
CDN en SEO
Wanneer je aan de slag gaat met het verbeteren van de snelheid van je website, is een Content Delivery Network (CDN) een stap in de goede richting. In deze blog leg ik uit wat een CDN is, wat de impact is op SEO en waar je rekening mee moet houden als je overstapt naar een CDN maakt. Verder duik ik dieper in de meest voorkomende problemen en hoe je die kunt voorkomen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.
Wat is een CDN?
Een CDN is een netwerk van servers op verschillende geografische locaties. Een CDN cached content zoals: html, javascript, css en afbeeldingen die statisch blijven voor de gebruiker. Door deze content dicht bij de gebruiker beschikbaar te maken, laadt je website een stuk sneller.
Voorbeeld: Stel dat jouw website wordt gehost in Berlijn en jouw websitebezoeker bevindt zich in New York. Normaliter dient de gehele website geladen te worden vanuit de server in Berlijn, nu wordt een groot gedeelte van de website opgehaald vanuit een server in New york. Hierdoor verklein je de reactietijd van de server (ook wel latency genoemd), waardoor de bezoeker de website sneller te zien krijgt. Let op, de eerste keer zal je eigen server de statische content inladen voordat de CDN een rol gaat spelen.
Voordelen CDN
Naast het sneller laden van je website, zorgt een CDN voor meer voordelen. Denk aan:
- Een manier om Google meer crawls te kunnen laten doen (crawl rate, bron)
- Het zorgt voor een stabielere server (zeker tijdens piektijden)
- Besparing schrijfruimte van de huidige server.
- Het verbetert de veiligheid van je website tegen bijvoorbeeld DDOS aanvallen.
- Website snelheid is een minor ranking factor in Google.
Nadelen CDN
- Voor de implementatie heb je meerdere specialisten nodig om het op te zetten.
- Potentieel risico op uitvallende servers. Echter werken de meeste CDN servers voor 99,8% (geen risico wat een impact kan hebben op je SEO resultaten).
- Google kan zijn IP ranges wijzigen. Niet elke CDN network is hier direct van op de hoogte waardoor Googel bot uitgesloten kan worden (zie het voorbeeld hieronder). Je kunt dit risico beperken door wijzigingen in IP ranges te monitoren met een tool zoals: Littlewarden, Testomato of Hexowatch).
Impact van een CDN op SEO
Een CDN heeft geen negatieve impact op je SEO prestaties. Wel is het belangrijk om de overstap naar een CDN goed voor te bereiden. Zo niet, dan kan je SEO posities (voornamelijk op je afbeeldingen) kwijt raken. Daarnaast is het belangrijk om na de overstap, zoals hierboven ook al genoemd, de IP ranges van Google te monitoren. Dit kan bij een evt. wijziging problemen voorkomen. In de paragraaf hieronder help ik je met de voorbereiding ervan.
De overstap op een CDN voorbereiden.
Stap 1: Kies de juiste CDN
Voor SEO is het belangrijk om de juiste CDN te kiezen. Bij het kiezen hiervan, neem ik de volgende punten mee in mijn overweging:
- Kies een CDN die dicht bij je doelgroep staat. Richt jouw website zich op de Nederlandse markt, dan is het handig om ook hier een server in de buurt te hebben.
- Test de kwaliteit van je CDN bij jouw in de buurt. Een handig tooltje hiervoor is: Fast or slow.
- Controleer de ‘up time’ van de CDN server. Hoe hoger de up time, deste beter.
- Bekijk of ze een server in de buurt van Amerika hebben. Google crawlt jouw website vanuit Amerika.
- Bekijk of je CDN beeldoptimalisatie voor belangrijke bestandsformaten optimaliseert die jij op je website hebt staan (bijvoorbeeld: WebP, Jpeg XR en AVIF)
TIP: Wil je de techniek van je website verder verbeteren voor SEO? Bekijk dan mijn Technische SEO checklist
Stap 2: De overstap voorbereiden
Om te voorkomen dat je SEO posities verliest, bereid ik de overstap op een CDN altijd goed voor. De eerste stap is altijd om de huidige situatie goed in kaart te brengen. Dat begint met het maken van een crawl van je website om o.a. alle afbeelding urls op te slaan. Vaak sla ik daarnaast ook de huidige afbeelding sitemap op (indien aanwezig). De website crawl en afbeelding sitemap gebruik ik in een later stadium om de redirects te controleren.
Crawl afgerond? Ga dan verder met de volgende stappen:
Stap 1: Plaats je afbeeldingen op een apart subdomein. Mocht je namelijk nog eens overstappen op een nieuwe CDN provider, dan hoeft de afbeelding-url niet te veranderen. Controleer wel even over dit voor een optimale laadtijd zorgt van je pagina’s.
Stap 2: Zorg dat de afbeeldingen op je website (hoofddomein) verwijzen naar het subdomein waar je afbeeldingen op geplaatst zijn.
Stap 3: Redirect de oude afbeeldingslocatie naar de nieuwe afbeelding-url op het subdomein.
Stap 4: Maak een nieuwe image sitemap aan met de nieuwe locatie van je afbeeldingen.
Stap 5: Indien je de afbeeldingen verrijkt hebt met structured data, zorg er dan voor dat image url aangepast wordt naar de url van het subdomein.
Tip: Wordt je sitemap gecreëerd door de Yoast tool? Voeg de volgende code dan toe aan je functions.php file.
function wpseo_cdn_filter( $uri ) {
return str_replace( ‘https://www.yoursite.com’, ‘https://cdn.yoursite.com’, $uri );
}
add_filter( ‘wpseo_xml_sitemap_img_src’, ‘wpseo_cdn_filter’ );
Stap 6: Test of de wijzigingen in je testomgeving goed zijn doorgevoerd. Hiervoor gebruik je o.a. de crawl van de urls op je live omgeving (die je op het begint gemaakt hebt). Controleer of alle url’s op de juiste manier geredirect zijn, of er directe url’s in je structured data markup staan etc. Staat alles goed? Dan kunnen de wijzigingen ook op de live omgeving doorgevoerd worden.
Stap 3: Acties na livegang CDN
Is je CDN live gezet en zijn de redirects doorgevoerd? Dan is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:
Stap 1:Vérifier je subdomein in Google search console
Stap 2: Plaats je nieuwe image sitemap in Google search console
Tip: had je al een image sitemap? laat deze dan nog heel even in GSC staan. Google zal de nieuwe urls hierdoor sneller indexeren.
Stap 3: Indien je gebruik maakt van HTTP/2 zorg er dan voor dat dit ook geactiveerd is voor je subdomein en CDN en alles juist geconfigureerd wordt. Anders kan je CDN je website juist trager maken!
Stap 4: Zorg ervoor dat je SSL protecol van je CDN ook TLS versie 1.3 gebruikt. Dit zorgt voor meer veiligheid voor de gebruiker. je kan je TLS versie hier testen: https://www.ssllabs.com/ssltest/
Stap 5: Controleer na een paar dagen of de afbeeldingen geïndexeerd worden in Google. Je kan dit onder andere terugzien bij de indexering status van je image sitemap in Google search console.
Tip: Zorg dat de logs van je CDN beschikbaar worden voor je logfile analyses. Dit kan handig zijn wanneer je evt. fouten moet debuggen. Goed om te weten: als je eerst een crawl drop ziet, is dat niet raar. Google is namelijk de infrastructuur aan het ontdekken. Hoevaak Google uiteindelijk crawlt is afhankelijk van hoe belangrijk Google je website vindt en wat de performance is van je website. Zie ook hun documentatie.
Veel voorkomende problemen CDN en SEO.
Vanwege de veiligheidsrichtlijnen van een CDN en de manier waarop crawlers werken, kunnen er conflicten ontstaan die ervoor zorgen dat je website niet meer in de zoekresultaten zichtbaar zijn (meestal in de Web Application Firewall (WAF)). De meest voorkomende problemen:
- http 503/429 statuscodes. Dit geeft aan dat er een tijdelijk probleem is opgetreden met je CDN. Dit heeft niet direct impact op je organische resultaten, maar is wel belangrijk om op korte termijn op te lossen. Verder is het ook handig om een 503 uit te serveren bij tijdelijke problemen (soft errors)
- Netwerk timeout.Netwerk-timeouts vanuit de CDN zorgen ervoor dat de getroffen URL’s uit de zoekindex van Google worden verwijderd, omdat deze netwerkfouten worden beschouwd als definitieve, “harde” fouten. Bovendien kunnen ze het crawltempo van je site aanzienlijk beïnvloeden, omdat ze aan Google’s crawlinfrastructuur aangeven dat de site overbelast is.
- Willekeurige error messages / http statuscodes. Als de foutmelding door Google wordt geïnterpreteerd als een “harde” fout (zoals een HTTP 500), zal Google de URL uit de zoekresultaten verwijderen. Als Google de foutmelding niet herkent als een “harde” fout, kunnen alle pagina’s met dezelfde foutmelding worden beschouwd als duplicaten en uit de zoekindex worden verwijderd. Aangezien er weinig reden is voor Google om duplicaten opnieuw te crawlen, kan het herstel hiervan extra tijd in beslag nemen
Debuggen van CDN problemen
Loop je tegen problemen aan? Dan is het handigst om de URL inspectietool in Google search console te kijken. Controleer de gerenderde afbeelding: als je daar je pagina ziet, zit je goed; als je een lege pagina, een foutmelding ziet, is het verstandig om contact op te nemen met je CDN provider.
Daarnaast, om te helpen bij het oplossen van deze onbedoelde blokkades, publiceren Google, andere zoekmachines en operators van crawlers hun IP-adressen. Zo kun je onze crawlers identificeren en evt. verwijderen uit de lijst van geblokkeerde IP adressen. Het is handig om dit periodiek te controleren.