SEO vacaturetekst

Home   »   SEO vacaturetekst

SEO vacaturetekst

Een SEO specialist is schaars, dus om jouw ideale kandidaat naar binnen te halen, is een goede vacaturetekst schrijven essentieel. Echter slaan bedrijven of recruiters nog vaak de plank mis. Daarom vroeg ik de SEO community: wat overtuigt jou in een SEO vacature? Al snel ontving ik veel waardevolle reacties op mijn vraag in de SEO Mastermind. De meest waardevolle deel ik hieronder, hopelijk helpt dat jou op weg naar het vinden van een geschikte kandidaat.

Minimale wensen

Als ik zelf opzoek ga naar een nieuwe uitdaging, kijk ik in de basis naar 4 dingen. Drie van deze onderwerpen moeten kloppen om een briefje te tikken. Deze zijn:

  • De uitdaging: welke doelstellingen kom ik de komende periode mijn bed voor uit? Word ik hier enthousiast van? Is het realistisch om dit binnen 1 tot 3 jaar te halen?
  • Het team: Waar kom ik terecht? Zijn er knappe koppen waar ik wat van kan leren? Welke specialisten heeft het bedrijf in dienst en of welke budgetten kan ik gebruiken om freelancers in te zetten?
  • Bedrijfscultuur: Kan ik in mijn spijkerbroek naar kantoor komen? Zijn we er voor elkaar of is iedereen gefocust op zijn eigen carriere? Hoe zit het met de 9 – 5 mentaliteit? Is er vertrouwen in mij als persoon of moet ik continu verantwoording afleggen?
  • De beloning: Krijg ik een marktconform salaris? Word ik beloond voor persoonlijke ontwikkeling en preventief gedrag om niet ziek te worden? Bijvoorbeeld een “fit budget” om sporten te stimuleren. Daarnaast hou ik van hard werken, maar ga ik ook graag vaak met vakantie. Krijg ik het wettelijk minimum? Of kan ik ook ADV dagen opbouwen / vrije dagen opkopen.

Stap één bij het schrijven van een goede vacature tekst begint dus met het begrijpen van je doelgroep. Heb je al een SEO specialist in dienst? Vraag hem of haar eens wat hij belangrijk vindt.

Ook Wende, Steven en Kristian en Mees Ooms haddden een duidelijke mening over het schrijven van een goede vacaturetekst:

wende polle
Wees concreet en laat zien dat je SEO begrijpt

Wat ik écht zoek ik een vacature: Zie ik kans om zelf te groeien als persoon en in kennis. Wat voor mensen zijn er? Kan ik hiervan leren. Begrijpen ze inderdaad SEO en zien ze hier zelf ook de waarde van in. Wees enthousiast in je manier van schrijven, zodat je je aangesproken voelt.

Geef concreet aan wat iemand kan verwachten qua salaris, vakantiedagen, laptop, werkplek etc. Vink dit zo snel mogelijk af ✅. Dit is waar iedereen eerst naar kijkt. En jongens… maak er niet zo’n lang verhaal van. Wees duidelijk en concreet.


Mees Ooms
Val op met je arbeidsvoorwaarden

Ja, een pingpongtafel is leuk, gratis lunch van de zaak is lekker en een zit-sta-bureau kan soms prettig zijn. Allemaal zaken waaruit blijkt dat een werkgever om zijn personeel geeft. Maar gaat dat het verschil maken?

Power to the people, of SEO-specialisten, in dit geval. Vertrouw je collega’s écht, door ze bijvoorbeeld niet vast te houden aan een wettelijk aantal vakantiedagen. Beloon daarnaast de groei en impact op de werkvloer en niet omdat ze beter zijn in salarisonderhandeling. Zo laat je zien dat je naast materiële beloningen echt oog hebt voor je medewerkers. Maar.. vacatureteksten zonder er concrete voorbeelden bij te zetten, zeggen niet zoveel. 


Kristian van Bockel
Waar kom ik terrecht en hoe is de cultuur?

Vaak is de cultuur binnen het bedrijf beschreven, maar heel algemeen. En niet op het niveau van het betrokken team(s). Is toch wel fijn om te weten met wie je werkt, op welke manier en in welke sfeer. Voor zowel de sollicitant als de werkgever een belangrijke filter lijkt mij.

Vacatures zonder salarisindicatie vind ik persoonlijk niet meer passen anno 2024. Er is altijd een duidelijk budget aanwezig. En goede mensen weten echt wel wat ze waard zijn. Dus laat vooral zien dat je goede mensen ook een goed salaris biedt en geef een range op.

Persoonlijk waardeer ik het ook als duidelijk is omschreven wat de status is binnen het bedrijf. Vervang je een doorgewinterde SEO specialist, kom je een team versterken of staat SEO nog in de kinderschoenen? Er is mijn inziens andere kennis en vaardigheden nodig voor het versterken van een team, het leiden van een team of het optuigen van SEO binnen een organisatie.


Skip VRIJMIBO ajb van je vacaturetekst

Als het team gezellig is, volgen de borrels vaak vanzelf. Natuurlijk is het leuk als er af en toe initiatief wordt getoond door de werkgever. Maar het expliciet melden is echt niet meer nodig. Daarnaast mag je ook best eens benoemen wanneer er bijvoorbeeld wat meer van je gevraagd wordt. Zelf heb ik voor een bedrijf gewerkt waarbij binnen 2 maanden 70% van de omzet verdiend werd. Op dat moment was het gewoon even “knallen”.

Corwin in den eng
Zoek naar de juiste balans in je vacaturetekst

Het is altijd zoeken naar een balans, hoe ver zijn ze al met SEO en waar willen ze naar toe met SEO. Hoe is de samenhang met de andere kanalen of welke rol speelt het voor de digital afdeling. Er zijn zoveel componenten in een vacature tekst, die voor iedereen weer verschillend zijn. Soms denk ik wel eens dat je er eigenlijk 3 of 4 zou moeten maken die allemaal een verschillend punt belichten. Verder zijn de teksten altijd super positief, maar het mag/kan natuurlijk ook wel eens minder zijn, benoem dat vooral ook. Salarisrange, flexibel werken dat soort componenten zijn wel bijna basis hygiëne in mijn ogen…


Te veel sociale activiteiten is ook niet altijd nodig

In de vacature wordt vaak vermeld dat de bedrijfsuitjes, feestjes en/of soms weekenden weg, een week weg of samen sporten niet verplicht zijn, maar dat het natuurlijk wel veel leuker is dat je wel meegaat. Misschien past diegene dan niet bij jouw bedrijfscultuur, maar er zijn heel veel mensen die niet perse overal aan mee hoeven te doen. Toch kan je dan een heel goede en gezellige collega zijn.


Cynthia Box
Kan je je belofte wel nakomen?

Het viel me in het verleden vaak op dat bijna iedereen iets in de vacaturetekst zegt over hoe gezellig en leuk ze het hebben met elkaar op kantoor. Met van die leuzen zoals ‘er is altijd tijd voor een potje X’. En dan kom je daar en is het een stille bende waar iedereen zenuwachtig naar zijn scherm kijkt. Wees dan gewoon eerlijk en benoem waar je wel goed in bent, in plaats van een vacature te schrijven zoals iedereen hem schrijft.


Hidde van den Berg
Weerspiegelt online, jouw offline omgeving?

Het is belangrijk dat de vacature de werkelijkheid op kantoor weerspiegelt. Zodra een sollicitant binnen wandelt, moet het beeld wat je online `verkoopt` ook offline waarmaken. Als voorbeeld: Is de vacature vlot geschreven? Dan verwacht ik ook een dynamische sfeer tijdens de ontmoeting.

Een stapje terug naar online, daar kun je ook al het verschil maken.Denk aan: een “werken bij” omgeving, autoriteit uitstralen & laten zien hoe de bedrijfscultuur is. Dat hoeft niet heel lastig te zijn. Met een aantal leuke foto’s en evt. een video kom je al een heel eind. En oja, aangezien we hier toch over SEO praten. Gebruik SEO-technieken in je vacaturetekst om de juiste kandidaten te bereiken. Dit is essentieel, maar gaat vaak fout.


Kim Leyronnas
Ah gelukkig, ik krijg een laptop

Ik vind het altijd wel goed om te weten dat ik een laptop krijg om mee te werken, en een pingpongtafel… 😉

Nee, zonder grappen en grollen; gewoon een vacature waaruit blijkt dat men weet wat nodig is. Dat men begrijpt hoe breed SEO is, en wat de waarde is van elk facet.


Ik hoop dat deze tips vanuit de SEO community je een beetje opweg helpen bij het schrijven van de volgende vacaturetekst. Mocht je echt indruk willen maken? Overweeg dan eens om je SEO vacature te promoten in de SEO Mastermind community en in mijn SEO nieuwsbrief.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier