Wix of WordPress

Home   »   Wix of WordPress

Wix of WordPress

Je staat op het punt om te kiezen tussen een WordPress of Wix website. Toch vraag je je nog af: wat zijn de verschillen en hoe zit het met de SEO mogelijkheden? In deze blog leg ik je alles uit zodat jij de juiste keuze kan maken. Nieuwschierig geworden? Lees dan gauw verder.

Introductie

Zowel Wix als WordPress zijn aan een grote opmars bezig. Volgens de laatste cijfers heeft WordPress een marktaandeel van: 43% en Wix 2%. Het grote verschil is eenvoudig te verklaren: WordPress bestaat al even en Wix is “the new kid on the block”. Relatief gezien, groeien deze twee platformen het hardst. Door de grote opmars, kreeg ik steeds vaker de vraag: moet ik voor Wix of WordPress gaan? Mijn antwoord: kies het CMS* dat het best bij jou wensen en vaardigheden past.

Marktaandeel per CMS

* CMS staat voor: content management systeem. In een content management systeem kan je eenvoudig: content creëren, aanpassen en publiceren. Wix en WordPress zijn voorbeelden van een CMS.

Tip: Wil je beter gevonden worden in Google ? Ga aan de slag met mijn WordPress of WIX seo cursus

Kan je Wix optimaliseren voor SEO?

Na de vraag: voor welk CMS moet ik gaan, krijg ik vaak als tweede vraag: Is Wix goed voor SEO? Mijn antwoord: In het verleden was de SEO community erg negatief over WIX en SEO. Zelfs ik was sceptisch 😉 Dat komt omdat er 5 jaar geleden nog weinig optimalisatie mogelijkheden waren en veel javascript (een programmeer taal), in de webbrowser geladen werd (en dat is slecht voor je SEO performance). Inmiddels ben ik van mening veranderd! Wix heeft de afgelopen jaren enorm veel tijd en energie gestoken in de mogelijkheden om je website zelf te optimaliseren. Ben je benieuwd naar de optimalisatie mogelijkheden van Wix? Lees dan mijn blogpost: Wix SEO.

google over wix seo
Google medewerker over WIX en SEO

Is WordPress goed voor SEO?

Na de vraag: voor welk CMS moet ik gaan, krijg ik vaak als tweede vraag: Is WordPress goed voor SEO? Mijn korte antwoord: ja. Echter is het goed om te weten dat je naast de basis van WordPress SEO ook aan de slag moet met de snelheid van je WordPress website. Uit een marktonderzoek blijkt (mits je er niks aan doet) dat Wix dit een stuk beter doet dan WordPress (zie afbeelding hieronder).

WordPress en Wix website snelheid

Laat dit laatste argument je keuze voor WordPress niet ontnemen. Er is tegenwoordig een goede plugin op de markt genaamd: WProcket, waarmee je de snelheid van je WordPress website enorm kan verbeteren.

WIX vs WordPress

Nu de hamvraag: welk CMS is beter voor jou. In onderstaand tabel heb ik de grootste verschillen op rij gezet.

WordPressWix
Installatie CMSDien je zelf te doen via je hosting providerNiet nodig, Wix doet dit voor je.
Opmaak websiteVeel keuze uit templates en de mogelijkheid om een template te laten bouwen door een webdeveloperMinder keuze uit templates, maar ook de mogelijkheid om een template te laten bouwen door een Wix developer.
SEO optimalisatieGoed. Wel is het nodig om een betaalde SEO plugin te downloaden zoals RankMath.Goed. Alles wat je nodig hebt, is al beschikbaar in het CMS.
Website snelheidOke. Mijn advies: optimaliseer je website met de betaalde plugin WProcket.Erg goed. één van de speerpunten van Wix is website snelheid. Hier hoef je zelf niks aan te doen.
Mobiel vriendelijkheidErg goed. Oke. het hangt sterk af van welk thema je kiest. Is dit niet mobiel vriendelijk, dan kan je hier een webdeveloper voor inschakelen.
FlexibiliteitErg hoog.Gemiddeld. Niet alles is mogelijk.
Eigen hostJa. Nee, dit gebeurt bij Wix zelf.
Kosten+/- € 300 per jaar voor: hosting, template en minimaal vereiste plugins.vanaf €8,50 per maand
Technisch onderhoudMits je geen “managed WordPress hosting” hebt, dien je periodiek je WordPress en plugins te updaten.Niet nodig. Dit neemt Wix uit handen voor je.
BeveiligingOke. Advies is wel om een plugin te downloaden voor de veiligheid van je WordPress website.Erg goed.
BloggenErg goedOke. Ik hoop dat er de komende jaren nog wat aanvullende functies bijkomen.
E-commerceErg goedErg goed
Gebruikers gemakGoed te begrijpen. Voor beginners kost het vaak wel even wat tijd om je weg te vinden.Eenvoudig te begrijpen voor een beginner.

Conclusie: voor wie weinig verstand heeft van coderen en een “all in one” oplossing wil, is Wix de beste keuze. Wil je meer flexibiliteit, meer keuze in de opmaak van je website en heb je (op zijn minst een beetje) verstand van coderen? Dan is WordPress de beste keuze.

FAQ

Wat kost WIX?

Wix kan je In principe gratis aanmaken. Als je tevreden bent met je website, adviseer ik je wel om over te gaan op een betaalde versie. Kosten zijn v.a. € 8.5 per maand.

Wat kost WordPress

Word Press kan je in principe gratis aanmaken op een lokale host. Zodra je tevreden bent met je website, kan je hem overzetten naar een betaalde host. Kosten voor hosting, templates en plugins zullen rond de €300 per jaar liggen.

Is Wix moeilijk?

Wix richt zich op de doelgroep die geen verstand heeft van coderen en lost een hoop technische zaken voor je op. Veel klanten die ik ken ervaren weinig problemen bij het opzetten van hun Wix website.

Is WordPress moeilijk?

Het kost even wat tijd en energie om WordPress onder de knie te krijgen. Gelukkig zijn hier veel basis cursussen voor beschikbaar. Is het je gelukt, dan geniet je van een hoop flexibiliteit en optimalisatie mogelijkheden. Goed om te weten: je hoeft geen developer te zijn, maar wat basis kennis van techniek is mooi meegenomen.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier