is het van belang om de status na een paar dagen te controleren. Soms wil het namelijk wel eens voorkomen dat de xml sitemap niet kan worden gelezen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er achter te komen wat er fout gaat, adviseer ik je de url van je sitemap te inspecteren met de URL inspectie tool in Google. Deze vind je boven aan op elke pagina in Google search console.

url inspectie tool Google

Na het uitlezen van de URL, verteld Google welke fout er is die opgelost dient te worden.

URL aanmelden bij Google

Indien je de stappen hierboven hebt gevolgd en je XML sitemap goed functioneert, hoef je inprincipe geen losse URL aan te melden bij Google. Wel kan je wat prioriteit geven door de nieuwe url op te halen in de URL inspectie tool en vervolgens te kiezen voor: Indexatie aanvragen.

URL aanmelden bij Google

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier