WordPress website verhuizen naar een nieuw domeinnaam
Je staat op het punt om je WordPress te verhuizen naar een nieuw domeinnaam. De enigste vragen die je nog hebt: Hoe doe ik dit en hoe zorg ik ervoor dat ik geen SEO posities verlies. In deze blogpost leg ik je stap voor stap uit hoe je dit moet doen. Nieuwschiegrig geworden? Lees dan gauw verder.
Stap 1: Maak een back-up
Elke migratie begint met het maken van een back-up. Mocht je ergens in het proces vastlopen, dan kan je je oude website in een handomdraai weer terugzetten. Maar voordat ik je dat laat zien, beginnen we met het maken van een back-up van je website- en URL structuur. Dit is nodig om straks te kunnen controleren of je redirects goed zijn doorgevoerd. Belangrijk, want op die manier weet je zeker dat je geen SEO posities kwijt raakt.
Sla al je URL’s op
De meest eenvoudig manier om dit te doen is met een webcrawler. Zelf maak ik gebruik van Screamingfrog. Zodra je webcrawler alle URL’s heeft opgehaald, is het belangrijk dat je ze exporteert in een Excell bestand en op een goede plek opslaat. In de afbeelding hieronder, zie je op dit moment bij de status code “200” staan. Als je straks je Domeinnaam hebt verhuist, moet hier een statuscode: 301 staan.
Tip: Verhuis je niet van domeinnaam, maar verander je bijvoorbeeld naar een nieuw WordPress template?
Dan is dit overzicht ook erg handig om je redirects in WordPress op grote schaal in te stellen.
Tip: Je redirect SEO proof instellen? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus
WordPress website kopiëren met een plugin
Nu je SEO data is opgeslagen, kunnen we je WordPress website dupliceren. Er zijn 2 manieren waarop je dit kan doen. De technische variant (d.m.v. FTP, Kopiëren database, wp-config.php file aanpassen etc.) of d.m.v. een plugin. In deze handleiding, leg ik de variant D.m.v een plugin uit.
Stap 1: Download de duplicator plugin en zorg ervoor dat die geïnstalleerd en geactiveerd wordt.
Stap 2: Ga naar de duplicator plugin en kies rechts voor: “maak nieuwe”. In dit scherm kan je evt. de naam van het pakket aanpassen. Vervolgens klik je op volgende. Je website wordt nu gescand.
Stap 3: Als de scan compleet is, kies je voor het aanmaken van de pakketten (let op: dit kan even duren).
Stap 4: Als het pakket klaar is, download je twee bestanden. Dat zijn: archief (hier staan al je bestanden in) en Installer (hiermee installeer je straks de WordPress website op de nieuwe omgeving).
Stap 2: WordPress installeren op nieuw WordPress domeinnaam
We gaan aan de slag met het installeren van je nieuwe WordPress website. Van belang is dat je de gegevens hebt van je “direct admin” van je hostingpartij. Van belang is dat je op deze hosting omgeving nu niet WordPress eerst gaat installeren. Dat doet de duplicator plugin zo voor je.
Stap 1: Koppel je domeinnaam aan je nieuwe hosting pakket via je direct admin (soms doet een hosting partij dit al voor je. Kan je het niet vinden? Vraag het dan na bij de support van je hostingpartij).
Tip: Zet het SSL certificaat tijdelijk even uit totdat je WordPress geïnstalleerd hebt.
Stap 2: Maak een lege database aan waar je zo meteen je WordPress website naar gaat verhuizen.
Stap 3: Vul de volgende gegevens in bij je database: Database naam, database username, Username password en klik op aanmaken. Zorg ervoor dat je deze gegevens goed opslaat. Deze heb je namelijk nodig in je duplicator plugin.
Stap 4: We gaan nu je WordPress website installeren. Hiervoor heb je een FTP programma nodig (zelf gebruik ik Filezilla FTP). Het is van belang dat je via het FTP programma verbinding maakt met je hostingpartij (lukt dit niet, vraag dan je hostingpartij voor instructies).
Stap 5: Zodra je verbinding hebt met je hostpartij, zie je links je eigen PC staan en rechts de verbinding met je hosting ruimte. Ga hier opzoek naar: domains > Kies voor het domeinnaam waar je je WordPress website wil installeren > Kies voor: public HTML. Sleep hier de 2 bestanden (installer en archief van Duplicator) naar toe.
Stap 6: We zijn toegekomen aan de laatste stap. We gaan je WordPress website installeren d.m.v. de duplicator plugin. Je surft hiervoor naar: <naamvanjouwwebsite.nl>/installer.php
Als het goed is krijg je dan onderstaand scherm te zien.
Volg hier de stappen (zoals de koppeling maken met je database en het inloggen op je WordPress omgeving).
Tip: Werkt de installer URL niet? Probeer het dan eens in een andere browser of zorg ervoor dat de DNS configuratie klopt. Lukt het niet om in te loggen in je WordPress omgeving? Zorg er dan eerst voor dat je SSL certificaat gekoppeld is aan het domeinnaam.
Stap 7: Je website werkt nu nog niet. Daarvoor moeten we nog één bestand verwijderen via je FTP programma. We willen het index.html bestand verwijderen. Deze vinden we terug door de volgende mappen te doorlopen: domains > jouw domeinnaam > public HTML > zoek hier naar het bestand: index.html en kies voor verwijderen. Als het goed is is jouw nieuwe website nu beschikbaar.
Stap 3: Redirects instellen naar nieuw WordPress domeinnaam
Om ervoor te zorgen dat je SEO waarden overgedragen wordt naar je nieuwe domeinnaam, is het van belang dat je op je oude domeinnaam de volgende regels toevoegt aan je .htacces file.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^olddomain.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.olddomain.com$
RewriteRule (.*)$ https://www.newdomain.com/$1 [R=301,L]
</IfModule>
Ik ga er hierbij vanuit dat je geen wijzigingen hebt gemaakt aan je website structuur. Anders moet je op je nieuwe WordPress domein ook nog redirects instellen.
Stap 4: WordPress redirects controleren
Nu je redirects zijn ingesteld, is het van belang dat je je redirects controleert. Gaat dit fout, dan komt zowel je bezoeker als Google op een verkeerde pagina uit. Je doet dit door Screamingfrog weer te openen en te kiezen voor: list mode.
Plak hier alle URL’s in die je hebt opgeslagen in stap 1. Klik op run en controleer of elke redirect de https status code: 301 heeft gekregen. Is dat zo? Dan is je overstap geslaagd. Zo niet, dan zijn je redirects verkeerd ingesteld.
Stap 5: Belangrijke SEO stappen na de verhuizing
Voor WordPress SEO, is het van belang dat je de volgende stappen ook nog doorvoert.
- Maak een dynamische XML sitemap in WordPress aan.
- Maak een nieuw Google Search console account aan voor je nieuwe domeinnaam.
- Upload je .XML sitemap in Google search console.
- Ga naar je oude Google search console property en geef je domeinverhuizing door (zie afbeelding hieronder).