SQL en SEO
Net op de valreep, maakte ik mijn goede voornemens waar: SQL leren voor SEO. Na de integratie tussen Google search console en Bigquery, kwam de wens op mijn wel bekende To-do list staan. Ik mag me nog geen expert noemen, maar ben wel bijzonder enthousiast over de mogelijkheden die ik nu al ontdekt heb. In deze blogpost vertel ik je meer over: waarom ik voor SQL heb gekozen, hoe ik het geleerd heb en wat de kosten en mogelijkheden zijn. Tot slot deel ik nog een paar tools zodat ook jij binnen één handomdraai je eerste ranktracker hebt gebouwd.
Waarom in hemelsnaam SQL leren?
Vorig jaar heb ik mij flink verdiept in de mogelijkheden in Python. Het probleem? Ik was enthousiaster over alle libraries die ik ontdekte en vergat de toepassing in de praktijk. Het gevolg: mijn kennis epte weg, maar het vloeken op mijn Excel sheet bleef. Tijd om dat aan te pakken, maar nu anders. Bij het leren van SQL wil ik het gelijk in de praktijk toepassen. En net op dat moment, kondigt Google de integratie tussen Bigquery en Google search console aan. De hamvraag: waar begin je als leek?
SEO Mastermind to the Rescue
Het fijne van de SEO Mastermind, is dat er altijd wel experts tussen zitten die tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen. Ik poste dus de vraag: Bigquery en SQL – Waar begin je?. Al snel kreeg ik een paar waardevolle antwoorden:
- Begin met een kleine data set en test het desnoods lokaal uit voordat je het in BQ doet.
- Snel experimenteren? Probeer de formule =QUERY() eens in Google sheets.
- Houd je dataset waar je mee oefent kleiner dan 1GB, dan hoef je je geen zorgen over kosten te maken en kan rustig vanalles uitproberen!
- Leer de basis via een goede cursus bijvoorbeeld de gratis beginners cursus van Flipstream.
Kan dat niet gewoon in Google search console?
Ja, maar je loopt dan tegen beperkingen aan die je met de tussenkomst van Bigquery kan oplossen. De voordelen van Bigquery:
- Geen “row limits” meer. Je kan dus meer dan 1000 rijen ophalen.
- Je kan je data langer dan 16 maanden opslaan. Handig als je een analyse wilt maken over een langere periode (Let op: dit is niet retroactive en gaat in zodra je de koppeling met GSC maakt).
- Nieuwe SEO inzichten die je SEO strategie naar een hoger niveau tillen. Binnen GSC heb je maar een beperkt aantal standaard weergaves die je kan creëren. In BQ, kan je je creativiteit de vrijheid geven. Denk bijvoorbeeld aan het categoriseren van je top 10 posities per week (zie screenshot hieronder) of het combineren van data met externe bronnen.
Kosten bigquery?
Dat valt best mee 😉 Zeker als je met alleen GSC aan de slag gaat, kan je heel lang doen met de gratis credits van $300 die je ontvangt. Er zijn drie manieren waardoor BQ geld kost: Data querien en data opslag zijn de twee belangrijkste om in de gaten te houden. Data streamen kost ook geld, maar kan je voor nu vergeten (die zijn in het begin praktisch verwaarloosbaar). Om onnodige kosten te voorkomen zijn er aanvullend een aantal oplossingen:
- Je kan Billing alerts instellen in Google cloud.
- Je kan je SQL query beperken door bijvoorbeeld: de WHERE clause te gebruiken, NULL query strings eruit te filteren, je te beperken tot één datum of een LIMIT toe te voegen. Net zolang totdat je de juiste output hebt
SELECT
data_date AS date,
sum(impressions) AS impressions,
sum(clicks) as clicks,
sum(clicks) / sum(impressions) AS ctr,
/* Added one below, because position is zero-based */
((sum(sum_top_position) / sum(impressions)) + 1.0) AS avg_position
FROM searchconsole.searchdata_site_impression
WHERE search_type = 'WEB'
AND data_date between DATE_SUB(CURRENT_DATE(), INTERVAL 14 day) and CURRENT_DATE()
GROUP BY data_date
ORDER BY date desc
LIMIT 1000
- Je kan op SKU niveau in BigQuery een prognose bekijken (zie screenshot hieronder). Zo blijf je in control (wel zo fijn)
Ik hoor je al denken: “Oke, leuk. Maar laten we het even over geld hebben”. De opslag kost 2 dollar cent per gigabyte aan data per maand. De eerste 10 GB (uit mijn hoofd) is gratis elke maand. Voor het querien betaal je 7,5 dollar per terrabyte per maand. Google geeft elke maand de eerste TB gratis. Stel je GSC tabel is 1 GB groot dan kun je die dus 1000 keer opvragen, vaker zelfs als caching wordt gebruikt in je queries. BigQuery geeft bij elke query die je draait een hint hoe veel MB/GB/TB het in beslag neemt. Dus ook hier kan je bewust mee om gaan.
SQL leren
Oke, over tot actie! Persoonlijk vind ik het prettig tijdens het leren van iets nieuws dat ik weet waar ik moet beginnen, wat ik ga leren en hoe het totaalplaatje eruit gaat zien. Vaak begin ik met het volgen van een goede beginners cursus waarmee ik direct uit de voeten kan. Op internet worden een hoop SQL en SEO cursussen aangeboden die veel verder gaan dan de mogelijkheden die je nodig hebt. Ik zocht daarom een cursus die gefocust is op “business intellegence“.
Hmm, “maar welke cursus moet ik dan volgen”, vroeg ik aan Michel Kant in de SEO Mastermind. Enthousiast liet hij me weten dat er op dit moment een SQL voor SEO cursus wordt gemaakt, maar dat hij mij wel een prive training wilde geven. Ik leerde SQL, hij leerde van mijn feedback om zijn cursus te finetunen. Het fijne van zijn training is dat je naast SQL ook meteen leert hoe je een BigQuery project opstart en hoe je je data automatisch kan exporteren naar Google datastudio. Inmiddels is zijn cursus ook live voor het grote publiek. Goed om te weten: de cursus is gratis (baad het niet, schaad het niet).
oke nog even pronken… binnen twee weken had ik mijn eigen dashboard in elkaar geknutseld. Inmiddels wordt mijn SQL elke week geupdate & gexporteerd naar een Looker dashboard die ik met mijn stakeholders deel.
Ondersteunende tools voor SQL
Loop je vast met je SQL query voor Google search console? Dan zijn er een hoop mogelijkheden die je opweg kunnen helpen:
- Deel je code met ChatGPT. Een handige assistent voor een brainstorm of het debuggen van problemen. Let wel op: het blijft belangrijk dat je weet wat er gebeurd. Uiteindelijk ga jij als SEO specialist straks conclusies trekken op de output.
- Deel je vraag in de SEO Mastermind. Hier hebben we een aparte omgeving voor SEO automation vragen. Veel SEO experts in de community helpen je graag op weg.
- Bekijk de GA4SQL tool eens. Met deze tool kan je handmatig SQL creëren specifiek voor Google search console