Google analytics koppelen aan WordPress

Home   »   Google analytics koppelen aan WordPress

Google analytics koppelen aan WordPress

Het is je gelukt om je WordPress website live te zetten. Nu ben je nieuwsgierig wie er op je website langs komt en wat ze doen. Om die vraag te beantwoorden, is het van belang om je Google analytics account te koppelen aan je WordPress website. Maak je geen zorgen, het is vrij eenvoudig om dit te doen. In deze blog leg ik je uit: Hoe je Google analytics moet instellen en hoe je Google anaytics vervolgens koppelt aan WordPress.

Google analytics voor WordPress

“meten is weten en gokken is dokken” en dat geld ook voor jouw WordPress website. Om er voor te zorgen dat je de juiste beslissingen maakt, is het van belang dat je weet: waar je bezoeker vandaan komt en wat ze doen op je website. Je kan hiervoor de tool: Google analytics gebruiken.

Google analytics is een webaplicatie waarmee je website statistieken kan verzamelen. Voordat je deze statistieken kan verzamelen, dien je de volgende stappen te doorlopen:

  1. Je aanmelden voor Google analytics
  2. Conversies instellen
  3. Site Kit Downloaden
  4. WordPress koppelen aan Google analytics

Tip: Je organische verkeer verbeteren? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus

Site Kit downloaden

Site kit is een WordPress plugin van Google zelf waarmee je meerdere Google producten kan koppelen aan je WordPress website waaronder: Google analytics. Ben je niet bekend met coderen, dan wil ik je adviseren deze plugin te downloaden. Dit kan via de WordPress plugin store of via de site kit website zelf.

Site Kit WordPress
Site Kit WordPress

Hoe koppel je Google analytics aan WordPress?

Als je Google analytics hebt aangemeld en de Site Kit plugin hebt gedownload, kan je Google analytics in 5 stappen koppelen aan je WordPress website.

Let op: Heb je een webdeveloper die je website onderhoud of heb je al een SEO plugin gedownload? Dan is het downloaden van de Site Kit niet nodig.

Stap 1: Kies onder: plugins voor activeren. Als het goed is krijg je nu de volgende pop-up in je scherm te zien (zie afbeelding hieronder). Kies hier voor: start setup.

Site Kit instellen WordPress
Site Kit instellen WordPress

Stap 2: In het volgende scherm krijg je de vraag om je Google analytics te koppelen. Je doet dit door in te loggen met je Google account waarmee je eerder Google analytics hebt aangemaakt.

A screenshot of the Choose an account screen with a list of Google accounts.
Site Kit koppelen aan Google analytics

Stap 3: In deze stap krijg je de vraag om je website te verrifieren. Mits dat nog niet gedaan is, plaatst Site kit een <meta> tag in de head sectie van je website of een html file.

Google analytics verrifieren WordPress
Google analytics verrifieren WordPress

Stap 4: In de volgende stap wordt gevraagd of je de data van Google analytics wilt importeren in je WordPress website. Kies hier voor: allow

Google analytics data in WordPress
Google analytics data in WordPress

Stap 5: In de volgende stap krijg je de vraag of je Google Search console wilt koppelen (mocht je dit nog niet hebben, sla deze stap dan over).

A screenshot of the Set up Search Console screen.
Google search console koppelen met WordPress

Stap 6: In de volgende stap koppel je Google analytics aan je WordPress website. Kies hier voor: next en vervolgens kies je de juiste Tracking ID waarmee je je WordPress website wilt koppelen

Google analytics koppelen wordpress
Google analytics koppelen
Koppel de juiste property id aan WordPress
Koppel de juiste property id aan WordPress

Gelukt? Dan krijg je als het goed is dit scherm te zien (zie afbeelding hieronder). Binnen 48 uur verschijnen de eerste resultaten in Google analytics.

Googel analytics succesvol gekoppeld aan Google search console.
Googel analytics succesvol gekoppeld aan je website

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier