SEO plugin WordPress

Home   »   SEO plugin WordPress

SEO plugin WordPress

Wanneer je serieus aan de slag gaat met de SEO ontkom je niet aan het het downloaden van een SEO plugin voor WordPress. Althans, als je jezelf een hoop development kosten wilt besparen.

In deze blogpost, leg ik je uit: welke type SEO plugins er zijn, welke SEO plugins ik gebruik en hoe je ze het beste kan inzetten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Wat is een SEO plugin?

Voor je WordPress SEO, is het van belang dat je een goede SEO plugin kiest. Zie een SEO plugin als een SEO tool waarmee je op je website zelf het e.e.a. goed kan instellen. Met een goede SEO plugin, kan je de juiste SEO signalen doorsturen zodat zoekmachines zoals Google en Bing jou beter gaan begrijpen en indexeren.

Een goede SEO plugin, zorgt ervoor dat de basis elementen goed ingesteld kunnen worden zoals: je title tag, meta description en meta tags en daarnaast de techniek van je website ondersteunen. Hierbij moet je denken aan functionaliteiten zoals: je robots.txt en je XML sitemap. Op dit moment zijn de volgende SEO plugins een goede keuze. Benieuwd welke het beste is? Lees dan gauw verder.

Tip: Je SEO plugin optimaal instellen voor Google? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus

RankMath plugin

Rank Math SEO
RankMath SEO plugin

Met de Rank Math plugin, kan je alle belangrijke SEO elementen instellen in je WordPress website. Rank Math heeft zowel een gratis variant als een betaalde. Wil je het optimale uit je SEO prestaties halen, dan kan ik je adviseren om de betaalde variant te nemen. In de betaalde plugin, kan je onder andere: geavanceerde structured data instellen en lokale SEO elementen toepassen.

Yoast plugin

yoast seo
Yoast SEO plugin

Met de Yoast plugin, kan je alle belangrijke SEO elementen instellen in je WordPress website. Hoe je dat doet, zal ik in de paragraven hieronder uitleggen. Yoast heeft zowel een gratis variant als een betaalde. Ben je wat minder ervaren met SEO, dan zou je voor de betaalde variant kunnen gaan. 

SEOpress plugin

seopress
SEOpress plugin

Met de SEOpress plugin, kan je alle belangrijke SEO elementen instellen in je WordPress website. SEOpress heeft zowel een gratis variant als een betaalde. Wil je het optimale uit je SEO prestaties halen, dan kan ik je adviseren om de betaalde variant te nemen. In de betaalde plugin, kan je onder andere: geavanceerde structured data instellen en je robots.txt instellen.

Beste SEO plugin WordPress

Vaak krijg ik de vraag: Welke SEO plugin gebruik jij? In mijn blogpost: Rank Math vs Yoast en SEOpress vs Yoast vergelijk ik de specificaties van alle 3 de plugins. TL;DR: Zelf gebruik ik de RankMath plugin omdat:

 • Het Uitgebreidere structured data mogelijkheden aanbied (16 templates, schema importeren en creëren zonder kennis van .json)
 • het een indexNow integratie heeft (Manier om nieuwe en aangepaste content sneller te laten ontdekken door aangesloten zoekmachines)
 • Het extra type Sitemaps heeft (Denk aan: nieuws sitemap en video sitemap)
 • Meer lokale SEO mogelijkheden bied (structured data templates en mogelijkheden om meerdere lokaties in te stellen)
 • Het de mogelijkheid heeft om automatisch Alt tags te plaatsen (Fijn om snel stappen te kunnen maken, uiteraard blijft handmatig beter)
 • De plugin een stuk goedkoper is (€ 54 voor al je WordPress website i.p.v. €99 per website bij Yoast)

WordPress Afbeeldingen plugin

imagify
WordPress afbeeldingen plugin

Afbeeldingen zorgen er voor dat je laadtijd in WordPress enorm vertraagd. Het is daarom belangrijk dat je je afbeeldingen comprimeert. Vind hierbij de balans tussen kwaliteit en laadsnelheid. Aanvullend is het belangrijk dat je het snelste bestandstype gebruikt. Op dit is dat: .webP. Zelf gebruik ik hiervoor een plugin genaamd: Imagify. Met deze plugin:

 1. Wordt er automatisch een backup van mijn originele afbeeldingen gemaakt
 2. Worden alle afbeeldingen omgezet naar .webP (Veel alternatieve plugins doen dat niet)
 3. Je kan kiezen tussen verschillende standen op het gebied van comprimeren (zoek hierbij naar de balans tussen kwaliteit en laadsnelheid die bij jou past)
 4. De webP afbeeldingen worden gekoppeld aan je CDN (Mits je dit hebt).
 5. Je kan tot 20mb per maand gratis comprimeren. Daarna stap je pas over op een betaald plan (pay as you go of een vast tarief).

WordPress Cache plugin

lighthouse 100 wordpress
WordPress cache plugin

Wil je je WordPress website sneller maken? Dan is het handig om een Cache plugin te downloaden. Toen ik met mijn WordPress website begon, gebruikte ik een aantal gratis plugins. Inmiddels ben ik overgestapt naar een betaalde plugin genaamd: WP Rocket. Met deze plugin, behaalde ik een score van 100% in Lighthouse (dat is de website snelheid tool van Google). Daarmee voldoe ik aan de Core Web Vitals. Dat zijn ranking factoren waardoor je beter gevonden gaat worden (bevestigd door Google). Om het jou wat makkelijker te maken, heb ik in mijn blogpost: WP Rocket instellingen, al mijn instellingen beschikbaar gemaakt zodat jij je website snelheid eenvoudig kan verbeteren.

FAQ

Welke SEO plugins gebruik jij?

Zelf gebruik ik 4 plugins. Dit zijn: RankMath, WP Rocket, Imagify en LuckyWP voor een inhoudsopgaven. De rest van de wensen heb ik custom in mijn WordPress omgeving laten inbouwen.

Hoeveel plugins heb je nodig om SEO goed te doen?

Dat hangt helemaal af van jou WordPress website. Mijn vuistregel: download alleen een plugin als het echt een toegevoegde waard heeft en het niet eenvoudig custom in je WordPress website geplaats kan worden.

Wat kost een SEO plugin?

Je hebt zowel gratis als betaalde SEO plugins. Prijzen varieren van €30 tot €100 per jaar. Zelf ben ik in totaal €120 per jaar aan SEO plugins kwijt voor: RankMath, WProcket en Imagify.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier