
SEO teksten
Je bent al even artikelen aan het publiceren, maar die worden nog niet gevonden door Google. Daar valt wat aan te doen! In deze blog leg ik je uit hoe je moet schrijven voor SEO, wat SEO teksten zijn en hoe je de “on page SEO” elementen van je webpagina kan verbeteren.
Wat zijn SEO teksten?
Het web raakt vol en helaas ook met minder kwalitatieve teksten. Voor Google in eerste instantie een probleem want: zij willen het beste antwoord op een vraag geven en dat doe je niet met slechte webpagina’s. De afgelopen jaren heeft Google zich flink ontwikkeld en weet het steeds beter het kaf van het koren te scheiden. Wil je jouw teksten goed vindbaar maken, dan zal je daar de dag van vandaag dus wat beter je best voor moeten doen. De volgende kern componenten zijn belangrijk voor SEO:
- Zorg voor een duidelijke opbouw van de tekst (Bijvoorbeeld: een duidelijke titel en sub paragrafen).
- Maak de tekst aantrekkelijk en kwalitatief (Bijvoorbeeld: visuele elementen en het voorkomen van spelling en grammatica fouten)
- Zorg er voor dat je de juiste SEO signalen door geeft. Men noemt dit ook wel “on page SEO”. (Bijvoorbeeld: de title tag en de alt tag)
- Zet de gebruiker centraal. Teksten geschreven voor Google worden al snel als minder kwalitatief gezien. SEO signalen zijn meer een onderdeel van het proces.
In de paragrafen hieronder, leg ik je uit hoe je dit in de praktijk kan brengen.
Hoe schrijf je SEO teksten?
Er is geen vaste maatstaaf voor SEO teksten (dat scheelt). Wel zijn er “best practices” en richtlijnen vanuit Google. Voor mijzelf, gebruik ik de volgende vuistregel:
- Leg de waarde uit die je toevoegt (titel)
- Leg uit hoe je dit creëert (subtitel)
- Visualiseer het (afbeelding, video, 3d object)
- Maak het geloofwaardig (sociale bewijskracht)
- Ga over tot actie (call to action)
Tip: verlaag drempels waardoor bezoekers sneller geneigd zijn om over te gaan tot actie.
Voorbeeld van een SEO tekst
Zo nu en dan kom ik een SEO tekst tegen, waar ik enthousiast van word. Zo ook de landingspagina van de consumenten bond die gaat over het kiezen van de juiste koelkast. Op de afbeelding hieronder, zie je:
- Een duidelijke Titel (De beste koelkast voor jou, door ons getest)
- Een duidelijke subtitel (Wij hebben 124 koelkasten voor je getest)
- Visualisatie (Veel afbeeldingen en een video)
- Sociale bewijskracht (een keurmerk en een expert die aan het woord is)
- Een call to action (sluit een abonnement af)
- On page SEO elementen goed gebruikt (Heading tags, alt tags, title tag etc.)
Schrijven voor SEO
Over tot actie, wanneer je gaat schrijven voor SEO, is het belangrijk om de volgende punten mee te nemen:
Speel in op de zoekintentie
De zoekintentie is eigenlijk “de vraag achter de vraag”. Achter elke zoekopdracht zit een doel en dat weet Google maar als te goed. Bij zoekopdracht X laat google compleet andere content zien dan bij zoekopdracht Y. Op die manier hoopt Google het beste antwoord te geven. Zoekintentie, kan je in 4 categorieën onderverdelen:
- Transactioneel
- Commerciële
- Navigerend
- Informatief
Per intentie, schotelt Google andere type content voor. Aan jou de taak om met de juiste type content hierop in te spelen. Hoe kom je daar achter? Gewoon door je zoekopdracht te Googelen en te analyseren wat voor een type content er naar voren komt (Bijvoorbeeld: Blogposts, Categorie pagina’s, tools etc.)
On page SEO elementen
On page SEO, is vakjargon voor elementen waardoor je aan de robots van Google kan doorgeven waar je tekst over gaat. Wanneer je een SEO tekst schrijft, is het van belang dat je de on page elementen verreikt met zoekwoorden uit je zoekwoorden onderzoek. Belangrijke SEO elementen zijn:
- Zorg er voor dat elke pagina een unieke title tag en meta description heeft.
- Zorg er voor dat je titel en subtitels voorzien worden van een heading tag.
- Google begrijpt niet wat er op een afbeelding te zien is. Plaats daarom een alt tag bij elke afbeelding.
- Zorg voor een duidelijke URL structuur.
- Plaats naar je belangrijkste artikelen interne links.
- Zorg er voor dat je artikel geïndexeerd kunnen worden. Voorkom dus een no-index tag of een blokkade in je robots.txt bestand.
- Zorg er voor dat je artikel in je XML sitemap staat en gekoppeld is aan Google search console.
- Maak je tekst op met structured data (bijvoorbeeld: BlogPosting of Article).
Tip: Wil je dit voor meerdere pagina’s tegelijkertijd controleren, kijk dan eens naar een webcrawler.
Voorkom duplicate content

Wanneer men spreekt over “duplicate content”, wordt bedoeld: dezelfde content dat vaker voorkomt op je website of content dat van een andere website is gekopieerd en gepubliceerd op je eigen website. Heb je hier last van? Dan loop je een kleine deuk op in je SEO performance. In mijn artikel: Duplicate content oplossen, leg ik je uit: hoe je het kan herkennen en wat de beste manier is om het op te lossen.
Laat SEO even los
Mijn laatste advies: Ga geen teksten schrijven voor SEO, maar zet de klant centraal. Als je SEO teksten gaat schrijven voor SEO dan ben je veel meer bezig met: rankings, keywords en algemene teksten. Focus je op de klant. Vraag jezelf af: hoe kan ik hem/haar verder helpen? Welk doel wil je klant bereiken als hij/zij artikel X of Y leest?
Ook Google denkt er zo over zo blijkt uit de laatste algoritme updates (product review update en helpfull content update). Daarnaast deelde John Muller (medewerker van Google) recent een interessante uitspraak die hier goed bij aansluit: “Writing Content From Keyword Search Volume Lists Will Result In Mediocre Content”
FAQ
Maakt het aantal woorden van een tekst uit?
Alhoewel er verschillende antwoorden op deze vraag te vinden zijn op het internet, ben ik van mening dat dit niet uitmaakt. Google sluit zich daar bij aan. Schrijf een tekst die de vraag van je gebruiker beantwoord.
Hoe weet ik of mijn tekst SEO proof is?
Een gedeelte van die vraag kan je beantwoorden door te kijken of alle SEO signalen ingesteld zijn. Daarnaast is het goed om te kijken of je teksten te begrijpen zijn door je doelgroep. Doe dus marktonderzoek 😉 en na verloop van tijd te kijken of je artikel begint te ranken in Google via bijvoorbeeld Google search console.