WordPress website sneller maken

Home   »   WordPress website sneller maken

WordPress website sneller maken

Het verbeteren van je WordPress website snelheid is een enorme uitdaging. Wat wellicht nog een grotere uitdaging is, is het behouden van je goede snelheid voor je WordPress website. Daar later meer over!

In deze blog, leg ik je uit waarom WordPress over het algemeen traag is, hoe je je WordPress website sneller kan maken en welke plugins er op de markt zijn om dit eenvoudig te kunnen doen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

WordPress traag

Het is algemeen bekend dat de meeste WordPress website traag laden. Dat heeft vaak te maken met een “fancy” template en de hoeveelheid plugins die ingeladen worden. Al deze losse stukjes code, zorgen er voor dat er enorm veel code in de webbrowser wordt ingeladen (je noemt dit ook wel: Client side javascript). Al door een eenvoudige benchmark te maken van verschillende content management systemen, zie je dat over het algemeen WordPress een hoop goed te maken heeft.

wordpress benchmark website snelheid

Ben je benieuwd hoe jouw WordPress blog het doet t.o.v. de markt? Gebruik dan één van de volgende website snelheid tools:

Ook mijn website was er op het begin niet best aan toe. Ik behaalde in Lighthouse (de website snelheid tool van Google) een score van 54 op desktop en 43 op mobiel. Aangezien de Cor Web Vitals steeds belangrijker worden (website snelheid KPI’s), was er werk aan de winkel.

Tip: Website snelheid verbeteren voor SEO? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus

WordPress website sneller maken

Eind 2020, vlogen de termen zoals: Cor Web Vitals, LCP, TTI etc. mij om de oren (Voor onbekende: vakjargon voor website snelheid KPI’s). Zo nieuwsgierig als ik ben, besloot ik om alles hierover uit te pluizen. Naast mij een notitie boekje waarin ik de  optimalisatie stappen noteerde voor mijn eigen WordPress blog. Om de WordPress SEO prestaties te verbeteren, voerde ik als eerste de volgende verbeterpunten door:

  • Op zoek naar een snellere hosting partij. 
  • Verwijderen van overbodige WordPress plugins. Ik stelde mijzelf bij elke plugin de vraag: Kan dat ook custom in mijn website gezet worden? Was het antwoord: ja. Dan verwijderde ik de plugin. Vaak kan je op die manier een hoop meuk (sorry voor mijn taalgebruik) verwijderen.
  • Verwijderen van mijn Template builder en overstappen naar een custom template.
  • Instellen van het HTTP/2 protocol (HTTP/3 komt er binnenkort aan).
  • Updaten naar de laatste PHP versie (ja dat scheelt ook een paar milliseconden 😉) 

Het resultaat? Dat viel me nog best tegen.

Plugins om WordPress sneller te maken

Tijdens mijn onderzoek naar de volgende optimalisatie stappen, stuitte ik op de plugin: WP Rocket. In eerste instantie stond mij het tegen om te betalen voor een plugin. Mijn gedachten: één plugin, gaat toch niet de “magic trick” doen? Dus wel! Samen met een ondersteunende plugin genaamd: Imagify, bereikte ik een 100% score in Lighthouse & 97% score op mobiel.

Met deze 2 plugins, kon ik de volgende verbeteringen doorvoeren:

  • Caching
  • CSS bestanden verkleinen
  • Ongebruikte CSS verwijderen
  • Javascript bestanden verkleinen
  • Javascript uitgesteld laden
  • Lazy loading toepassen op: afbeeldingen, i-frames en video’s 
  • Toevoegen van missende afbeelding dimensies aan je afbeeldingen
  • Cach preloaden
  • Links preloaden
  • DNS prefatching
  • Fonts preloaden
  • Database optimalisatie
  • Integratie met populaire CDN’s (zoals Cloudflare)
  • Heartbeat API beperken
  • Comprimeren van afbeeldingen (zoek de balans tussen kwaliteit en laadtijd)
  • Converteren van afbeeldingen naar .webP (snelste formaat wat momenteel wordt ondersteund door alle webbrowsers)

Vol enthousiasme, belde ik bij mijn buurman aan. Mijn buurman heet: Bas en bouwt busjes om in campers. De stappen die hij doorvoert, deelt hij via zijn Blog. Op die manier, kan hij leven als een Digital Nomad (daar ben ik stiekem een beetje jaloers op) Ik overtuigde hem om WP Rocket te kopen. Echter behaalde hij niet hetzelfde resultaat als ik (en dat is zonde). Daarom besloot ik mijn instellingen met hem te delen. 1 + 1 = 3.

🚀 In mijn blogpost: WP Rocket, deel ik daarom de instellingen van mijn website.

WordPress website snelheid behouden

Hopelijk heb ik je gemotiveerd om aan de slag te gaan met het verbeteren van de website snelheid voor bijvoorbeeld een klant of de werkgever waarvoor je werkt. Mag ik je vast waarschuwen: na verloop van tijd, raken je webdevelopers of andere stakeholders uit de “honeymoon”. En vergeten ze website snelheid weer een beetje. Het gevolg? Je performance zakt bij elke release weer een beetje in.

Mijn tip: Monitor je Key Performance Indicatoren zodat je sneller achter dit soort veranderingen komt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld automatische tests uit te schrijven voor je ‘testomgeving’ of een monitoring tool aan te schaffen (ik ben fan van speedcurve). Op die manier, zit je boven op de bal en kan je makkelijk debuggen. Daarnaast heb je kwalitatievere data omdat je niet te maken hebt met een “moment opnamen”. Het geen wat je wel hebt als je 1x in de week je url’s door een tool zoals webpagetest.org of gtmetrix trekt.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier