Topic clusters en SEO
Aan het begin van dit jaar schreef ik op Linkedin: “Entity based”, wordt de sleutel tot succes in 2022. Topic clusters, zijn daar een mooi voorbeeld van. Voor jouw SEO strategie, wordt het steeds belangrijker om na te denken over onderlinge verbondenheid tussen verschillende type media. Dat geld dus ook voor jouw content.
In deze blog leg ik je uit: wat een topic cluster is, hoe je ze maakt en hoe “keyword clustering” je kan helpen in dit proces. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.
Wat zijn topic clusters?
Als eerst: een fancy naam. Eigenlijk is het niet meer dan een manier om je content te structureren. Bij het structureren van je content, link je content met elkaar die een correlatie hebben met het onderwerp.
Als voorbeeld: Glutenvrije koken. Om dit hoofdonderwerp heen, kan je een aantal sub onderwerpen toevoegen en met elkaar linken. Denk aan: Glutenvrije recepten, Hoe kan ik veilig glutenvrij koken? Glutenvrije producten etc. In het voorbeeld hierboven, is het hoofdonderwerp (ook wel “topic cluster”, “pilar page” of “hub pagina” genoemd): glutenvrij koken. De ondersteunende pagina’s (ook wel “sub-pages” genoemd) zijn: glutenvrije recepten, uitleg hoe je glutenvrij kan koken etc.
Door op deze manier je content te structureren, speel je in op meerdere zoekopdrachten en verschillende zoekintenties. Daardoor creëer je autoriteit op een specifiek hoofdonderwerp (lees: entiteit). Iets wat steeds belangrijker wordt voor je organische vindbaarheid.
Zelf testen ik dit al uit op verschillende onderwerpen. Het eerste resultaat, zie je in de afbeelding hieronder. Ik verwacht dat dit de komende maanden ook een hoop meer kliks naar mijn website op gaat leveren!
Voorbeeld topic clusters
Zelf heb ik verschillende topic clusters gemaakt. Bijvoorbeeld op: Technische SEO. Vanuit deze pagina, link ik naar sub-pagina’s die het hoofdonderwerp ondersteunen. Denk aan: robots.txt en hreflang tag. Ook voor e-commerce bedrijven zijn topic clusters relevant en belangrijk voor hun SEO strategie. Bol.com doet dat op een slimme manier (zie afbeelding hieronder).
Hoe maak je een topic cluster?
Een topic cluster, deel ik vaak als volgt in:
Vervolgens bauw ik de pagina in 7 stappen op:
- Vind een Hoofd onderwerp die breed genoeg is (je topic-cluster).
- Definieer de sub-onderwerpen en meest gestelde vragen d.m.v. een zoekwoorden onderzoek.
- Maak de sub-pagina’s aan en zorg er voor dat er een correlatie is de verschillende media type (tekst, afbeeldingen, video etc.).
- Na de sub-pagina’s, kan je de hoofdpagina (topic cluster) opmaken.
- Zorg dat de pagina’s met elkaar gelinkt zijn
- Zorg voor een juiste URL structuur. Voorbeeld:
/hoofdonderwerp
/hoofdonderwerp/sub-onderwerp-1
/hoofdonderwerp/sub-onderwerp-2
Wat is Keyword clustering?
Keyword clustering, is het verzamelen van zoekopdrachten die dezelfde zoekintentie hebben. Groepjes zoekwoorden, worden toegevoegd aan een cluster. Een voorbeeld cluster kan zijn: spaghetti koken. onder dit cluster vallen de zoekopdrachten? Hoelang spaghetti koken, spaghetti koken in waterkoker, spaghetti kort koken.
keywords clustering tools
Keyword clustering tools kunnen helpen bij het automatiseren van het groeperen van zoekopdrachten o.b.v. zoekintentie. In zo’n tool, importeer je een grote lijst aan zoekwoorden. O.b.v. kunstmatige intelligentie en natural language processing spuugt de tool verschillende suggesties uit. Suggesties die je goed kan gebruiken bij het bepalen van je topic cluster en sub-pagina’s. De volgende tools zijn hiervoor geschikt:
- ClusterAI
- Keywordcupid
- Keywordinsights
- Keywi
- Seoscout.com
Python script voor Keyword clustering
Heb je geen budget voor een betaalde tool zoals hierboven genoemd? Dan zou je eens kunnen kijken naar het keyword clustering script van Lee Foot. Met het stappenplan hieronder, lukt het je zelfs zonder Python kennis. Als het goed is, krijg je na het openen van de link onderstaande te zien:
Klik hier op: Open in Google colab (zie afbeelding hieronder).
Kies voor: runtime en vervolgens voor: alles uitvoeren.
Na verloop van tijd, verschijnt in het script de vraag: “Upload the keyword export”. Het is de bedoeling dat je hier je zoekwoorden onderzoek bestand importeert. Van belang is dat het een .CSV bestand is en de kolom waar je zoekwoorden in staan”Keyword” wordt genoemd. Klik vervolgens op uploaden.
Daarna gaat het script voor je aan de slag en wordt vanzelf het bestand: Your Keywords Clustered.csv gedownload. Deze vind je terug in het download mapje van je computer (op een Windows). Importeer deze in Excell om je keyword clusters te analyseren en te gebruiken voor je topic clusters.
Let op: Het clustering script is niet perfect. Loop alles zelf nog even handmatig door.
Goed om te weten: je kan maximaal 10.000 keywords importeren. Krijg je de foutmelding: “Cuda Out of Memory Error” te zien. Dan probeer je te veel keywords te clusteren.