
AI overviews
Google ruikt de hete adem van OpenAI en andere chatbots. Dus lanceerde het een variant genaamd AI-overviews. De eerste uitrol was in de USA. Nu 1.5 jaar verder is het uitgerold in meer dan 100 landen. De kritiek die Google op het begin kreeg was niet mals. Abrupt besloten ze de zichtbaarheid terug te schroeven waarnaar het daarna weer langzaam steeds meer zichtbaar werd. Inmiddels is er geen weg meer terug en lijken ze zelfs te flirten met een volledige chatbot functie genaamd: AI mode.
In deze blogpost lees je: wat AI-overviews is, waar we nu staan en hoe de SEO Brein Community denkt dat we als SEO-specialisten hier mee om moeten gaan. Na het lezen van dit artikel weet je: wat je moet communiceren als AI-overviews straks uit de testfase in Nederland komt, welke KPI’s belangrijk zijn en hoe het speelveld verandert. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.
Wat is AI overviews?
AI overviews kun je zien als een korte samenvatting o.b.v. jouw zoekopdracht. Het maakt gebruik van generative AI om “nuttige” informatie te geven in één oogopslag. I.p.v. het scrollen door de blauwe linkjes, ga je de interactie aan met een chatbot. Die er hopelijk voor zorgt dat jij sneller het antwoord krijgt waar je naar op zoek bent. Door de prominente rol in de zoekmachine, heeft het een grote impact op de rest van de website die daarna pas zichtbaar zijn. Maar dat niet alleen, zodra een AIO getriggerd wordt, blijft men ook langer hangen in Google en neemt het aantal kliks naar het open web af.
De hamvraag: is dat een probleem of dienen wij ons als SEO-specialist hierop aan te passen? Denk aan het veranderen van KPI’s en de kijk op ons vak? Uit meerdere reacties in de community blijkt namelijk dat het verkeer afneemt, maar de waarde per bezoeker toe (conversies). Daarnaast verschuift onze rol meer naar “search experience optimization”. Het is daarbij belangrijk dat jouw merk in waardevolle Customer journeys zo veel/goed mogelijk zichtbaar is via verschillende organische kanalen. Of het nou een LLM is of een traditionele zoekmachine, dat doet er niet meer zo veel toe.
Mijn mening: SEO wordt minder een performance kanaal, met de last click attributie doe je ons werk te kort en zichtbaarheid wordt meer waard. Tot slot moeten we wellicht af en toe KPI’s gewoon helemaal los laten en doen wat goed is voor de organisatie. Denk aan goede content maken en ervoor zorgen dat de inhoud uiteindelijk gedistribueerd kan worden via verschillende organische kanalen.
Verder verandert er niet zo veel, zo bevestigde Danny Sullivan van Google tijdens een SEO-meetup in New York:
“The core fundamental things haven’t really changed. If you’re doing things that are making you successful on search, those sorts of things should transfer into some of the things that you see in the generative AI kind of summaries.”
Uiteraard wijkt het af van wat we in “traditionele search” gewend zijn. Dat heeft o.a. te maken met:
• Predictive summaries wat in Jip-en-janneketaal betekent dat Google naast het begrijpen van de zoekopdracht / prompt ook een voorspelling doet wat de gebruiker wilt zien.
• Grounding links: bronnen die Google gebruikt om het AIO-antwoord te onderbouwen.
De huidige ontwikkelingen
Sundar Pichai (CEO van Google) beloofde vorig jaar het volgende (bron):
Een paar recente casestudies spreken deze uitspraak tegen. Zodra een AIO getriggerd wordt, vaak op informatieve zoekopdrachten, daalt de CTR met 35 procent (case study).
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal kliks in een AIO dat naar een platform van Google toe gaat (bron).
Los van de verkeer, is er nog voldoende ruimte voor verbetering in AI overviews zelf. Denk aan:
1. Antwoorden die niet kloppen
Wat een serieus effect op een business kan hebben of ervoor kan zorgen dat verkeerde conclusies getrokken worden. Jup, jij kan kritisch denken. Maar de massa?
Natuurlijk is het goed om in het achterhoofd te houden dat de bizarste voorbeelden het altijd goed doen op social media. Ik verwacht dat na verloop van tijd de ergste kinderziektes er wel uit zijn. Maar helemaal verdwijnen denk ik niet. Zo bevestigd ook Marleen Stikker, directeur van onderzoeksinstituut WAAG Futurelab, bij de NOS.
“Het is een waarschijnlijkheidsmachine die dingen bij elkaar raapt op basis van statistiek en ervoor zorgt dat het enigszins grammaticaal correct wordt weergegeven”, aldus Stikker.
Dat blijkt ook uit het feit dat identieke zoekopdrachten in het Nederlands steeds andere antwoorden opleveren.
2. Spam in Google
Het lijkt soms kinderlijk eenvoudig te zijn om met spam in AIO terecht te komen. Als voorbeeld: top 10 lijstjes van beste Agencies. Zodra meerdere agencies precies ditzelfde lijstje op hun website tonen gaat in sommige gevallen een LLM dit als waarheid aanzien.
Dit baart mij, alsmede andere SEO-specialisten die op een duurzame manier websites willen optimaliseren zorgen (bron).
3. Is het wel gebruiksvriendelijk?
Kevin Indig, een toonaangevende SEO-specialist deed een usabillity test onder 70 gebruikers. Wat blijkt:
• 7 op de 10 zoekers lezen nooit verder dan het eerste derde deel van een AIO; vertrouwen en zichtbaarheid worden gewonnen – of verloren – binnen een paar regels
• Jongere mobiele gebruikers omarmen AI-antwoorden en sociaal bewijs; oudere zoekers zoeken nog steeds naar blauwe links en autoriteitssites
• Query intents met een hoog risico (zoals YMYL zoekopdrachten) zorgen er ook voor dat gebruikers meer gaan zoeken naar validatie.
• Overtuigen in een AIO gebeurt in deze volgorde: Merk/autoriteit is nu de eerste poort, zoekintentie-relevantie de tweede; de formulering van de snippet doet er pas toe als het vertrouwen is gewonnen.
Anyhow, ik ben benieuwd of Google naar dit soort berichten luisterd. Inmiddels lijkt AI bij hun het tover woord te zijn.
AI mode
Zo lijken ze in sommige landen AI-mode (the next stap) er ook zachtjes doorheen te drukken. In deze vorm heb je inweze alleen nog maar een conversatie met een chatbot en verdwijnen de “traditionele linkjes” in de zoekresultaten.
Community roundup
Hoe het ook wendt of keert, AIO of welke variant dan ook is “here to stay”. Links- of rechtsom zullen we een weg moeten vinden om op de nieuwe manier ook goed zichtbaar in de SERP te zijn. Ik vroeg daarom aan 30+ SEO specialisten uit de SEO Brein Community hoe zij denken over:
1. Wat je als eerst moet delen met je stakeholders
2. Of KPI´s voor SEO veranderen
3. Waar de impact van AI het grootst zal zijn
4. Hoe je evt. je aanpak kunt veranderen
5. Wat vooral geen zin meer heeft om te doen.
Zij staan tenslotte elke dag met “de voeten in de klei” en hebben hier al veel ervaring mee.
Wat moet je als eerst delen met je stakeholders?
Over de afgelopen maanden heb ik met veel stakeholders al een reeks inzichten en informatie gedeeld. Daarbij gaat het al snel erover of het niet ten koste gaat van verkeer en wat de impact er vervolgens van op is op de business van een klant. Voor een deel van de klanten wordt informationeel verkeer namelijk geremarket (door hun ads bureaus), waardoor AI Overviews (met een zichtbare daling in verkeer) ook impact kan hebben op andere marketingkanalen. Het is belangrijk om je stakeholders mee te nemen in de impact (minder traffic), maar ook de kansen en nuances. Zo zien we in onze data geen daling in conversies en het verkeer dat binnenkomt, is doorgaans ook daadwerkelijk meer geintereseerd in informatie.
Naast wat voorbeelden van AIO stel ik een aantal gerichte vragen: 1) Wie gebruikt er al AI? 2) Wie heeft er al eens gekeken naar de vindbaarheid van domein.extensie in AI? 3) Wat betekend de komst van AIO voor ons en onze doelgroep volgens jullie?
Vervolgens neem ik ze mee in de te nemen stappen om door AI in overweging genomen te worden en gaan we daar een plan voor ontwikkelen.
Laat je niet gek maken door paniekberichten. Maar: blijf wel scherp. Als je al werkte volgens de richtlijnen van Google (EEAT), dan is de kans groter dat jij straks als bron wordt genoemd in die AI-antwoorden.En juist nu wordt het nog belangrijker om te focussen op wat er na de klik gebeurt.
Focus minder op ‘meer en meer verkeer willen’.Focus meer op ‘beter resultaat halen uit het verkeer dat je al hebt’.
Onze verwachting hoe dit de markt van de klant gaat beïnvloeden ondersteunt met onderzoeken. Daarnaast doen we bij internationale klanten ook altijd een before/after analyse om de daadwerkelijk impact op CTR en conversie ratio inzichtelijk te maken
In de afgelopen maanden heb ik mijn stakeholders op verschillende manieren op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen rondom AI Overviews. Denk aan informatieve e-mails, maar ook aan een presentatie tijdens een Ecommerce dag, waarin ik AI Overviews uitgebreid heb toegelicht. Tijdens deze sessie deden we een gedachtenexperiment: Wat als we nooit klikken meer uit Google krijgen? Hoe behalen we dan onze doelstellingen? Dit leverde verrassende inzichten en nieuwe perspectieven op.
Daarnaast deel ik veel cijfers, vooral uit landen waar AI Overviews al breder zijn uitgerold. Bijvoorbeeld: welk percentage van de zoekopdrachten toont momenteel een AI Overview? Voor welke type zoektermen gebeurt dit? En hoe verschilt dit per branche? Alles om een goed beeld te geven van de impact van deze ontwikkeling.
Een veelgestelde vraag die ik krijg is: hoe we kunnen optimaliseren voor AI Overviews? Daarbij deel ik de laatste inzichten, maar ik benadruk ook dat er geen quick fix bestaat om hierin vertoond te worden. Ik maak stakeholders duidelijk dat AI Overviews een onderdeel zijn van de totale SEO strategie, en geen op zichzelf staande aanpak waarop we al onze focus moeten leggen.
Er gebeurt momenteel zoveel in het zoeklandschap. Niet alleen het gedrag is hevig aan het veranderen, maar ook de locatie waar het gedrag plaatsvindt is meer verdeeld dan ooit. Google’s AI overview is hier weer een voorbeeld van. De conversatie die mensen hebben online, zal ook in Google meer plaatsvinden. Wil je structureel en op lange termijn werken aan je online zichtbaarheid? Dan gelden er helaas geen “trucjes” om hoger in Google’s AI overview te komen. Hoe dan wel? Door echt toegevoegde waarde te bieden in je content, aansluitend bij de intentie van de gebruiker. Juist nu ontstaan er kansen voor wie inzet op kwaliteit.
Dat verkeer weleens flink kan gaan teruglopen, waardoor het lijkt alsof content en SEO niet langer relevant zijn. Terwijl misschien het tegenovergestelde waar is: mensen zoeken meer dan ooit en LLM’s kunnen gepersonaliseerde antwoorden (producten/diensten) aanbevelen. Dus goede zichtbaarheid is belangrijker dan ooit.
Dat de organische markt enorm gaat veranderen. Dat was al zo met de komst van LLMs, maar weer een tikkeltje meer met AIO. SEO wordt hiermee eerder een rode draad over de verschillende kanalen heen, waar je SEA, branding en de social kanalen echt meer moet bij gaan betrekken. SEO gaat zich (nog meer) focussen op het matchen van de zoekintentie, beantwoorden van die zoekvraag en binnen (de juiste) meerdere kanalen een goed antwoord kunnen voorzien.
Waar zal de impact van AI overviews het grootst zijn?
De impact van enkel en alleen de AIO’s zal groot zijn, maar is eigenlijk maar één onderdeel van een grotere ontwikkeling. Wij bieden veel ‘educational info’ en andere AI-tools bieden daarvoor nu ook al een oplossing. Uiteindelijk verwacht ik dat AI overal terugkomt, en alle traffic naar educational info helemaal verdwijnt.
Dat betekent dat ons volledige verdienmodel op termijn niet meer houdbaar is. De vraag die ik heb is dus niet wat de impact is op ons verdienmodel, maar vooral hoelang ons verdienmodel nog blijft bestaan.
Stakeholders kunnen initieel verwachten dat de CTR en organische traffic zal dalen, en dat hoeft niet per se erg te zijn. Je moet deze gap echter wel op kunnen vangen; denk aan zichtbaarheid via YouTube of Tiktok, maar ook zeker aan platformen zoals Reddit en Tweakers, waar AIO en LLMs ook hun input halen.
Ik verwacht dat als je nu nog SEO op de ‘oude’ manier doet, dat je het wel kan vergeten. SEO wordt mijn inziens meer content marketing, wat het tegelijkertijd een stuk moeilijker maakt om er een business case van te maken (wat is de ROI? Wat levert het op?).
Of heel platgezegd: je kan stoppen met het maken van informatieve content (wat is X, e.d.), want dat kan Google straks prima zelf afvangen. Hoe je Google LLMs wel kan voeden is door over jouw merk te praten, jouw unieke positionering, jouw aanbod, hoe dat verschilt van de concurrent, etc. Dat zijn typisch geen termen met zoekvolume, maar is juist mega-relevant voor je doelgroep. Dit leid ook tot meer content voor 0 search keywords.
Ik verwacht vooral impact op informatieve zoekopdrachten met één duidelijk antwoord. Denk aan: “Wat is X?” of “Wanneer is Y?”. Bij complexere vragen, overwegingen of aankopen willen mensen vaak meer dan een AI-samenvatting. Ze willen verdieping, vertrouwen en context.
Impact dus? Ja. Maar afhankelijk van:
– Je doelgroep (bijv. B2B / oudere doelgroepen zoeken anders)
– Je contentstrategie (ben je een waardevolle bron of schrijf je wat iedereen schrijft?)
– Je niche (AI overviews zijn nog lang niet overal even sterk)
Opvallend is dat de CTR bij meeste van onze klanten met -31% verminderd is bij ToFu content. Als je met je team strategische keuzes moet maken, dan lijkt het dat BoFu content de veiligste weg is. Bij zo’n type content moet je nog steeds doorklikken.
In eerste instantie is de grootste impact zichtbaar op informationele zoektermen. Het zal in mijn ogen een kwestie van tijd zijn voordat Google ook bij oriënterende vragen AI Overviews toont. In de VS zien we dit al: op zoektermen als “iphone 15 vs iphone 16” wordt er met AI Overviews een vergelijking tussen de twee toestellen getoond. Ik verwacht dat AI Overviews slecht het begin is van een grotere uitrol van de AI Mode. Dat zal een nog grotere impact gaan hebben, als dat daadwerkelijk gebeurd.
Ik denk dat de impact groter zal zijn voor websites die zich voornamelijk focussen op zoekopdrachten met een informatieve zoekintentie. Ik denk dat we onszelf goed moeten afvragen hoeveel handel we hier uithalen. Uiteraard wil je hier ook zichtbaar blijven in de customer journey. Alleen moeten we hier wellicht andere KPI’s aan koppelen?
In het algemeen verwacht ik dat dit ervoor zorgt dat Google weer minder Organic Traffic naar websites gaat sturen. We moeten het meer over Organic Visibility hebben en minder over Organic Traffic.
En daarnaast zal het per keyword en per AIO verschillen of de impact positief of negatief uitpakt. Ik zie nu ook resultaten waar we (zonder de AIO uit te klappen) als enige zichtbaar zijn en daaronder ook nog met het traditionele resultaat op 1 ranken. Samen met het Paid Search resultaat hebben we daar bijna volledige SERP dominantie boven de vouw (los van de 2-3 extra Ads van concurrentie, maar die stonden er toch al). Synergie met Paid Search is belangrijk om maximaal zichtbaar te zijn.
Tot nu toe zien we (volgens mij) de grootste verandering in het verschijnen van AI Overviews voor informatie & nieuws. Dat kan dus ook gaan om allerlei vragen rond een product of dienst. Moet je dat stukje dan dus maar laten liggen en alleen focussen op transactionele en commerciële zoekintenties? Nee – het gaat juist om laten zien dat jij de expert bent, en dan zul je de vragen moeten beantwoorden die leven bij het publiek. Dat vergroot ook de kans dat je in het AI Overview komt als een van de zoekresultaten met een link.
Hoe veranderen de KPI’s voor SEO?
Ik ben van mening dat KPI’s in de toekomst zeker zullen veranderen. Zo denk ik dat merkgerelateerde KPI’s (brand KPI’s) binnen SEO belangrijker worden. Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen KPI’s per type zoekintentie.
Voor informational searches verwacht ik dat AI Overviews vaker zullen worden getoond. Daarom kan het verstandig zijn om bij deze zoektermen, naast verkeer, ook te focussen op vertoningen. Zichtbaarheid in AI Overviews, ook zonder klikken, kan namelijk bijdragen aan merkbekendheid en autoriteit.
Ook verwacht ik dat tools die laten zien na hoeveel pixels je zichtbaar bent belangrijker gaan worden. Deze inzichten helpen om veranderingen in de zoekresultaten snel te signaleren en maken het mogelijk om stakeholders te laten zien wat er daadwerkelijk gebeurt in de SERP. Een soort share of search, maar dan op basis van zichtbaarheid in pixels. Daarnaast maak ik voor iedere klant een aparte AI channel group aan in GA4 om in elk geval het verkeer vanuit LLM’s te monitoren, dit zie ik verder niet als KPI.
De KPI’s veranderen niet echt. De forecasts en doelen qua traffic wel. De nadruk lag al meer op kwaliteit en engagement. Als dat niet goed zit is de focus nu nog nadrukkelijker hierop. Traffic shares en reporting wordt nog een stukje genuanceerder. Rankings , impressies en traffic worden steeds meer vooral diagnostische metrics.
Focus minder op klikken, en meer op zichtbaarheid / impressies. Zorg dat je in alle touchpoints van de customer journey aanwezig bent en reken niet alles direct af op conversies. Durf te investeren in het duurzaam opbouwen van autoriteit en zichtbaarheid, ook als dat niet direct geld oplevert.
Zodra gebruikers weten wie je bent en een relatie met je merk aangaan is er een wereld gewonnen: bij branded searches is de kans op een AI overview veel kleiner. Hoe de trend in branded searches voor jouw merk verloopt wordt dus een belangrijke graadmeter van succes.
Verder zijn (relevante) backlinks nog steeds belangrijk, maar zal de focus toch meer op mentions komen te liggen. Op de juiste plek, in de juiste context. Dat begint al bij een Wikipedia pagina voor je merk.
De belangrijkste KPIs veranderen niet, dat zijn nog steeds omzet of leads. Dat is immer uiteindelijk waar je voor bent ingehuurd door een klant. In het aantal vertoningen en klikken zal er wel genoeg veranderen. De prestaties zoals zichtbaarheid in LLMs zal een belangrijke rol gaan spelen.
Zeker! We hebben het nog weinig over traditionele rankings en steeds meer over metrics als Search Share of Voice, CTR, Above the fold & Pixelhoogte Visibility en Impressies versus concurrentie.
In eerste instantie niet, waar omzet / leads de primaire KPI’s zijn. De secundaire KPI’s zullen wel veranderen, waar je logischerwijs minder naar verkeer kijkt en juist meer naar de kwaliteit van het verkeer en het gedrag van gebruikers op de site.
Het puur sturen op zoekwoordposities is al langer minder relevant, omdat de SERP tegenwoordig veel meer toont dan alleen de standaard blauwe links (zoals shoppingresultaten, video’s, vergelijkingssites en meer). De introductie van AI Overviews zorgt voor een nóg grotere verandering in de opbouw van de SERP. Organisch verkeer en zoekwoordposities zullen hiervan als KPI’s de grootste impact ondervinden. Topresultaten worden verder naar beneden gedrukt, en vragen kunnen direct worden beantwoord door de AI Overviews, waardoor er minder klikken naar websites plaatsvinden.
We zijn nu wel met internationale klanten – waar al AI Overviews zijn – aan het kijken wat we moeten blijven doen, hoe en of we dat kunnen meten. We hebben, met name vanwege AI Overviews, al eerder een harde switch gemaakt naar Middle-of-the-Funnel en Bottom-of-the-Funnel content. We kijken nog wel naar rankings en traffic, maar sturen daar veel minder op. We sturen met name op conversies, maar dan zit je natuurlijk met attributie (de sale komt via SEA, maar had deze persoon niet al iets gezien op Meta, TikTok en/of een bezoekje aan de site gebracht?)
Ja, posities, clicks en impressies (de standaard SEO KPIs) worden minder belangrijk. Zichtbaarheid in AI overviews wordt belangrijk, al is nog onduidelijk hoe we dat gaan meten.
Of die zichtbaarheid ook waarde heeft voor je klant ligt aan het type klant. Voor ecommerce partijen geldt dat de klant uiteindelijk toch iets moet gaan bestellen, en daarom wel bij hen terecht komen. Maar voor een affiliate site wordt het lastiger om clicks vanuit Google te krijgen.
Hoe moet je aanpak veranderen voor SEO?
SEO integreren binnen andere disciplines. De laatste anderhalf jaar heb ik veel organisaties helpen voorbereiden op deze verandering. Hierdoor kom ik echt veel meer dan voorheen in aanraking met andere afdelingen van organisaties. Data-teams, developers, designers, brand-marketeers en campaigners. Hierbij valt het mij echt op hoe weinig kennis er nog steeds is rondom content en SEO. En hoe erg verschillende teams langs elkaar heen werken.
Verschillende disciplines samenbrengen en een organisatie echt user-centric laten werken. Daar geloof ik in bij een duurzame strategie voor SEO. Als je dat voor elkaar krijgt, maak je echt impact.
Onze SEO aanpak zal vooral op dezelfde koers blijven. Techniek strak op orde, onze expertise goed blijven tonen en waardevolle en unieke content blijven maken die consumenten echt helpt. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet en bereiden we ons voor op scenario’s waarin aanpassingen nodig zijn.
In eerste instantie geen verandering. Ik ga monitoren in hoeverre mijn huidige werkzaamheden effect hebben in de nieuwe AIO vertoning. Als ik zie waar de kansen liggen ga ik verder verfijnen richting de inspanningen die meer kwalitatieve vertoningen krijgen in AIO.
Ik wil absoluut gaan experimenteren, maar blijf de juiste dingen doen. Ik voorzie wel een ‘strengere’ focus op EEAT in content, maar vooral om te kunnen onderscheiden en mention-waardige content te maken. Waar dat in de toekomst ook mag zijn (na AIO komt er weer wat nieuws).
Zolang er ergens websites getoond worden op basis van rankingfactoren blijft SEO gewoon SEO. Ook de LLM’s baseren zich op nagenoeg dezelfde factoren als zoekmachines om te bepalen wie gebruikt en getoond wordt als bron. EEAT is daarom nog belangrijker geworden. Toon aan dat je betrouwbaar bent om genoemd te worden door LLM’s.
Wat heeft geen zin meer om te doen?
Stilzitten, of alles negatief bekijken. Als je denkt dat het vanzelf wel goedkomt, kun je nu beter je site/bedrijf/webshop verkopen. De wereld verandert en de spelregels ook.
Ik maak zelfs veel ‘educational content’ momenteel. Ik weet dat de houdbaarheidsdatum daarvan sterk afneemt, maar AI-tools hebben het maken ervan ook veel makkelijker gemaakt, waardoor de terugverdientijd ook veel korter is geworden. Op korte termijn zijn er dus ook kansen ontstaan.
Klagen dat Google ‘niet doet wat je wil’ hielp ook bij andere SEO-aanpassingen niet en ook Google kan niet stil blijven staan terwijl AI-tools hun markt overnemen. We moeten flexibel zijn
Keyword stuffing. Nog steeds zijn er geregeld SEO specialisten die het hebben over een X aantal keer een zoekterm benoemen of iemand per se die ene zoekterm nog eens extra in de content wil toevoegen. LLM’s zijn enorm goed in het begrijpen van content, doordat ze gebruikmaken van vector embeddings. Zorg dus dat je je content op een goed leesbare, natuurlijke en goed gestructureerde manier schrijf en laat de gedachte van het ‘X aantal keren een zoekterm benoemen’ los.
Puur en alleen content optimaliseren op zoektermen heeft volgens mij weinig zin meer. Voor AI Overviews én voor SEO in het algemeen moet het complete plaatje kloppen. Alleen optimaliseren op zoektermniveau (zonder oog voor techniek, EEAT en helpfull content) levert al een paar jaar weinig op en zal in de toekomst nog minder effectief zijn.
Daarnaast blijf ik kritisch op volledig door AI geschreven content. In veel gevallen voegt deze content weinig waarde toe en laat het geen echte expertise of ervaring zien over een onderwerp (unhelpful content). Als je zelf geen nieuwe inzichten of originele content toevoegt, waarom zou AI jouw content dan opnemen in een AI Overview?
Kortom, SEO draait steeds meer om inhoudelijke kwaliteit, autoriteit en relevantie op de website en daarbuiten
Besteed geen geld aan het inkopen van lage kwaliteit backlinks. Dat was al zo natuurlijk, maar omdat de foundational models vooral werken met entiteiten en relaties is ‘genoemd worden in de juiste context’ veel belangrijker dan een ‘link zonder context’.
Voor de duidelijkheid: content partnerships, PR activiteiten, persberichten etc zijn dus wél heel goed om te doen. Alleen niet per se voor de link.
Top-of-Funnel content maken is niet meer nodig. Bovendien, daar is al te veel van. Iedereen kan met ChatGPT een definitie of een uitleg geven. Dit voegt geen waarde toe aan het web, zal nu al niet geïndexeerd worden door Google en zal straks worden vervangen door AI Overviews. Richt je liever op content een LLM niet zelf kan fabriceren. Dáár ligt een mooie kans voor toegevoegde waarde.