
SEO voor publishers
Ben je een journalist of een publisher? Komt jouw nieuwsbericht nog niet in de nieuws carrousel van Google of wil je de vindbaarheid van je artikel verbeteren? Ga dan aan de slag met SEO voor publishers. In deze blog leg ik je uit: wat SEO voor publishers is, wat de vereisten zijn en welke signalen Google helpen om jouw als publisher te zien.
Hoe kom je in de nieuwscarrousel van Google?
Als publisher, is het belangrijk om vertoond te worden in de nieuws secties van Google. Denk hierbij aan “Voorpaginanieuws” de nieuws carrousel zoals hierboven weergeven of de aparte nieuwssectie in Google. SEO voor nieuws, werkt anders dan traditionele SEO. Om het algoritme van Google te verleiden, zijn de content richtlijnen en de technische eisen van Google essentieel. Voldoe je aan de eisen en wordt je getoond in de index van Google? Zorg er dan consistent voor dat Google je artikelen “triggert” op zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw publicatie.
Tip: Wil je er achter komen of artikelen in Google nieuws worden weergeven? Kijk dan naar Google search console of vul je url in op newsflashboard.
Als Publisher in Google
Google geeft een aantal richtlijnen voor uitgevers. In mijn optiek zijn deze richtlijnen van Google beperkt en kom je al snel uit op “best practices”. De SEO community was voor mijn eerste ervaring hierin “Key”. Wil je als uitgever beter in Google gevonden worden, houdt dan rekening met de volgende punten:
Richtlijnen Google
Voor Google is het belangrijk dat je nieuwsartikel aan de volgende richtlijnen voldoet:
- Relevantie
- Autoriteit
- Kwaliteit
- Publicatiedatum
- Locatie
- Taal
Kernwaarde die sterk overeenkomen met de kwaliteitsrichtlijnen van Google en EAT. Voldoe je aan de richtlijnen? Dan is het de beurt aan het algoritme van Google. O.b.v. een algoritme wordt bepaald of jij wel of niet in de nieuwscarrousel van Google komt.
Sitemap voor nieuwswebsites
Om sneller ontdekt te worden door Google, is het handig om een nieuws-sitemap aan te maken. Hiervoor gelden wat andere/aanvullende regels dan bij een reguliere XML sitemap.
Vereisten:
1. Artikelen mogen niet ouder dan 2 dagen zijn.
2. Update je nieuws-sitemap zodra er nieuwe artikelen beschikbaar zijn
3. Je mag maximaal 1000 urls in 1 sitemap toevoegen
Tip: Heb je meer dan 1000 urls, maak dan gebruik van een sitemap-index.
Voorbeeld nieuws xml-sitemap:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:news="https://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9">
<url> <loc>https://www.jouwwebsite.com/artikel01</loc>
<news:news> <news:publication> <news:name>NUS nieuwszender</news:name> <news:language>en</news:language>
</news:publication>
<news:publication_date>2020-04-23</news:publication_date>
<news:title>Nieuws SEO</news:title> </news:news>
</url> </urlset>
T.o.v. een gewone sitemap, kent je nieuws-sitemap de volgende tags:
- <publication> deze tag bevat 2 sub tags met de naam van de publicatie en de taal
- <publication_date> De publicatiedatum volgens de W3C indeling
- <title> De titel van per artikel.
AMP
AMP, is een open-source HTML framework dat er voor zorgt dat mobiele webpagina’s sneller geladen kunnen worden. Het framework zorgt ervoor dat niet essentiële zaken uit de code van je “normale” omgeving worden geëlimineerd. Dit zorgt voor een snellere website en dus een betere gebruikerservaring.
Update mei 2021
In het verleden was AMP een vereiste om in de nieuwscarousel van Google te komen. Sinds mei 2021, kondigde Google de ‘page experience’ update aan en is deze vereiste komen te vervallen. Omdat een AMP variant van je website voor extra onderhoud zorgt, adviseer ik je als publisher dan ook om AMP links te laten liggen en je te focussen op de elementen die de page experience van je website verbeteren.
Tip: Heb je al een AMP omgeving? Zorg er dan voor dat je artikelen opgemaakt worden met structured data.
Publisher center Google
In het “publisher center” van Google kan je verschillende aspecten beheren zoals: merk gerelateerde zaken en onderwerpen waar je je op focust. Daarnaast (nog niet gezien in Nederland), kan je je aanmelden voor “premium artikelen”. Een nieuwe manier dat Google aanbiedt om als uitgever te verdienen aan je content.
Tip: Benieuwd hoe andere publishers in Google presteren? Vraag dan een proefversie aan van Newzdash of Trisolute.
Best practices
De onderstaande punten zijn niet allemaal een vereisten, maar kunnen het bereik in de nieuwscarrousel en de nieuwssectie van Google wel verbeteren:
Zoekwoorden onderzoek voor publishers
Voor uitgevers, is het van belang dat er een gedegen zoekwoorden onderzoek wordt gedaan. Bij dit zoekwoorden onderzoek, is het van belang dat je de zoekintentie achterhaald. Dat is de “vraag achter de vraag”. Je onderzoek afgerond? Gebruik dit dan voor je on-page SEO elementen:
- Maak effectief gebruik van je heading tags ( <70 karakters).
- Schrijf een title tag en meta description, waarmee je de aandacht trekt (en die inspeelt op je zoekwoorden onderzoek)
- Optimaliseer je URL structuur (hou het kort en verwerk je focus keyword hierin)
- Zorg voor interne links naar je artikel
- laat SEO even los en speel in op de behoeften van de lezer
Inspelen op Trends
Voor zowel jouw als publisher als voor Google, is het van belang om boven op de bal te zitten. Vaak geld: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” in de nieuwscarousel van Google. Ga je aan de slag met nieuws SEO zorg er dan voor dat je nieuws trends en zoekgedrag goed inzichtelijk krijgt. Een eerste goede stap is het gebruik maken van Google trends en de gratis tools die “Google news initiatief” beschikbaar maakt.
Bouw Content pilaren
Een contentpilaar, gaat over een onderwerp in het nieuwsberichtgeving. Het is breder dan een enkel nieuwsverhaal (bijvoorbeeld: de bitcoin koers is gedaald), maar specifieker dan bijvoorbeeld: financien. In vakjargon wordt het ook wel een hub genoemd. Vanuit de hub, worden de onderwerpen weer verder opgesplitst. Content pilaren, zijn enorm belangrijk voor SEO. Vanuit elk verhaal, is het belangrijk dat je linkt naar je content hub. Op die manier bouw je autoriteit op bij Google.
Kwalitatieve afbeeldingen
Zorg voor kwalitatieve afbeeldingen die aansluiten bij het onderwerp van je verhaal. Bij het optimaliseren van je afbeelding adviseer ik je de volgende formaten aan te houden: 16/9, 4/3, 2/1.
EAT
EAT, al even hierboven genoemd, staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Specifiek voor publishers, betekend dit dat Google graag wil weten wie jij als uitgever bent en welke auteur het stuk content heeft geschreven. Het verbeteren van je EAT kan op 1001 manieren. Een paar praktische voorbeelden zijn: Voor elke auteur een apparte auto biografie pagina aanmaken en een autoriteit worden op een onderwerpen waar je veel over weet en schrijft (ook wel “evergreen content” genoemd). Of het werkt? Ja zeker! Tijdens de News SEO editorial summit, liet Lily ray zien wat de impact van EAT op de zichtbaarheid van een nieuwswebsite kan betekenen.
Techniek
De techniek van je website is essentieel. Zorg er voor dat je website optimaal gecrawld wordt, rendering problemen opgelost zijn en de gebruiksvriendelijkheid “top notch” is. Verder verdiepen in de techniek? Bekijk dan mijn Technische SEO checklist.
Structured data voor nieuwswebsites
Help Google een handje door zaken zoals: artikelen, de uitgever en de verschillende auteurs te verrijken met structured data. Dit zorgt ervoor dat Google precies begrijpt waar je artikel over gaat, door wie het is gepubliceerd en geschreven is.
Voorbeeld structured data newsarticle (geen AMP, JSON opmaak):
<html>
<head>
<title>Article headline</title>
<script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "NewsArticle",
"headline": "Article headline",
"image": [
"https://voorbeeldwebsite.nl/afbeelding/1x1/foto.jpg",
"https://voorbeeldwebsite.nl/afbeelding/4x3/foto.jpg",
"https://voorbeeldwebsite.nl/afbeelding/16x9/foto.jpg"
],
"datePublished": "2020-02-05T08:00:00+08:00",
"dateModified": "2020-02-05T09:20:00+08:00"
}
</script>
</head>
<body>
</body>
</html>
Tip: Schrijf je over een live event? Kijk dan ook eens naar de structured data opmaak: LiveBlogPosting. Zorg er daarnaast voor dat het periodiek wordt geupdate.
FAQ
Moet je een nieuwswebsite aanmelden bij Google?
Nee. Wel bestaat er de optie om je aan te melden bij het Google publisher center. Dit is geen vereisten. Want zoals Google in zijn FAQ antwoord:
“Publishers, hoeven geen goedkeuring meer te vragen om in de nieuws index te komen. Als je aan de content policies voldoet, kan Google je content overnemen in de nieuws sectie”
Hoe kom je in de nieuws carrousel van Google?
Om in de nieuws carrousel van Google te komen, zijn zaken zoals: techniek, EAT, frequentie en inspelen op de zoektrends enorm belangrijk. Het goede nieuws is dat: elke uitgever (groot of klein) in de nieuws carrousel kan komen. De uitdaging: het algoritme van Google verleiden.
Welke Structured data kan je gebruik voor een nieuwswebsite?
Zelf adviseer ik altijd om de volgende types te gebruiken: NewsArticle en of LiveBlogPosting. Gebruik je (nog) AMP? Dan is het handig om de specifieke richtlijnen hiervoor door te nemen.