WIX multilangual

Home   »   WIX multilangual

WIX multilangual

Heb jij een internationaal bedrijf of plannen om buiten Nederland te gaan ondernemen? Dan is het voor SEO van belang dat je je WIX website in meerdere talen beschikbaar maakt (multilangual). Door dit te doen, voegt WIX een Hreflang tag toe aan je pagina’s. In deze blog leg ik je uit: wat de WIX hreflang tag is en hoe je je WIX website in meerdere talen vindbaar kan maken.

Tip: Wil je internationaal beter gevonden worden? Ga aan de slag met mijn WIX seo cursus

WIX hreflang

Wanneer je met internationale SEO aan de slag gaat voor je WIX website, is het van belang om de hreflang tag te implementeren. De officieel genoemde rel=”alternate” hreflang=”x” attribuut, zorgt ervoor dat o.a. Google de juiste versie van je website aan de juiste doelgroep laat zien. Door hreflang tag te gebruiken vertel je Google voor welke taal en regio je website bedoeld is. Enorm belangrijk voor je Wix SEO strategie.

Voorbeeld: Jij hebt een Frans, Spaans en Engels talig website. Dan wil je graag dat een Arabier naar de Engelse variant gaat en de spaans sprekende klant naar de spaanse variant.

Voorbeeld 2: Je hebt drie Engels geschreven websites die bedoeld zijn voor verschillende markten namelijk: Engeland, Amerika en Canada. Elke nationaliteit wil je de juiste website laten zien.

Hreflang tag instellen in WIX

Om de Hreflang tags in te stellen, is het van belang dat je een aparte URL structuur aanmaakt. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar je Multilingual dashboard.
  2. Klik op aanpassen bij URL structuur aan de rechterkant
  3. Kies de gewenste structuur
  4. Klik op opslaan.
multilangual wix

Twijfel je welke URL structuur het beste bij je past (subdirectory, subdomein of Top level domein). Bekijk dan in de tabel hieronder wat de voor en nadelen per URL structuur zijn.

url structuur internationale seo
Internationale URL structuur WIX

Tip: Maak een SEO concurrentie analyse om de juiste URL structuur te bepalen voor jouw WIX website.

Nadat je een keuze hebt gemaakt, is het van belang dat je per land/taal je website aanmeld in Google search console.

Voorbeeld hreflang tag in WIX

Wanneer je je WIX website multilangual hebt gemaakt, zie je (als het goed is) de hreflang tag in je broncode verschijnen (rechter muisknop > paginabron weergeven). Dit kan er ongeveer zo uit zien:

<link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”https://www.jouwwebsite.com/uk/” />
<link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.jouwwebsite.com/” />
<link rel=”alternate” hreflang=”en-ca”href=”https://www.jouwwebsite.com/ca/” />

Hreflang en canonical tag in WIX

Wanneer je de Hreflang tag instelt, is het van belang dat deze tag overeenkomt met je canonical tag. Wanneer je nog nooit een canonical tag hebt ingesteld in WIX, kan je deze paragraaf overslaan. Mocht dat wel zo zijn, dan is het van belang dat je de canonical tag in lijn brengt met je Hreflang tag. Doe je dit niet, dan geef je verkeerde signalen door aan Google. Ik hoor je al denken: “hoe moet ik dit doen?”. Ik leg het je uit aan de hand van een voorbeeld: stel www.jouwwebsite.nl/samsung-blauw heeft een canonical tag naar www.jouwwebsite.nl/samsung. Dan dient op: www.jouwwebsite.nl/samsung-blauw de volgende hreflang tag geplaatst te worden:

<link rel=”canonical” href=”https://www.jouwwebsite.nl/samsung” /><link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”https://www.jouwwebsite.us/samsung” />
<link rel=”alternate” hreflang=”en-ca” href=”https://www.jouwwebsite.ca/samsung” />

Je kan de canonical tag aanpassenin de “advanced SEO tab” in je WIX omgeving.

Wat is internationale SEO?

Internationale SEO gaat over het vindbaar maken van een website in meerdere talen en de juiste taal voor te schotelen aan de juiste doelgroep in Google. Wanneer een website in meerdere talen beschikbaar is, dan is het van belang om internationale SEO regels toe te passen. Anders wordt de content als “duplicate content” gezien.

Kan ik mijn WIX website vertalen met een vertaalmachine?

Mijn advies: Nee. Het is van belang dat je dit door een native speaker laat vertalen. Dat vindt niet alleen Google fijn maar ook je doelgroep. Zorg er daarnaast voor dat elementen zoals je Title tag en meta description op de juiste manier vertaald worden.

Kan ik ook op TLD een hreflang tag instellen?

Ja. Alleen gaat dit dan niet via de “multilanual omgeving” in WIX. Plaats je WIX website op een apart domein en maak in je WIX omgeving onder “advanced tags” een custom tag aan. Plaats hier de juiste Hreflang tag.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier