Helpfull content

Home   »   Helpfull content

Helpfull content

Vroeger kon je nog prima SEO-resultaten boeken voor je klanten met standaard SEO-teksten. Maar de recente Google-updates hebben al even een behoorlijke koersverandering ingezet. Voor wie het nog niet meegekregen heeft, SEO draait anno 2025 om de klant echt verder te helpen. In dit artikel neemt Marco Bouman, een gewaardeerd community lid, je mee in: de veranderingen in het SEO landschap, wat Google belangrijk vindt en hoe jij je SEO teksten kunt aanpassen naar Helpfull Content. Tot slot sluiten we ter inspiratie af met een succesvolle case van XXL nutrition.

Google-updates voor kwaliteit

Om te beginnen met de Helpful Content Update in september 2023, gevolgd door verschillende Core Updates met een focus op betere en relevantere zoekresultaten.

Het lijkt er aan alles op dat Google helemaal klaar is met die ouderwetse standaard SEO-teksten.

Je herkent deze standaard SEO-teksten waarschijnlijk wel:

  • Veel zoekwoorden en verbasteringen
  • Veel vage marketingtermen
  • Lange blokken tekst
  • Regelmatig verstopt achter een ‘lees meer’
  • Zinnen die niet lekker lopen
  • Teksten die niet goed leesbaar zijn
  • Vaak met veel interne linkjes
  • En ga zo maar door…

Jarenlang was dit de standaard voor het content-element in de SEO-driehoek (content – techniek – linkbuilding).

Is dit nog steeds je aanpak?

Mocht dit nog steeds je aanpak zijn, dan is het goed om te weten dat deze tijden definitief voorbij zijn. Het is tijd om echte waardevolle content te maken. Google wordt – met gebruik van AI-tools – steeds slimmer in het herkennen van matige content. En dat heeft direct impact op je SEO-resultaten.

En het is niet alleen belangrijk om de kwaliteit van je SEO-content te verhogen omdat Google dit roept. In dit artikel deel ik behaalde resultaten van het werken met echte helpful content die aantonen dat het écht werkt. Online zoekers willen ook graag echte antwoorden op hun vragen.

Wat helpful content precies is en hoe dit werkt, leg ik uit in dit artikel: Helpful Content: De Sleutel tot SEO Succes in 2025.

Wat is dan precies Helpful Content?

Helpful content kan meerdere betekenissen hebben. In dit artikel hanteer ik de betekenis die Google eraan heeft gegeven.

“Helpful content” volgens Google is inhoud die waarde toevoegt aan gebruikers door nuttige informatie, antwoorden op vragen, oplossingen voor problemen, of verrijkende ervaringen te bieden.”

De wens van Google

Google heeft zelfs een lijstje gemaakt met criteria voor behulpzame content: Als je één keer of vaker een vraag beantwoordt met ‘nee‘, dan weet je dat je SEO-content niet of nauwelijks nuttig is:

  1. Biedt jouw content originele en unieke informatie die elders niet te vinden is?
  2. Geeft jouw content een uitgebreide beschrijving van het onderwerp?
  3. Is de content op jouw website iets wat je zelf zou delen en aanbevelen?
  4. Is de inhoud geschreven of beoordeeld door een expert of iemand met aantoonbare kennis van het onderwerp?
  5. Toont je inhoud duidelijke expertise uit eerste hand, gebaseerd op daadwerkelijk gebruik van een product of dienst?
  6. Zal iemand na het lezen van je content het gevoel hebben dat ze voldoende over een onderwerp hebben geleerd om hun doel te bereiken?
  7. Is jouw content primair gericht op lezers en gebruikers, en niet op zoekmachines?
  8. Zijn je teksten handmatig geschreven zonder gebruik te maken van geautomatiseerde systemen?
  9. Is de lengte van je pagina’s afhankelijk van de inhoud en niet van een vast aantal woorden?
  10. Zal iemand die jouw inhoud leest het gevoel hebben dat hij of zij een bevredigende ervaring heeft gehad?

Websites die zich richten op deze criteria zien doorgaans hogere rankings, langere bezoektijden en betere conversies. Waarom? Omdat de content aansluit op wat gebruikers écht zoeken en waarderen.

Nu je een idee hebt van wat helpful content inhoudt, neem ik je mee in de receptuur die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld om echte helpful content te maken waar:

  • Jouw klant blij van wordt,
  • Google blij van wordt, en
  • bezoekers op dit thema blij van worden.

De receptuur van Helpful Content maken

Door oude SEO-structuren los te laten en zoekintenties centraal te stellen, vergroot je de relevantie van je content en verhoog je de kans op conversies. Dit leidt tot meer organisch verkeer en een hogere ROI.

1. Oude SEO-structuren slopen

Dit is de eerste stap als je klant al langer bezig is met SEO.

We zijn er met z’n allen zo aan gewend: zoekvolume checken, verbasteringen erbij zoeken, zoekintenties achterhalen, longtail-zoekwoorden opsporen en dit alles verwerken in een ‘standaard SEO-tekst’.

Als je een SEO-tekst wat langer maakt, kun je nog meer losgaan met trefwoorden. En dan krijg je soms H2-kopjes die niet echt lekker lopen, maar het zoekwoord zit er gelukkig in.

Het is zo doodgewoon geworden, maar als je er opeens op gaat letten… dan zie je eigenlijk hoe onnatuurlijk dit is.

Door het slopen van deze oude SEO-structuren, vallen vaak ook stukken content weg die puur nodig waren om zoekwoorden in te herbergen. En daarmee werd de content opeens veel natuurlijker.

Zoekwoorddichtheid is geen rankingfactor meer

In plaats van te focussen op zoekwoorddichtheid, draait het om content die daadwerkelijk beantwoordt aan de intentie van de gebruiker. Dit verlengt de leestijd en verlaagt de bounce rate, wat een direct positief effect heeft op je rankings.

Wat ik doe bij het neutraliseren van oude SEO-content:

  • Teksten herschrijven zonder te letten op zoekwoorddichtheid
  • Lage kwaliteit zinnen/alinea’s verwijderen
  • Natuurlijke loop in zinnen en kopjes aanbrengen
  • Alleen intern linken naar relevante en waarde verhogende pagina’s

Regelmatig begin ik van scratch af aan.

2. De belangrijkste zoekintenties achterhalen

Werken met zoekintenties is niet nieuw. Maar ze op de juiste manier gebruiken zodat ze ook daadwerkelijk behulpzaam zijn, is een ander verhaal. Waar zijn mensen bijvoorbeeld naar op zoek als ze zoeken naar: ‘SEO-specialist’?

Natuurlijk zoeken ze een SEO-professional met ervaring. Maar als je je een beetje verdiept in een zoekwoord, dan weet je bijvoorbeeld dat bedrijven die zoeken naar een SEO-specialist vaak vooral ook op zoek zijn naar betrouwbaarheid.

Zoekintenties hebben een directe impact op conversies

Door de juiste zoekintenties in je content te verwerken, zorg je ervoor dat bezoekers sneller overgaan tot actie. Een pagina die betrouwbaarheid uitstraalt, zal veel effectiever zijn dan een generieke SEO-tekst.

Er zijn geen SEO-keurmerken, iedereen kan SEO-specialist worden, regelmatig lopen SEO-trajecten mis…

Dus als bedrijven zoeken op SEO-specialist, zoeken ze indirect naar:

  • Reviews en klantbeoordelingen
  • Case studies en bewezen successen
  • Kosten en prijsmodellen
  • Garantie of resultaatbeloften
  • SEO-werkwijze en transparantie
  • Langdurige samenwerking en support
Marco Bouman
Van zoekwoordenonderzoek naar zoekintentie-onderzoek

Bij het maken van helpful content, zie ik hoe belangrijk zoekintenties zijn… niet één zoekintentie, maar meerdere. Ik heb het traditionele zoekwoordenonderzoek ingeruild voor een zoekintentie-onderzoek.

Ik onderzoek de belangrijkste zoekintenties op drie niveaus:

1. De primaire zoekintentieDit zijn de meeste belangrijke (basale) zoekintenties, de hoofdvragen achter een zoekwoord. Voor een pagina over ‘hoog in Google’ kan dat zijn: zoekwoordenonderzoek, on-page optimalisatie, linkbuilding etc.

2. De secundaire zoekintentie Dit zijn thema’s die rond de hoofdvraag liggen. In het voorbeeld over ‘hoog in Google’: hoe kom je als lokaal bedrijf hoog in Google? Hoe lang duurt het om hoog in Google te komen? En hoe kom je als lokaal bedrijf hoger in Google?

3.  De praktische zoekintenties Deze liggen vaak iets verder weg, maar zijn vaak wel erg behulpzaam: welke recente Google-updates zijn er geweest? Kun je ook zonder linkbuilding hoog in Google komen? Wat kost het om hoog in Google te komen?


Zoekintenties Achterhalen

Het achterhalen van zoekintenties kan via verschillende bronnen. Ik stem altijd telefonisch af met de klant voor kwalitatieve input, laat hen een uitgebreide vragenlijst invullen en maak daarnaast gebruik van mijn AI-assistent, ChatGPT. Dit helpt me om een helder beeld te krijgen van de behoeften en wensen van de klant. Een voorbeeld van een prompt die ik vaak gebruik is:

Prompt ChatGPT zoekintentie-onderzoek

Voer een zoekintentie-onderzoek uit voor het woord ‘[zoekwoord]’. Breng alle vragen, zorgen en problemen in kaart die zoekers hebben over dit onderwerp. Analyseer relevante webpagina’s en combineer deze inzichten met bestaande kennis. Relevantie staat centraal.

  • Niveau 1: De kern – welke begrippen, thema’s en intenties spelen een rol?
  • Niveau 2: De verdieping – welke bredere onderwerpen en gerelateerde zoekopdrachten komen hieruit voort?
  • Niveau 3: De details – welke concrete, specifieke vragen en pijnpunten hebben zoekers?

3. Helpful Content Schrijven / Opbouwen

Bij het schrijven van helpful content houd ik rekening met 5 belangrijke speerpunten die regelmatig het verschil maken.

Door deze principes toe te passen, zie je niet alleen een verbetering in rankings, maar ook een stijging in doorklikratio’s (CTR), langere sessieduur en hogere conversieratio’s. Dit zijn direct meetbare voordelen van helpful content.

1. Uniekheid

De enige manier om echt onderscheidende content te maken, is door het unieke van jouw klant in de teksten te verwerken. Wat maakt hun product of dienst anders dan de rest?

Waarom kiezen mensen specifiek voor jouw klant? Door deze onderscheidende punten in je content te benadrukken, creëer je waardevolle en authentieke informatie die nergens anders te vinden is.

2. Menselijke Ervaring

Veel content online wordt gegenereerd door AI-tools en is vaak niets meer dan een herhaling van wat er al bestaat. Juist door menselijke ervaring toe te voegen, maak je jouw content écht waardevol.

Menselijke expertise verhoogt conversiekansen

Lezers vertrouwen echte ervaringen en inzichten meer dan generieke AI-gegenereerde teksten. Door eigen casestudies, klantreviews en praktijkvoorbeelden te gebruiken, verhoog je niet alleen de betrouwbaarheid, maar ook de kans dat bezoekers klant worden.

3. Betrouwbaarheid

Online zoekers maken pas een keuze als ze een bedrijf écht vertrouwen. Zorg ervoor dat de website van je klant transparant en betrouwbaar oogt. Een duidelijke ‘Over ons’-pagina, contactgegevens in de footer, een zichtbaar telefoonnummer en e-mailadres, én gezichten achter het bedrijf helpen om vertrouwen op te bouwen. Hoe makkelijker iemand contact met je kan opnemen, hoe geloofwaardiger je overkomt.

4. Gebruiksvriendelijkheid

Een goede website of blog is niet alleen informatief, maar ook makkelijk te navigeren. Zorg voor een duidelijke opbouw met een FAQ-sectie, een inhoudsopgave en overzichtelijke alinea’s. Daarnaast speelt ook UX een belangrijke rol door te zorgen voor een aangename gebruikerservaring: snelle laadtijden, intuïtieve interacties en een visueel aantrekkelijk ontwerp dragen bij aan de tevredenheid van de gebruiker. Dit zal uiteindelijk voor betere rankings zorgen in Google.

5. Leesbaarheid

Zelfs de meest waardevolle content heeft geen impact als deze moeilijk te lezen is. Houd je zinnen kort en krachtig, vermijd jargon en schrijf in een natuurlijke, toegankelijke stijl. Stel jezelf steeds de vraag: zou ik dit in een gesprek ook zo zeggen?

Lees je tekst hardop voor om te checken of hij soepel loopt. Hoe makkelijker je content te lezen is, hoe langer mensen blijven hangen – en hoe waardevoller jouw boodschap wordt.

De bovenstaande vijf elementen vormen de kern. Daarnaast zijn er diverse andere ingrediënten voor helpful content die afhankelijk van de specifieke zoekopdracht van waarde kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: uniciteit, concreetheid, diepgang, bronvermelding en actualiteit.

SEO case: helpfull content bij XXL nutrition

Dan nu een voorbeeld van resultaten die ik vaak zie met helpful content. Hieronder een case waar helpful content voor mooie resultaten heeft gezorgd. Voor Nederlands grootste sportvoeding webwinkel heb ik helpful content gemaakt op de term ‘whey isolate’. Ondanks dat dit een mega-domein is qua autoriteit en verkeer, stonden niet alle zoekwoorden automatisch op #1. ‘Whey isolate’ heeft circa 3.400 zoekvolume en stond op #6 met circa 150 rankende zoekwoorden begin november 2024.

Deze stappen heb ik doorgevoerd:

  • Zoekintentie onderzoek Whey Isolate
    • Ik heb zoekintentie onderzoek uitgevoerd door pagina’s te analyseren, topwebshops te bezoeken en input te verzamelen van experts en AI-tools om de belangrijkste zoekvragen rondom “Whey Isolate” te bepalen.
  • De XXL experts geraadpleegd
    • Ik heb experts van XXL Nutrition geraadpleegd om diepgaande, praktijkgerichte informatie te verkrijgen die de content uniek en waardevol maakte.
  • Schrijven van de helpful content-pagina
    • Op basis van zoekintenties en expertinzichten heb ik de Whey Isolate-pagina geschreven, gericht op het bieden van concrete, waardevolle informatie.
  • Optimalisatie voor leesbaarheid en structuur
    • De pagina is geoptimaliseerd voor leesbaarheid met korte alinea’s, witruimte en een tekstbreedte van 600 pixels.
  • Diepgang en interne linking toegepast
    • De pagina bevatte gedetailleerde informatie en relevante interne links om de gebruikerservaring te verbeteren en gerelateerde content toegankelijk te maken.

Het resultaat: Binnen 6 weken van positie 6 naar 1, zichtbaar op meer relevante termen en tot slot meer waardevol verkeer.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier