Google Search console Looker studio template

Home   »   Google Search console Looker studio template

Google Search console Looker studio template

Een van de meest gebruikte hulpmiddelen die ik als SEO-specialist inzet, is Google Search Console. Het mooie van deze tool is niet alleen dat het gratis is, maar ook dat het je enorm veel first-party data biedt die je kunt gebruiken. Hier schuilt echter ook een gevaar: je kunt gemakkelijk verdwalen in deze overvloed aan data, omdat de visualisatie beter zou kunnen zijn. Maar stel je voor dat ik je vertel dat je met een gratis template jouw Google Search Console-data overzichtelijk kunt weergeven in Looker Studio met een Bubble Chart. Wat je misschien nog niet weet, is dat je op een goudmijn aan data zit! Na het lezen van deze blog weet je wat je nodig hebt en hoe je deze data kunt gebruiken en analyseren.

Google Search Console data

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar Google Search Console is jouw essentiële databron om de gratis template te gebruiken. Ik ga ervan uit dat je dit al geregeld hebt, maar als je nog geen gebruik maakt van Google Search Console, is het nog niet te laat. Je kunt je website eenvoudig aanmelden bij Google Search Console, waarna je direct begint met het verzamelen van data. Heb je dit zojuist gedaan? Dan raad ik je aan deze blog op te slaan tot je voldoende data hebt verzameld. Dan haal je er het meeste uit. Nog even geduld dus.

Bubble Chart template

Tijd om aan de slag te gaan! Met deze gratis template heb je de basis al goed staan, het is dus redelijk eenvoudig om aan de slag te gaan!

Doel van de Bubble Chart

Deze Bubble Chart is ontworpen om een aantrekkelijke visualisatie te bieden van je (longtail) zoekwoorden en om de relatie tussen verschillende metrics zichtbaar te maken. In deze grafiek kun je de doorklikratio (CTR), de gemiddelde positie, en het aantal klikken per zoekwoord achterhalen, gevisualiseerd als bubbels van verschillende groottes.

Filters en assenstelsel

Om je grafiek nog effectiever te maken, kun je de volgende filteropties en assenconfiguraties gebruiken:

  1. Google Search Console property kiezen
  2. Datum selecteren
  3. Query in- of uitsluiten
  4. Country selecteren
  5. Device
  6. Y-as
  7. Logaritmische schaal
  8. Referentie lijnen

Op basis van de aangegeven cijfers (in onderstaande afbeelding) ga je aan de slag met de grafiek:

Looker studio en google search console data

Stap 1: Property kiezen

Als je de Bubble Chart-template al voor je hebt in Looker Studio, selecteer dan bovenaan de property om de data te laden. Het is waarschijnlijk dat je meer data zult zien bij eCommerce-websites dan bij B2B-sites, maar het is zeker aan te raden om deze template eens te proberen.

Stap 2: Datum selecteren

Standaard toont de grafiek de laatste 28 dagen, maar het mooie is dat je deze periode volledig zelf kunt kiezen, net zoals in Google Search Console zelf. Wil je meer data zien? Kies dan een ruimere periode. Houd er wel rekening mee dat je gemiddelde positie dan minder overeen kan komen met de meest recente datum.

Je kunt niet kiezen voor het vergelijken van data, iets wat in Google Search Console zelf wel mogelijk is.

Stap 3: Query in- en uitsluiten

Niet elk zoekwoord in de grafiek is momenteel relevant voor jou. Daarom kun je zoekwoorden in- en uitsluiten met de volgende opties:

  • Gelijk aan: voer een specifiek zoekwoord in waar je naar op zoek bent. Persoonlijk zou ik deze optie niet aanbevelen.
  • Bevat: dit is een handigere optie, omdat je hiermee specifieke woorden, uit je longtail zoekwoorden, kunt selecteren. Als je een bepaald onderwerp verder wilt onderzoeken, is dit ideaal. Het maakt je grafiek ook overzichtelijker.
  • Begint met: voer een zoekwoord in om alleen zoekwoorden te tonen die hiermee beginnen.
  • Regex: als je dieper in de data wilt duiken, kun je reguliere expressies gebruiken. Echter, in combinatie met deze grafiek vind ik dat het niet optimaal werkt. Als je Regex wilt gebruiken, is het beter om dit direct in Google Search Console te doen.
  • In: met deze optie heb ik persoonlijk nog weinig succes gehad.

Stap 4: Country selecteren

In Google Search Console zien we onder de categorie ‘country’ verschillende landen. Ik kies zelf altijd voor het land waarvan ik de data wil zien, om zo niet-relevante data te kunnen wegfilteren.

Stap 5: Device

Wanneer je deze filteroptie gebruikt, wordt ook duidelijk hoeveel zoekwoorden er per apparaat zijn. Je kunt ervoor kiezen om alle kleuren en apparaten te bekijken, of je focust op één specifiek apparaat.

Stap 6: Y-as

Normaal gesproken orden je assen van laag naar hoog, maar binnen SEO is het laagste getal het beste als het om positie gaat. De y-as wordt dan gebruikt om de gemiddelde positie van je zoekwoorden weer te geven. In dit geval vind je jouw beste zoekwoorden in de rechterbovenhoek.

Stap 7: Logaritmische schaal

Het gebruik van een logaritmische schaal voor beide assen helpt je om een beter inzicht te krijgen in zoekopdrachten die zich aan de extremen van de grafiek bevinden (zeer lage doorklikratio, gemiddelde positie, of beide).

Stap 8: Referentielijnen

Referentielijnen zijn zeer waardevol om de grafiek praktisch bruikbaar te maken. Ze verdelen de grafiek in vier vlakken, waar ik later op terugkom. Deze lijnen geven de gemiddelde waarden weer.

Hoe je de bubbels gebruikt

De Bubble Chart is niet voor niets zo genoemd: als je jouw property hebt gekoppeld, zie je (hopelijk) veel bubbels verschijnen. Deze bubbels bieden diverse stylingopties:

Grootte: Het aantal klikken bepaalt de grootte van de bubbel. Zo kun je direct zien welk zoekwoord de meeste klikken heeft. Let op: er kunnen kleinere bubbels achter een grote bubbel verborgen zitten. Beweeg je muis zorgvuldig over de bubbels om deze te zien.
Kleur: De bubbels in de grafiek hebben verschillende kleuren, waaronder groen, blauw en roze. Deze kleuren corresponderen met de apparaten waarop het zoekwoord klikken heeft gegenereerd.

Analyseer de grafiek in 4 vlakken

Het is nu tijd om de data te analyseren, aangezien je inmiddels bekend bent met de opbouw van de grafiek. Zoals eerder vermeld, is de grafiek onderverdeeld in vier vlakken. Op basis van deze vier vlakken ga je de data bestuderen en acties ondernemen.

Bubble chart o.b.v. google search console data

1. Top posities, hoge CTR (het vlak rechtsboven)

In dit vlak vind je jouw top zoekwoorden. Over het algemeen hoef je hier niet veel aan te veranderen, maar het is wel nuttig om te onderzoeken welke soort zoekwoorden goed presteren.

2. Lage posities, hoge CTR (het vlak rechtsonder)

Ondanks de lage positie ten opzichte van de rest, hebben deze zoekwoorden een hoge doorklikratio. Je eerste aandachtspunt zou moeten zijn het verbeteren van de gemiddelde positie van zoekwoorden in dit vlak, aangezien ze potentieel je SEO-resultaten aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoe pak je dit aan?

Controleer of je al een specifieke pagina hebt voor dit zoekwoord of onderwerp. Als dat zo is, onderzoek dan of je content beter aansluit op de bezoeker. Zo niet, overweeg dan om een pagina over dit onderwerp te maken.

3. Lage posities, lage CTR (het vlak linksonder)

In dit vlak tref je zoekwoorden aan met een lage positie en een lage doorklikratio. Dit betekent echter niet dat deze zoekwoorden oninteressant zijn. Bekijk eerst de grootste bubbels, aangezien deze toch bijdragen aan websitebezoekers. Je kunt deze zoekwoorden in twee groepen onderverdelen:

Gerelateerde zoekwoorden: Deze zijn gemakkelijker te optimaliseren en zijn ook relevant. Geef prioriteit aan deze zoekwoorden boven de zoekwoorden waarop je nog niet vindbaar bent.
Niet-gerelateerde zoekwoorden: Als deze zoekwoorden echt niet relevant zijn voor je website, kun je ze beter negeren. Dit stelt je in staat je te focussen op de zoekwoorden die wel relevant zijn.

4. Top posities, lage CTR (het vlak linksboven)

In dit vlak tref je zoekwoorden aan met goede posities, maar een lage doorklikratio. Dit kan komen doordat de SERP (Search Engine Results Page) anders is dan verwacht. Onderzoek de grootste bubbels in dit vlak en let op de volgende punten:

  • Concurrenten die zichtbaar zijn via rich results. Probeer te achterhalen of je achterloopt op het gebied van Structured Data Markup.
  • Mogelijk rank je per ongeluk op dit zoekwoord. Beslis of dit een probleem voor je is.
  • Zoekwoorden die direct antwoord geven op de vraag. In dit geval hoef je niet te handelen, tenzij je graag wilt dat mensen je website bezoeken voor meer informatie.

Tijd voor een optimalisatieslag

Dankzij deze grafiek zie je in één oogopslag waar jouw kansen liggen. Hoewel je waarschijnlijk al weet hoe je dit moet aanpakken, is het toch raadzaam om je pagina’s grondig te analyseren met deze schat aan informatie. Ik verwacht dat je hier als SEO specialist goed mee overweg kan, zodat je jouw resultaten of die van je klanten gaat verbeteren. Je zal hiervoor eerst moeten analyseren om vervolgens de verbeterpunten in de praktijk uit te voeren.

Jens Verver
Voor wie is dit interessant?

Deze template is ideaal voor elke marketeer die zijn of haar Google Search Console-data visueel inzichtelijk wil maken en direct een actieplan wil kunnen opstellen. Het is vooral nuttig voor junior en medior SEO-specialisten, die met een vast dashboard willen werken. Door ermee te experimenteren, ontdek je vanzelf wat je er minder prettig aan vindt. Dit kan ook een uitstekende start zijn om zelf iets te bouwen. Ben je wat meer ervaren, dan kan je wellicht beter zelf iets in elkaar knutselen. Bijvoorbeeld met Python of SQL.


Verdiepingsslag maken?

De bubblechart werd in de SEO Mastermind uitvoerig besproken. Stefan en Jan-Willem kwamen met twee aanvullende tips:

Stefan Bruijns
Zo breng je meer focus aan op de bubble chart:

1. empty queries eruit halen
2. alleen queries met een positie onder de 10
3. alleen queries met meer dan … clicks (afhankelijk van account)

Het resultaat zie je in de afbeelding hieronder.


Bubble chart na filters
jan willem bobbink
Maak gebruik van AI tools en train je LLM

1. Geef deze aan een AI tool die voor jou de outliers er al uithaalt
2. Train je LLM op basis van de goed presterende datapunten (dus je database met title tags / meta descriptions aanvullen)
3. Gebruik een LLM om je title tags / meta’s te herschrijven.

Tipje: fijne toolset die anomalies zelf al aankaart is Ryte (zie afbeelding hieronder)


Ryte en GSC data

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier