SEO tools 2024

Home   »   SEO tools 2024

SEO tools 2024

Wanneer je een beetje serieus met SEO aan de slag gaat, ontkom je niet aan een goede set SEO-tools. Als beginnende SEO-specialist of ondernemer die met SEO aan de slag gaat, is het soms lastig om te achterhalen welke SEO-tools er zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken. Laat staan: wat de beste SEO-tool is? In deze blogpost hoop ik antwoord te geven op al die vragen. Althans, de beste, dat moet je zelf bepalen. Uiteraard kan ik je wel op weg helpen met reviews van andere SEO-specialisten uit de SEO Mastermind. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Welke SEO tool past bij jouw wensen?

Voordat we de verschillende soorten tools bespreken, is het belangrijkste om jezelf de volgende vragen te beantwoorden:  

 • Wat wil je inzichtelijk krijgen?
 • Over welke KPI’s wil je kunnen rapporteren?
 • Welke groei verwacht je te bereiken met de nieuwe inzichten?

Denk je dat er één tool bestaat die al je SEO-problemen oplost? Dan moet ik je helaas teleurstellen.
Mijn tip: stel een lijstje op met wensen en zoek op basis hiervan één of meerdere tools die in jouw behoefte voorzien.

Verschillende soorten SEO tools

Er zijn verschillende type SEO-tools op de markt. Per type leg ik je uit: wat het is, hoe je het gebruikt, waar ik op let bij het kiezen van de juiste tool en wat mijn favoriete tools zijn. Bij het kiezen van mijn favoriete tools kijk ik ook naar randvoorwaarden zoals: hoe goed is de klantenservice en wordt er tijd en geld in innovatie gestoken? SEO-tools, bestaan er in de volgende categorieën:

 1. Website analyse tool
 2. Webcrawler
 3. Zoekwoorden onderzoek tool
 4. SEO-monitoring tool
 5. Logfile analyse tool
 6. Website snelheid tool
 7. SEO plugins
 8. Gratis SEO tools (als aanvulling)

Reviews van SEO tools

Soms zie je door de SEO-tools het bos niet meer 😉 En aangezien er geen “onze size fits all” oplossing is, heb je al snel meerdere SEO-tools nodig. Maar welke is de juiste en past het best bij jouw wensen? Laat je adviseren door de SEO-Mastermind community. Daar verzamelen we onafhankelijke reviews zodat jij je goed kunt laten adviseren. Mis je nog een tool? Deel hem dan hier met mij. Binnen 48 uur zal ik hem plaatsen in de omgeving: ⭐️ Review SEO tools

Psst…Ben je van plan om SEO tools te kopen? Ondersteun de ontwikkeling van SEO Brein door het via deze pagina te doen.

Website analyse SEO tool

website analyse tool

Wil je op een breed scala van onderwerpen je SEO-performance analyseren en verbeteren? Dan is een websiteanalyse tool een must. In mijn blogpost, leg ik je uit: wat een websiteanalyse tool is, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste websiteanalyse tool en welke ik gebruik.

Goed om te weten: de meeste websiteanalyse tools doen zich voor als een soort van “all in one” tool. Daar ben ik het niet mee eens. Vaak zie je dat deze tools op bepaalde elementen goed zijn, maar op sommige onderdelen niet de beste zijn. Vandaar dat ik je ook adviseer om te achterhalen of ze ook echt de beste zijn en voor welke elementen je het best een aanvullende tool kan aanschaffen.

Webcrawler als SEO tool

webcrawler
Webcrawler

Wil je serieus met SEO aan de slag? Dan ontkom je niet aan een webcrawler. Een webcrawler is een SEO-tool waarmee je een website uitlezen zoals een zoekmachine dat ook doet. Daarnaast is een webcrawler een uitermate handige tool om data te extraheren. Op die manier kun je inzichten creëren die handig zijn om zelf te optimaliseren of te delen met een belanghebbende zoals een webdeveloper. Benieuwd welke webcrawlers er zijn en waar je op moet letten als je een webcrawler kiest? Lees dan mijn artikel: webcrawler.

Rank tracker en zoekwoorden onderzoek tool

seo zoekwoorden tool
zoekwoorden onderzoek tool

Ga je een zoekwoorden onderzoek doen en wil je de posities van belangrijke zoekwoorden monitoren? Dan ontkom je niet aan een zoekwoorden onderzoek tool en een ranck tracker. In mijn blogpost: zoekwoorden onderzoek tool, leg ik je uit wat een zoekwoorden onderzoek tool is, wat een rank tracker is en hoe je ze succesvol kan inzetten voor SEO.

SEO monitoring tool

seo monitoring tool
SEO monitoring tool

Als SEO-specialist is het belangrijk om continu te weten wat de impact van een aanpassing of gebeurtenis op je website is. Ook wanneer je niet op de hoogte wordt gebracht van een aanpassing.

Ik hoor je al zeggen: ‘wat kan er fout gaan als mijn advies goed wordt overgenomen?’ Denk aan: Uitvallende servers, technische aanpassingen die gemaakt worden zonder dat je het weet, het verdwijnen van backlinks, core updates van Google, een concurrent die beter gaat presteren etc. Voor dit soort gevallen maak ik gebruik van een SEO monitoring tool. Op die manier voorkom ik zogenoemde “SEO f*ckups”. Ik mijn blogpost: SEO monitoring tool, leg ik je graag verder uit wat het is, waar je op let bij het kiezen van een seo monitoring tool en wat mijn favoriete tools zijn.

Logfile analyse tool

logfile analyse
Logfile analyse tool

Er is niets interessanter dan het gedrag van een zoekmachine detecteren. Je kan dit doen a.h.v. een logfile analyse tool. Omdat het extraheren van de juiste interacties veel tijd en rekenkracht kost, zijn er logfile tools die je hier handig bij kunnen helpen. Met zo’n tool kan je bijvoorbeeld ontdekken:

• Of je belangrijkste pagina’s gecrawld worden
• Hoe vaak je pagina’s gecrawld worden
• De statuscodes van de opgevraagde URL’s (redirects, 404-pagina’s)

Website snelheid tools

Voor Google is de gebruiksvriendelijkheid van je website een steeds groter onderdeel gaan spelen. Website snelheid, speelt daar een grote rol in. Het optimaliseren van je website snelheid is een grote uitdaging. Niet alleen het bereiken van een snelle website, ook het behouden van is een uitdaging appart.

Bij het kiezen van een websitesnelheid tool, let ik op de volgende punten:

 • Welke KPI’s worden er gemeten
 • Kan je de locatie van de testserver aanpassen
 • Is het mogelijk om een onderscheid te maken tussen desktop en mobiel (of zelfs type mobiel)
 • Is het mogelijk om te testen op de kwaliteit van de internet verbinding ( wifi, 4g, 2g etc.)
 • Is het eenvoudig om snelheidsproblemen te debuggen
 • Is er een monitoring functie aanwezig zodat toevalligheden beperkt worden
 • Wordt er een onderscheid gemaakt tussen Lab en field data (RUM / CRUX)
 • Kunnen er alerts ingesteld worden zodra bepaalde “tresholds” overschreden worden.

Zelf maak ik vaak gebruik van de volgende tools:
Webpagetest.org
GTmetrix
Speedcurve
Light house
Google Crux report
Google search console (webvital report)
RUMvision
Sitespeed.io

WordPress SEO plugins

wordpress seo plugin
WordPress SEO plugin

Voor je WordPress SEO, is het van belang dat je een goede SEO plugin kiest. Zie een SEO plugin als een SEO-tool waarmee je op je website zelf het e.e.a. goed kan instellen. Met een goede SEO plugin, kun je de juiste SEO-signalen doorsturen, zodat zoekmachines zoals Google en Bing je beter gaan begrijpen en indexeren. In mijn blogpost: SEO plugin WordPress, leg ik je uit: welk type SEO plugins er bestaan en waar je op moet letten bij het kiezen van een SEO plugin.

Gratis SEO tools

gratis seo tools
Gratis SEO tools

Ben je op zoek naar aanvullende SEO-inzichten? Bekijk dan mijn favoriete gratis SEO tools. In dit artikel leg ik je uit welke gratis SEO-tools er zijn en waarvoor ik ze gebruik.

FAQ

Wat zijn SEO tools?

Er zijn verschillende soorten SEO tools die voor inzichten zorgen om de organische vindbaarheid van een website te verbeteren. Denk aan: een webcrawler, logfile analyse tool en een zoekwoorden onderzoek tool.

Wat kost een SEO tool?

Dat verschilt per type tool, de mogelijkheden en de wensen van een bedrijf/persoon. Prijzen varieren van €0 t/m €5000+ per maand.

Bestaat er één tool voor al je SEO wensen?

Nee. Mijn tip: stel een lijstje op met wensen en zoek op basis hiervan één of meerdere tools die in jouw behoefte voorzien

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier