Recht om vergeten te worden

Home   »   Recht om vergeten te worden

Recht om vergeten te worden

Heb je wel eens gehoord van: het recht om vergeten te worden? In deze blogpost, leg ik je uit: Wat het recht om vergeten te worden is, hoe je een aanvraag bij Google indient en op welke punten je aanvraag beoordeeld wordt. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Wat is het recht om vergeten te worden?

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2014 bepaald dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden in de resultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Het geeft individuele personen het recht om vergeten te worden op zoekopdrachten die een correlatie hebben met een naam van een persoon. Het gaat dan om zoekresultaten die: onnauwkeurig, ontoerijken, irrelevant of buitensporig zijn. Bij het beoordelen of een zoekresultaat verwijderd moet worden, wordt er ook gekeken naar het publieke belang. Denk bijvoorbeeld aan nieuws over een oplichter op Marktplaats. Voor de oplichter zelf, zou het fijn zijn dat zoekresultaat X verwijderd wordt. Voor de klanten van Marktplaats, is het relevant om te achterhalen of een verkoper te vertrouwen is.

Recht om vergeten te worden Google formulier

In 4 stappen, kan je een juridisch verzoek indienen bij Google. Hieronder, leg ik je uit hoe je dit moet doen.

Hoe dien je een juridisch verzoek in bij Google?

Start het formulier van Google

juridisch verzoek indienen

Google heeft hier een aanvraag formulier, waar je het verzoek om content te verwijderen kan indienen. Kies voor: “create a request”.

Kies het juiste platform

Zoals je wellicht weet, heeft Alphabet (de moeder maatschapij van Google) meerdere platformen waar je een juridisch verzoek voor kan indienen. Kies in de volgende stap voor het platform waar jouw verzoek betrekking op heeft (Google, Youtube, Playstore etc.).

Reden voor verzoek indienen

aanvullen juridisch verzoek

Nadat je het platform hebt gekozen waar je verzoek betrekking op heeft, is het van belang dat je je persoonlijke gegevens invult en aanvullende documenten deelt zodat een medewerker van Google je aanvraag zo goed mogelijk kan beoordelen. Denk bijvoorbeeld aan: de URL waar het betrekking op heeft, waarom het een correlatie heeft met jouw naam, nickname etc.

Verzoek indienen

Nadat je het formulier hebt ingevuld, kan je onder aan de pagina je verzoek indienen. Je krijgt direct een bevestiging per e-mail dat je aanvraag is binnen gekomen. Na verloop van tijd, zal een medewerker van Google inhoudelijk reageren op je aanvraag.

Goed om te weten:

  • De periode waarin je aanvraag wordt behandeld, hangt van de casus af
  • je krijgt een persoonlijke reactie van een medewerker van Google zodra je casus behandeld is of als er nog aanvullende vragen zijn die beantwoord moeten worden om de beoordeling te maken
  • Per land buiten de EU dient er een apparte aanvraag ingediend te worden.
  • Google heeft geanonimiseerd voorbeelden beschikbaar van aanvragen die reeds zijn ingediend.

FAQ

Wanneer hoeft een zoekmachine niet aan een verwijderverzoek te voldoen?

Google beoordeelt per verzoek of het verplicht is om aan een verwijderverzoek te voldoen. Soms weegt het belang van het publiek om over de informatie te beschikken zwaarder dan iemands privacy. Het gaat dan vooral om het afwegen van de rol die iemand in het openbare leven speelt. En welke impact de verwijzing heeft op het privéleven van die persoon.

Moet een website altijd meewerken?

Nee. Ook al heeft u het recht om vergeten te worden een website hoeft niet altijd aan uw verzoek te voldoen. Dat komt omdat óók andere regels een rol spelen. Zoals het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie.

Google heeft mijn verzoek afgewezen, wat nu?

Heeft Google je verwijderverzoek afgewezen? Je bent het daar niet mee eens? Dan kan je het volgende doen:
1. Dien een klacht in bij Google
2. Volg mijn stappenplan: URL verwijderen Google
3. Neem contact op met de autoriteit persoonsgegevens om te adviseren over vervolgstappen.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier