Website analyse tool

Home   »   Website analyse tool

Website analyse tool

Wil je een volledige analyse maken van je website? Dan kan een website analyse tool voor SEO een uitkomst zijn. In deze blog, leg ik je uit: wat een website analyse tool is, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste tool en deel ik mijn favoriete analyse tools voor SEO.

Wat is een website analyse tool?

Een website analyse tool (ook wel all in one SEO tool genoemd), is een SEO tool waarmee je een volledig beeld kan krijgen van de website performance in Google. Denk aan: je posities in de zoekmachine, de technische staat en een keyword database met zoekvolumes. Daarnaast hebben de meeste tools een functionaliteit om: links van concurrenten te achterhalen en de ontwikkelingen van concurrenten te monitoren (wat weer handig is voor je SEO concurrentie analyse).

Voorbeeld website analyse tool (Ahrefs)

Keuzehulp bij een SEO analyse tool

Voordat je een SEO analyse tool gaat kiezen, is het van belang dat je je beseft dat er geen enkele SEO tool bestaat die alles kan. Daarom adviseer ik je om de volgende vraag als eerst te beantwoorden: Welke inzichten heb ik nodig om mijn SEO performance te verbeteren?

Als je een compleet lijstje hebt, let bij het kiezen van een SEO analyse tool dan op de volgende punten:

 • Hoe groot is de keyword database voor het land waar je zoekwoorden onderzoek wilt gaan doen?
 • Een β€˜all in one’ tool lijkt al gauw de oplossing te zijn voor al jouw problemen. Maar zijn ze hier ook goed in? Zelf gebruik ik naast een website analyse tool ook een webcrawler. Simpelweg omdat ik geen tool ben tegengekomen die dit echt goed kan.
 • Welke functionaliteiten bied de tool aan waar jij naar opzoek bent. Denk aan:
  • Een ranktracker:
  • Voor welke locaties bieden ze ranktracking aan? Niet elke rank tracker biedt bijvoorbeeld het monitoren van rankings in Nederland aan of voor een lokaal bedrijf. Voor dat laatst genoemde is het bijvoorbeeld belangrijk dat je op geo locatie of stadsniveau kan tracken.
  • Hoe vaak worden de rankings gemonitord? Is dit een keer per 3 dagen of vaker. Zelf kiezen ik voor een rank tracker tool die minimaal 1 keer per dag de rankings monitort.
  • Worden verschillende devices gemonitord? Handig om een afwijking tussen mobiele en desktop rankings te kunnen ontdekken.
  • Een technische analyse tool:
  • Welke zaken worden er gecrawld die voor jou relevant zijn? Heb jij een website die veel gebruik maakt van javascript of een AMP omgeving heeft, kijk dan specifiek op de website van de crawler of deze onderdelen gesupport worden.
  • Worden veranderingen per analyse inzichtelijk. Op die manier kan je eenvoudig fouten ontdekken die erin geslopen zijn.

Top 3 SEO analyse tools

SEMrush

SEMrush SEO tool
SEMrush SEO tool

SEMrush is naast Ahrefs de grootste SEO analyse tool in de markt. Zelf gebruik ik deze tool voor een zoekwoorden onderzoek, het bepalen van de zoekintentie (op grote schaal), een concurrentie analyse, het tracken van mijn posities voor lokale SEO en het ontdekken van nieuwe backlinks voor linkbuilding. Ben je al even bekend in de SEO wereld en wil je de volgende stap maken in je SEO analyses? Dan is SEMrush zeker een goede keuze.

Ahrefs

Ahrefs SEO tool
Ahrefs SEO tool

Ahrefs is de groote concurrentie van Semrush. Voor verschillende klanten werk ik al jaren met deze tool. De SEO tool heeft veel verglijkbare functies zoals: een keyword database, linkbuilding database en een technische SEO analyse functie. Twijfel je tussen deze tools? Kijk dan vooral naar de inzichten die je wilt krijgen uit de tool. Ahrefs heeft bijvoorbeeld niet: een lokale seo rank tracking techniek of een functie om op een schaalbare manier de zoekintentie te achterhalen. Als dat voor jou geen probleem is? Dan kan Ahrefs een prima match zijn.

Mangools

Mangools SEO tool
Mangools SEO tool

Ben je een beginnende SEO specialist en opzoek naar extra inzichten? Dan is Mangools een ideale tool. Zelf raad ik deze tool altijd aan voor klein ondernemers die begrijpen dat SEO belangrijk is, zelf graag aan de slag gaan met SEO maar geen geavanceerde inzichten nodig hebben. Mangools bied je inzichten die belangrijk zijn voor: je zoekwoorden onderzoek, je concurrentie analyse, je posities in google en niet geheel onbelangrijke de posities van je concurrenten. Daarnaast is de ranktracking tool ook uitermate geschikt voor het bijhouden van je posities als je een lokale ondernemer bent.

FAQ

SEMrush of Ahrefs?

Het hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeur en de wensen die je hebt. Wil je bijvoorbeeld lokale SEO posities inzichtelijk krijgen? Kies dan voor SEMrush. Wil je een goede linkbuilding campagne uitzetten? Kies dan voor Ahrefs.

Wat is SEMrush?

SEMrush is een website analyse tool voor SEO. Hiermee kan je een hoop belangrijke SEO elementen inzichtelijk krijgen en monitoren. Denk aan: je posities in de zoekmachine, de technische staat en een keyword database voor je zoekwoorden onderzoek.

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een website analyse tool voor SEO. Hiermee kan je een hoop belangrijke SEO elementen inzichtelijk krijgen en monitoren. Denk aan: je posities in de zoekmachine, de technische staat en een keyword database voor je zoekwoorden onderzoek.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier