
Canonical tag
Wat de hack is een canonical tag. Tja, leg dat maar eens aan je schoonouders uit. Ik waag mij er niet aan en richt me daarom in dit artikel tot jouw als SEO specialist. Graag vertel ik je wat een canonical tag is, de mogelijkheden hoe je hem kunt implementeren en waarom het een krachtig SEO element is. Verpest je het? Dan kan het voor onwenselijke problemen zorgen. Zullen we dat samen voorkomen? Lees dan gauw verder.
Wat is een canonical tag?
De canonical tag, is een HTML-element waarmee je duplicate content kunt voorkomen. Met de Canonical tag vertel je tegen Google: er zijn een aantal dubbele pagina’s belangrijk voor de gebruiker. Negeer deze dubbele pagina’s en indexeer pagina X in Google. Neemt Google deze suggestie over? Dan wordt de waarde van deze cluster pagina’s toegekend aan pagina X.
Alhoewel een een canonical tag niet verplicht is, helpt het wel bij:
- Het specificeren van welke URL Google moet tonen
- Het consolideren van SEO-signalen
- Het voorkomen van crawlbudget verspilling door Google. Het liefst laat je Google-pagina’s zien die nieuwe of geüpdatet zijn.
- Het voorkomen dat scrapers die jouw content kopiëren, de canonical variant van jouw webpagina toegewezen krijgt.
Het is goed om te beseffen dat een canonical tag een suggestie is. Google hoeft het dus niet over te nemen.
Wanneer gebruik je een Canonical tag?
Soms loop je tegen een situatie in waar je wilt dat alle pagina’s beschikbaar moeten blijven voor de gebruiker, maar je duplicate content wilt voorkomen. Een aantal voorbeelden:
- Ecommerce website: Jij verkoopt een telefoon hoesje voor de Google Pixel 9 in de kleuren rood, blauw en geel. Behalve de kleur, is de content hetzelfde;
- Parameters: Stel jij hebt een website die veel parameters genereert en dat terwijl de content continu hetzelfde blijft;
- A/B testen: Je bent een kleine wijziging aan het A/B testen. Een groot gedeelte van de content blijft hetzelfde;
- Verschillende landingspagina’s: Voor een Google Ads campagnes test je met verschillende landingspagina’s. Een groot gedeelte van de content is hetzelfde;
- Verschillende protecol varianten: bijvoorbeeld: https://www jouwwebsite. nl/toetje en https://www jouwwebsite.nl:80/toetje
- Je hebt een aparte mobiele en desktop website;
- Je hebt op verschillende domeinen dezelfde content staan.
Rel canonical implementeren, zo doe je dat.
Het meest eenvoudige om je dit uit te leggen is d.m.v. een voorbeeld. Stel je verkoopt 3 mobiele hoesjes voor de Google Pixel 9. Het rode, blauwe en gele hoesje zijn via de volgende fictieve urls te bereiken:
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-rood
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-blauw
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-geel
Verder is er ook nog een overzichtspagina met alle Google pixel 9 hoesjes. Deze pagina is te bereiken via:
domein/accesoires/Googlepixel-hoesje
Omdat de inhoud van de vier pagina’s sterk overeenkomt, is het van belang om een canonical tag te implementeren. Hierbij zou ik er voor kiezen om:
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-rood
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-blauw
domein/accessoires/Googlepixel-hoesje-geel
met een canonical tag te laten verwijzen naar:
domein/accesoires/Googlepixel-hoesje
Dit kan je doen door op alle vier de pagina’s de volgende code in de broncode te zetten:
<HTML>
<HEAD>
<link rel=”canonical” href=”https://domein.nl/accesoires/Googlepixel-hoesje>” />
</HEAD>
Wat goed is om te beseffen, dat als je een wijziging doorvoert. Google even de tijd nodig heeft om alle signalen op te pikken. Google moet eerst alle pagina’s weer crawlen.
Canonical via HTTP header
Een alternatief is het instellen van de canonical tag via de HTTP header. Vaak wordt dit gebruikt bij .pdf documenten die dezelfde content bevat als de HTML pagina. Bijkomende voordeel is dat het de grote van de webpagina niet vergroot en oneindig veel duplicaten pagina’s in kaart kan brengen. In de HTTP-header zal dit er als volgt uitzien:
HTTP/1.1 200 OK
Server: nginx
Date: Thu, 24 Jan 2025 15:54:25 GMT
Content-Type: application/pdf
Content-Length: 14181
Last-Modified: Thu, 09 Jan 2025 13:21:17 GMT
Link: <http://www.domein.nl/downloads/whitepaper.pdf>; rel=”canonical”
Richtlijnen Canonical tag
Bij het implementeren van de canonical tag, is het handig om de onderstaande punten door te nemen en zo nodig te controleren / toe te passen waar nodig.
- Zorg ervoor dat een canonical tag een URL bevat die direct beschikbaar is (2xx status code) en vermijd redirects, 404 pagina’s etc.
- Zorg ervoor dat er geen conflicting signals ontstaan. Dat kan ontstaan binnen één cluster door elke keer een andere canonical pagina aan te geven, maar ook op andere niveaus, bijvoorbeeld: in je XML sitemap en hreflang tag.
- Wanneer je een internationale website hebt en gebruik maakt van de alternate lang tag, gebruik dan alleen de url die een canonical verwijzing krijgt in je alternate lang tag.
- Er mag maar één canonical tag per pagina gebruikt worden
- Een canonical tag is niet altijd een oplossing voor gepagineerde resultaten. In veel gevallen wordt hier het link rel=”next” and rel=”prev” attribuut voor gebruikt.
- Gebruik geen canonical tag wanneer er geen sprake is van duplicate content.
- Gebruik geen canonical tag wanneer er een no index wordt gebruikt.
- Vermijd slechte TLS/SSL-certificaten en HTTPS-to-HTTP redirects omdat deze ervoor zorgen dat Google een zeer sterke voorkeur heeft voor HTTP.
Controleer je canonical structuur
Nadat je je canonical structuur hebt ingericht, is het handig om je canonical structuur te controleren. Ik adviseer dit na de implementatie, direct te doen met een webcrawler. Vervolgens controleer je (periodiek) in Google search console of je Canonical suggestie wordt overgenomen.
Canonical tag controleren met een webcrawler
Wil je fouten voorkomen voordat Google het ziet? Controleer dan je fouten met een webcrawler. Mijn voorkeur gaat uit naar het testen op een test server voordat je het in productie brengt. Op die manier ben je er zeker van, dat je grote fouten voorkomt.
Let bij het controleren op de hieroven genoemde punten zoals:
- Missen sommige pagina’s nog een canonical tag?
- Staat er meer dan 1 canonical tag op een pagina?
- Komt de Canonical tag overeen met de Hreflang tag etc.
Controleer uitsluitingen in Google Search console
Nadat je de canonical wijzigingen hebt live gezet, is het handig om periodiek in Google search console te controleren of Google je suggestie overneemt. M.b.t. de canonical tag, kan je de volgende meldingen in Google search console tegen komen:
Dubbele pagina, Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker
Ook al heb je de canonical tag juist doorgevoerd, Google negeert je suggestie en neemt het heft in handen. Je ziet dit vaak gebeuren bij internationale websites of gepagineerde content. Bijvoorbeeld: Je hebt een .nl en een .be website met sterk overeenkomende content. Alhoewel je de hreflang tag goed hebt doorgevoerd, is de content niet uniek genoeg.
Oplossingen:
- Maak je content uniek genoeg. Heb jij bijvoorbeeld een website met een .nl en .be extensie, kijk dan website breed waar je het verschil / onderscheid kan maken.
- Verbeter de kwaliteit van de pagina die je in de index wilt (vakjargon: helpfull content)
- Zorg ervoor dat de pagina die je in de index wilt niet geblokkeerd wordt door je robots.txt en de pagina die je uit de index wilt in eerste instantie gecrawled kan worden om de juiste signalen op te vangen.
- Zorg ervoor dat de pagina die je in de index wilt hebben een zelf verwijzende canonical tag heeft.
- Zorg ervoor dat de pagina die je in de index wilt hebben de meeste interne links krijgt
- Zorg ervoor dat alleen de pagina die je in de index wilt hebben in de XML sitemap te vinden is.
- Geduld 😉 Het duurt even voordat Google het oppikt en het daarna verwerkt heeft in Google search console.
Dubbele pagina zonder door gebruiker geselecteerde canonieke pagina
Je hebt geen canonical tag toegevoegd, Google neemt het heft in handen en bepaalt de canonical versie voor jou.
Mijn advies: Klopt dit? Of heb je liever een andere pagina in de index? Tijd om dit te controleren en het eventueel aan te passen.
Dubbele pagina, ingediende URL niet geselecteerd als canoniek
Google denkt dat het duplicate pagina’s zijn ook al heb je de urls toegevoegd aan je sitemap. het verschil met “Dubbele pagina, Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker” is dat:
- Je Google expliciet hebt gevraagd deze urls te indexeren
- Je geen canonical tag hebt gedefinierd
Mijn advies: Lees de richtlijnen hierboven door. Geef je ergens tegengestelde signalen door aan Google? Bijvoorbeeld url X in je sitemap en de canonical op een andere pagina? Belangrijk om dit in lijn met elkaar te brengen. Opgelost? Controleer het in de URL inspectie tool.
Alternatieve pagina met correcte canonieke tag
Je canonial tag is overgenomen door Google.
Mijn advies: Tijd voor bier!
FAQ
Wat is self referencing canonical?
De canonical tag die naar zichzelf verwijst op domein/accesoires/Googlepixel-hoesje, noem je ook wel een zelfverwijzende canonical tag. Deze voeg je om verschillende redenen toe:
1) Het zorgt ervoor dat onnodige queries achter de url altijd naar het bronbestand verwijzen, waardoor je duplicate content voorkomt;
2) Het bestrijdt scrapers (robots die jouw content kopiëren en opnieuw indexeren)
Is een canonical tag beter dan een 301 redirect?
Beide oplossingen worden voor andere doeleinde gebruikt. Een canonical tag zet je in als meerdere pagina’s bereikbaar moeten blijven voor de bezoeker. Bij een redirect, zorg je ervoor dat één pagina bereikbaar blijft.
Is het handig om de canonical tag te gebruiken bij gepagineerde content?
Nee, paginering en een canonical tag, zijn twee compleet verschillende componenten. Helaas ontstaat daar nog wel eens verwarring. Het is niet de bedoeling om met canonical tags je paginering op te lossen. Paginering is in het leven geroepen om Google verschillende pagina’s te laten ontdekken. Het is inmiddels niet de beste oplossing meer, maar draagt nog wel degelijk bij.