SEO monitoring tools

Home   »   SEO monitoring tools

SEO monitoring tools

Er zijn veel scenario’s te bedenken waardoor je SEO prestaties teniet gedaan kunnen worden. Sommige daarvan zijn aan de voorkant van een website zichtbaar en kunnen snel opgelost worden. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De oplossing? Een SEO monitoring tool.

Met een SEO monitoring tool zit jij boven op de bal en voorkom je zogenoemde: “SEO disasters”. In deze blog leg ik je uit: wat een SEO monitoring tool is, hoe je de juiste tool kiest en wat mijn favoriete monitoring tools zijn.

Wat is een SEO monitoring tool?

Als SEO specialist is het belangrijk om continu te weten wat de impact van een aanpassing of gebeurtenis op je website is. Zeker als je verantwoordelijk bent voor meerdere websites, wordt het al snel lastig om dit in de gaten te houden. Laat staan die aanpassingen die niet direct zichtbaar zijn zoals:

Al deze aanpassingen hebben invloed op je SEO performance. Heb je dit direct door? Dan zal de impact op je SEO performance klein zijn. Heb je dit pas na een paar weken door, dan kan er een groot probleem ontstaan. De oplossing? Voeg een SEO monitoring tool toe aan je SEO tools. In de basis houdt een SEO monitoring tool website elementen bij die directe invloed hebben op jou organische vindbaarheid. Denk aan: aanpassingen in je robots.txt, je interne links, meta tags etc. Verandert dit? Dan krijg je direct een alert zodat je snel kan acteren.

Tip: aanvullend kan je elementen monitoren zoals: posities in Google, verkeer naar je website en je website snelheid. Je kan dit bijhouden met: een rank tracker, Google analytics en een website snelheid tool.

Hoe kies je de juiste SEO monitoring tool?

Wil je een SEO monitoring tool aanschaffen? Kijk dan naar de volgende onderdelen:

  • Welke Technische zaken worden er gemonitord? Denk aan: je robots.txt, je meta tags en de http status codes van je webpagina’s.
  • Worden er alerts gestuurd zodra er SEO fouten ontstaan?
  • Worden de wijzigingen op je website opgeslagen zodat je makkelijk kan “debuggen”?

Mijn favoriete SEO monitoring tools

Mijn favoriete SEO monitoring tool – ContentKing

Voor het monitoren van een website, maak ik vaak gebruik van: Little Warden, Visual Ping of Contentking. Afhankelijk van de complexiteit en de SEO tools die al aanwezig zijn. Little Warden en Visual Ping is een goede basis monitoring tool. Ben je opzoek naar geavanceerde monitoring technieken zoals: het monitoren van het verschil tussen je bron code en je DOM of het bijhouden van je wijzigingsgeschiedenis? Dan is ContentKing je beste vriend.

Zelf maak ik al jaren (met veel plezier) gebruik van ContentKing. Ook al kijk ik er zelf niet dagelijks in, op het moment dat het nodig is, voorkomen ze grote SEO problemen.

Tip: Koppel voor je vakantie je ContentKing alerts aan een e-mail adres van een product marketeer, product owner of developer. Vraag of ze jou willen appen zodra ze er niet uitkomen of de impact op je organische performance enorm groot is.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier