Gratis SEO tools

Home   »   Gratis SEO tools

Gratis SEO tools

Ben je opzoek naar aanvullende SEO inzichten? Bekijk dan mijn favoriete gratis SEO tools hieronder. In deze blog, leg ik je uit: welke gratis SEO tools er zijn en hoe jij hier slim gebruik van kan maken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Introductie

Er zijn een hoop gratis SEO tools op de markt die je extra inzichten kunnen geven. Verwacht je dat je met gratis SEO tools je website volledig kan optimaliseren? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Zelf gebruik ik de volgende betaalde SEO tools:

  1. Een webcrawler
  2. SEO analyse tool
  3. Logfile analyse tool
  4. SEO monitroing tool
  5. Rank tracker

Gratis rank tracker

Ben je opzoek naar een gratis ranktracker? Kijk dan eens naar Google search console in combinatie met de google sheets add on voor google search console. D.m.v. een index match formule, kan je op een eenvoudige manier je posities bijhouden. Je moet er wel bewust van zijn dat de inzichten van Google search console niet ideaal zijn. Meer daarover lees je in mijn blogpost: hoe hoog sta ik in google.

gratis ranktracker

Gratis technische SEO tools

Merkle heeft een aantal gratis technische SEO tools waar iedere SEO specialist gelukkig van wordt. Denk aan een tool om je robots.txt te testen, je structured data op te maken in Json fromaat en een fetch en render tool om verschillen tussen je bron code en redred DOM te ontdekken. Bekijk alle tools hier.

gratis technische seo tools

Gratis zoekwoorden onderzoek

Wil je aan de slag met een gratis zoekwoorden onderzoek? Kijk dan eens naar de tools: keywordtool.io voor long tail zoekwoorden, de Google ads keyword planner voor zoekvolumes en Answer the public voor de veel gestelde vragen in Google (handig om featured snippets te krijgen). Wil je een kwalitatief zoekwoorden onderzoek doen, dan adviseer ik je om eens naar de SEO tools zoals: Ahrefs en Semrush te kijken.

Gratis website analyse tool

Ben je opzoek naar een gratis website analyse tool? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Die zijn er nog niet. Wel kan je SEMrush voor 7 dagen gratis proberen en bied Screamingfrog een gratis versie aan t/m 500 URLs. Overtuigd? Schaf dan de betaalde versie aan.

semrush

Overige gratis SEO tools

Naast de hierboven genoemde tools, maak ik vaak ook gebruik van:

  1. Data scraper – om informatie van webpagina’s te scrapen. Denk bijvoorbeeld aan alle plaatsnamen in Nederland die ik kan gebruiken voor mijn zoekwoordenonderzoek.
  2. Diffchecker – Een handige tool om verschillen te ontdekken in bijvoorbeeld: je broncode en je rendred dom of de pagina’s die je in de index wilt hebben en de pagina’s die in je XML sitemap staan.
  3. Location guard – Een handige tool om de “search engine result page” (SERP) te analyseren in een bepaalde regio (voor lokale SEO) of om te kijken hoe de SERP zich ontwikkeld in Amerika (Google loopt altijd iets voor in Amerika t.o.v. Nederland).
  4. Regex tool – Om reguliere expressie te testen. Handig voor data analyse tools zoals: Google sheets, Python of Google analytics.
  5. Mobiel vriendelijke test – Om te ontdekken of Google je mobiele website als mobiel vriendelijk beschouwd en om te ontdekken welke HTML elementen wel en niet gerendred worden door Google.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier