Yoast importeren in Rank Math

Home   »   Yoast importeren in Rank Math

Yoast importeren in Rank Math

Recent besloot ik van Yoast over te stappen naar Rank Math SEO. Wil je deze overstap ook maken? Zorg er dan voor dat je de migratie van Yoast naar Rank Math goed voorbereid.

In deze blog, leg ik je uit: hoe ik mijn overstap naar RankMath heb voorbereid, hoe je de instellingen van Yoast kan importeren in RankMath en op welke punten ik RankMath controleerde na de overgang. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Overstap naar RankMath voorbereiden

Wanneer je wilt overstappen op de Rank Math plugin, maar op dit moment de Yoast SEO plugin aan hebt staan, is het van belang dat je de overstap goed voorbereid. De volgende stappen zijn belangrijk voordat je overstapt op RankMath:

 1. Maak een back-up van je WordPress website en database. Zorg er voor dat je weet hoe je de back-up eenvoudig terug kan zetten.
 2. Maak een volledige crawl van je WordPress website.
 3. Exporteer je Yoast settings en sla deze in een documentje op.
 4. Exporteer je 301 redirects
 5. Kopieer je robots.txt bestand en sla deze in een apart bestand op.
 6. Kopieer je .htacces bestand en sla deze in een apart bestand op.
Yoast instellingen exporteren

Yoast instellingen importeren in RankMath

Nu je de overstap goed hebt voorbereid, kan je de RankMath plugin Downloaden. Activeer de plugin en ga vervolgens naar de setup wizard.

Setup Wizard RankMath

Nadat je de setup wizard bent gestart, krijg je de vraag om de Yoast instellingen te importeren. Vink hier de SEO elementen aan die je vanuit Yoast wilt meenemen.

Het importeren is afgerond zodra je: “100% compleet” ziet staan. Vervolgens kan je nog een aantal aanvullende instellingen doorvoeren.

RankMath migratie controleren

Het gevaar van een startup wizard is (zeker als je voor “easy setup” hebt gekozen) dat oude instellingen vergeten worden of niet goed worden ingsteld. Mocht dat gebeuren, dan is dat geen probleem. De meeste instellingen zijn zo doorgevoerd. Voordat ik mijn Yoast instellingen en de plugin verwijderde, heb ik de volgende punten gecontroleerd:

 • Ik heb een aantal blogs en pagina’s geopend om te kijken of mijn title tag en meta description goed werden overgenomen
 • Ik heb een aantal blogs en pagina’s geopend om te kijekn of mijn open graph tags goed werden overgenomen
 • In het dashboard van mijn WordPress website, heb ik via de RankMath plugin bekeken over mijn 301 redirects goed zijn overgenomen.
 • In het dashboard van mijn WordPress website, heb ik via de RankMath plugin bekeken of mijn robots.txt bestand goed is overgenomen
 • In het dashboard van mijn WordPress website, heb ik via de RankMath plugin bekeken of mijn RSS instellingen goed zijn overgenomen (dit was bij mij niet het geval).
 • In het dashboard van mijn WordPress website, heb ik via de RankMath plugin bekeken of mijn XML sitemap nog op dezelfde URL beschikbaar was als voorheen (zo niet, dan dien je deze opnieuw in te dienen in Google Search console)
 • Ik maakte opnieuw een volledige crawl van mijn website om te controleren of mijn meta tags en structured data goed werd overgenomen (dit was bij mij niet het geval. Ik moest de volgende type pagina’s opnieuw op no-index zetten: archief, categorie en tag pagina’s. Daarnaast was mijn structured data verdwenen. Die heb ik via de RankMath plugin opnieuw ingesteld).

wil je de structured data opmaak van de Yoast plulgin overnemen? Kopier dan voor de migratie de .json opmaak. Deze kan via de Rankmath plugin importeren en activeren op de gewenste post of pagina.

Tip: Rank Math SEO proof instellen? Ga aan de slag met mijn WordPress SEO cursus

Yoast instellingen verwijderen

Als alles goed werkt en je geen fouten meer tegen komt, dan kan je de seo elementen die via Yoast worden aangemaakt verwijderen door de lugin te opnenen in het dashboard en te klikken op: status en tools. Vervolgens kies je voor: import en export. Scroll naar beneden, als het goed is kom je een sectie: other plugins tegen. Vink alle opties aan en kies voor: verwijderen.

yoast seo elementen verwijderen
yoast SEO elementen verwijderen

hierna, kan je de yoast plugin deactiveren en verwijderen.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier