SEO teksten

Home   »   SEO teksten

SEO teksten

Je bent al even artikelen aan het publiceren, maar die worden nog niet goed gevonden door Google? Daar valt (mogelijk) wat aan te doen. Ondanks dat we anno 2024 niet meer voor SEO schrijven, blijft het belangrijk om de juiste signalen aan Google door te geven. In de basis is dat waar SEO ook over gaat. In dit artikel leg ik je uit hoe je SEO signalen binnen je teksten kan verbeteren. In de SEO community noemen we dit ook wel: “on page SEO”.

Wat zijn SEO teksten?

Het web raakt vol en helaas ook met minder kwalitatieve teksten. Voor Google in eerste instantie een probleem want: zij willen het beste antwoord op een vraag geven en dat doe je niet met slechte webpagina’s. De afgelopen jaren heeft Google zich flink ontwikkeld en weet het steeds beter het kaf van het koren te scheiden. Wil je jouw teksten goed vindbaar maken, dan zal je daar de dag van vandaag dus wat beter je best voor moeten doen. De volgende kern componenten zijn belangrijk voor SEO:

  • Zorg voor een duidelijke opbouw van de tekst (Bijvoorbeeld: een duidelijke titel en sub paragrafen).
  • Maak de tekst aantrekkelijk en kwalitatief (Bijvoorbeeld: visuele elementen en het voorkomen van spelling en grammatica fouten)
  • Zorg er voor dat je de juiste SEO signalen door geeft. Denk hierbij aan “on page SEO” elementen maar ook een stukje structured data. Op die manier word je (hopelijk) straks ook belangrijk voor de chatbot (SGE)
  • Zet de gebruiker centraal en zorg ervoor dat je teksten “helpful” zijn. Teksten geschreven voor Google worden al snel als minder kwalitatief gezien. Zie hieronder een interessante discussie tussen een copywriter en Google ter illustratie.

Reactie van Google:

Helpful betekent niet per se lange teksten. Google maar eens op: “griep”. Valt het je op dat er resultaten naar boven komen met korte teksten?

Hoe schrijf je SEO teksten?

Er is geen vaste maatstaaf voor SEO teksten (dat scheelt). Wel zijn er “best practices” en richtlijnen vanuit Google. Voor mijzelf, gebruik ik de volgende vuistregel:

  1. Leg de waarde uit die je toevoegt (titel)
  2. Leg uit hoe je dit creëert (subtitel)
  3. Visualiseer het (afbeelding, video, 3d object)
  4. Maak het geloofwaardig (sociale bewijskracht, ervaring, expertise etc.)
  5. Ga over tot actie (call to action)

Tip: Google ook eens op het AIDA model.

Myriam Beeckman
Laat SEO even los, denk aan het grote plaatje

Iets wat vaak vergeten wordt bij SEO-teksten, is het grotere plaatje. Want een SEO-tekst staat nooit alleen.
Je website hoort een mini-Wikipedia te zijn voor jouw favoriete bezoeker. Die wil je vooral lustig door je website zien klikken en kopen, juist? Nu, hoe verkrijg je dat?

Onderzoek voor het schrijven je speelveld op een dieper level. Begin met een grondige research van je online markt:
Wie zijn je concurrenten in de Google top 10? Hoe ziet hun website eruit? Welke content bieden zij aan?
Welke sterkmakers hebben zij wel en jij niet? Nog niet.
Wie zijn je klanten precies? Hoe denken ze? Wat willen ze? Wat zoeken ze? Met welke intentie?
Leg de SEO-metrics van je concurrenten naast die van je eigen website en vergelijk.
Welke SEO-piste is haalbaar binnen deze context? Bij elke branche ligt dat weer net iets anders.

Wil je het meeste halen uit je SEO-teksten, krijg dan eerst inzicht in jouw unieke markt. Rol op basis daarvan een SEO-contentstrategie uit en laat topics logisch op elkaar aansluiten. Zet je internal linking al van tevoren uit.

Zo weet je perfect waar je naartoe werkt met je SEO-teksten op lange termijn. En die doordachte aanpak zorgt voor exponentiële zichtbaarheid.


Voorbeeld van een SEO tekst

Zo nu en dan kom ik een SEO tekst tegen, waar ik enthousiast van word. Zo ook de landingspagina van de Consumentenbond die gaat over het kiezen van de juiste koelkast. Op de afbeelding hieronder, zie je:

  • Een duidelijke Titel (De beste koelkast voor jou, door ons getest)
  • Een duidelijke subtitel (Wij hebben 124 koelkasten voor je getest)
  • Visualisatie (Veel afbeeldingen en een video)
  • Sociale bewijskracht (een keurmerk en een expert die aan het woord is)
  • Een call to action (sluit een abonnement af)
  • On page SEO elementen goed gebruikt (Heading tags, alt tags, title tag etc.)

Schrijven voor SEO

Over tot actie, wanneer je gaat schrijven voor SEO, is het belangrijk om de volgende punten mee te nemen:

Speel in op de zoekintentie

De zoekintentie is eigenlijk “de vraag achter de vraag”. Achter elke zoekopdracht zit een doel en dat weet Google maar al te goed. Bij zoekopdracht X laat google compleet andere content zien dan bij zoekopdracht Y. Op die manier hoopt Google het beste antwoord te geven. Zoekintentie, kan je in 4 categorieën onderverdelen:

  • Transactioneel
  • Commerciële
  • Navigerend
  • Informatief

Per intentie, schotelt Google andere type content voor. Aan jou de taak om met de juiste type content hierop in te spelen. Hoe kom je daar achter? Gewoon door je zoekopdracht te Googelen en te analyseren wat voor een type content er naar voren komt (Bijvoorbeeld: Blogposts, Categorie pagina’s, tools etc.)

Patrick Wessels
Hoe help je de klant verder met je SEO tekst?

Goede SEO teksten bewijzen de bezoeker dat diegene de goede pagina heeft aangeklikt. Vervolgens leg je uit welke oplossing je aanbiedt, waarom jouw oplossing de beste keuze is en hoe de bezoeker daarmee aan de slag kan. Zo’n stappenplan voor de opbouw ziet er zo uit:

1. Beschrijf het probleem
De uitdaging waar de bezoeker mee worstelt. Bijvoorbeeld: ‘wat zijn SEO teksten’ of ‘wie is de beste SEO tekstschrijver?’
2. Bied de beste oplossing
Het resultaat waar de bezoeker naar zoekt. Bijvoorbeeld: leg tot in detail uit wat SEO teksten zijn of leg uit hoe je als SEO tekstschrijver teksten schrijft waarmee de bezoeker hoger in Google komt.
3. Bewijs wat je zegt
Zodat jouw oplossing de enige juiste is. Bijvoorbeeld: verwijs naar de Google-richtlijnen voor content of zorg dat je zelf bovenaan in Google staat als de bezoeker zoekt naar [seo teksten] of een [seo tekstschrijver].
4. Doe een laagdrempelig aanbod
Waar de bezoeker mee kan starten. Bijvoorbeeld: stel een quickscan van een bestaande tekst voor of schrijf een vrijblijvende proeftekst.


On page SEO elementen

Open graph

On page SEO, is vakjargon voor elementen waardoor je aan de robots van Google kan doorgeven waar je tekst over gaat. Wanneer je een SEO tekst schrijft, is het van belang dat je de on page elementen verrijkt met zoekwoorden uit je zoekwoorden onderzoek. Belangrijke SEO elementen zijn:

  1. Zorg er voor dat elke pagina een unieke title tag en meta description heeft.
  2. Zorg er voor dat je titel en subtitels voorzien worden van een heading tag.
  3. Google begrijpt niet wat er op een afbeelding te zien is. Plaats daarom een alt tag bij elke afbeelding.
  4. Zorg voor een duidelijke URL structuur.
  5. Plaats naar je belangrijkste artikelen interne links.
  6. Zorg er voor dat je artikelen geïndexeerd kunnen worden. Voorkom dus een no-index tag of een blokkade in je robots.txt bestand.
  7. Zorg er voor dat je artikel in je XML sitemap staat en gekoppeld is aan Google search console.
  8. Maak je tekst op met structured data (bijvoorbeeld: BlogPosting of Article).

Tip: Wil je dit voor meerdere pagina’s tegelijkertijd controleren, kijk dan eens naar een webcrawler.

Voorkom duplicate content

duplicate content

Wanneer men spreekt over “duplicate content”, wordt bedoeld: dezelfde content dat vaker voorkomt op je website of content dat van een andere website is gekopieerd en gepubliceerd op je eigen website. Heb je hier last van? Dan loop je een kleine deuk op in je SEO performance. In mijn artikel: Duplicate content oplossen, leg ik je uit: hoe je het kan herkennen en wat de beste manier is om het op te lossen. Goed om te weten: je krijgt hier geen “Google penalty” voor.

Laat SEO even los

Mijn laatste advies: Ga geen teksten schrijven voor SEO, maar zet de klant centraal. Als je SEO teksten gaat schrijven voor SEO dan ben je veel meer bezig met: rankings, keywords en algemene teksten. Focus je op de klant. Vraag jezelf af: hoe kan ik hem/haar verder helpen? Welk doel wil je klant bereiken als hij/zij artikel X of Y leest? Ga naar buiten, spreek je klant of collega die dagelijks in contact is met de klant en vergeet je marketeers pet niet op te zetten.

Ook Google denkt er zo over zo blijkt uit de laatste algoritme updates (product review update en helpful content update). Daarnaast deelde John Mueller (medewerker van Google) recent een interessante uitspraak die hier goed bij aansluit: “Writing Content From Keyword Search Volume Lists Will Result In Mediocre Content”

FAQ

Maakt het aantal woorden van een tekst uit?

Alhoewel er verschillende antwoorden op deze vraag te vinden zijn op het internet, ben ik van mening dat dit niet uitmaakt. Google sluit zich daar bij aan. Schrijf een tekst die de vraag van je gebruiker beantwoordt.

Hoe weet ik of mijn tekst SEO proof is?

Een gedeelte van die vraag kan je beantwoorden door te kijken of alle SEO signalen ingesteld zijn. Daarnaast is het goed om te kijken of je teksten te begrijpen zijn door je doelgroep. Doe dus marktonderzoek 😉 en na verloop van tijd te kijken of je artikel begint te ranken in Google via bijvoorbeeld Google search console.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier