Sitemap WordPress

Home   »   Sitemap WordPress

Sitemap WordPress

Je bent van plan om aan de slag te gaan met SEO voor je WordPress website. Je begrijpt het belang van een XML sitemap voor SEO, maar weet nog niet hoe je hem moet instellen in WordPress. Geen probleem! In deze blogpost leg ik je uit hoe je een sitemap kan instellen in WordPress.

Hoe stel je een sitemap in WordPress in?

Wanneer je een serieus met WordPress SEO aan de slag gaat, is het van belang om elke pagina of post die je in de index van Google wilt hebben, te plaatsen in je XML sitemap. Doe je dit op de juiste manier, dan zorgt het ervoor dat Google je nieuwe pagina of wijzigingen van je pagina sneller ontdekt.

Voorbeeld XML sitemap WordPress
Voorbeeld XML sitemap WordPress

Er zijn twee manieren om je XML sitemap in te stellen:

  1. Je vraagt je webdeveloper of hij een dynamische sitemap wilt plaatsen.
  2. Je gebruikt een SEO plugin

In de paragraven hieronder, laat ik je zien hoe je een xml sitemap kan instellen via YoastRank Math of SEOpress. Nadat je in WordPress een sitemap hebt aangemaakt, is het van belang dat je hem indient bij Google. Meer hierover lees je in mijn blogpost: website aanmelden bij Google.

Tip: Je XML sitemap SEO proof instellen? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus

Yoast sitemap

In Yoast, wordt je XML sitemap automatisch gegenereerd zodra je de SEO plugin installeert. Wil je je sitemap bekijken dan kan dat door de volgende stappen te volgen:

  1. Surf naar: <naam van jouw website>/sitemap.xml
  2. Bekijk hier de sitemap op type pagina niveau
xml sitemap wordpress
XML sitemap in Yoast

Omdat Yoast de SEO instructies elders in de plugin goed overneemt (denk aan: een no-index tag), hoef je zelf niks meer te doen aan de XML sitemap.

Goed om te weten: Heb je aanvullende sitemaps nodig zoals: video of nieuws? Dan dien je hier een extra module voor aan te schaffen.

Rank Math sitemap

In Rank Math, wordt je XML sitemap automatisch gegenereerd zodra je de SEO plugin installeert en de sitemap functie (in je Rank Math dashboard) aanzet. Wil je je sitemap bekijken dan kan dat door de volgende stappen te volgen:

  1. Surf naar: <naam van jouw website>/sitemap.xml
  2. Bekijk hier de sitemap op type pagina niveau
xml sitemap rankmath
XML sitemap RankMath

Omdat Rank Math de SEO instructies elders in de plugin goed overneemt (denk aan: een no-index tag), hoef je zelf niks meer te doen aan de XML sitemap.

Goed om te weten: Heb je meerdere type XML sitemaps nodig zoals: video of nieuws? Dan kan je deze in je dashboard activeren.

Nieuws en video XML sitemap
Nieuws en video XML sitemap Rank Math

SEOpress sitemap

In SEOpress, wordt je XML sitemap automatisch gegenereerd zodra je de SEO plugin installeert en de sitemap functie (in je SEOpress dashboard) aanzet. Wil je je sitemap bekijken dan kan dat door de volgende stappen te volgen:

  1. Surf naar: <naam van jouw website>/sitemap.xml
  2. Bekijk hier de sitemap op type pagina niveau
xml sitemap in SEOpress activeren
XML sitemap in SEOpress activeren

Omdat SEO press de SEO instructies elders in de plugin goed overneemt (denk aan: een no-index tag), hoef je zelf niks meer te doen aan de XML sitemap.

Goed om te weten: Heb je meerdere type XML sitemaps nodig zoals een sitemap voor nieuws? Dan kan je deze in je SEOpress dashboard activeren.

seopress nieuws sitemap xml
Nieuws sitemap SEOpress

FAQ

Wat is een Sitemap?

Een XML sitemap is een document waar eenvoudig de locaties van je pagina’s, afbeeldingen en video’s terug te vinden zijn voor zoekmachines zoals Google en Bing. In dit document, plaats je de URLs van pagina’s, afbeeldingen en video’s die je in de index van de zoekmachine wilt terug zien. Vaak betekend dit dat niet alle URL’s van een website terug te vinden zijn in een XML sitemap

Wat is de URL van mijn sitemap in WordPress?

Mits je een SEO plugin gedownload hebt en je sitemap geactiveerd, dan kan je hem terug vinden via: jouwwebsite .nl/sitemap.xml

Welke plugins maken een sitemap in WordPress?

Er zijn veel losse plugins die een XML sitemap in WordPress voor je aanmaken. Echter adviseer ik je om een plugin te gebruiken die meerdere SEO elementen voor je instelt zoals: Yoast, Rank Math of SEOpress.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier