YouTube en SEO

Home   »   YouTube en SEO

YouTube en SEO

Het landschap voor SEO verandert, althans: Google is niet het enige platform waar actief gezocht wordt naar oplossingen en inspiratie. Recent ben ikzelf geïnspireerd geraakt door de succesvolle SEO-casus van de HEMA. Hun “Cross-channel” video SEO-strategie (ja een hele mond vol), zorgde voor meer dan: 3 miljoen organische views en een hoop topposities in verschillende zoekmachines.

Reden genoeg om samen met een YouTube expert:
Peter Minkjan, een artikel uit te werken over YouTube en SEO. In deze blogpost bespreken we: Hoe YouTube als zoekmachine wordt gebruikt, hoe je succesvol je eerste video campagne kunt lanceren en welke tools je kunt gebruiken om jouw Video SEO-campagne nog succesvoller te maken.

Hoe wordt YouTube gebruikt als zoekmachine?

Drie onderzoekers van Google hebben met een uitgebreide wetenschappelijke studie onderzocht wat mensen motiveert om YouTube te gebruiken. Uit hun onderzoek blijkt dat al het YouTube-gebruik van de deelnemers onder te verdelen is in drie hoofdmotivaties: Entertainment (59,5%), informatie (30,7%) en Connectie (9,8%). Hoewel dit onderzoek enkele jaren oud is, zijn de hoofdmotivaties nog steeds relevant.

YouTube is dus niet alleen een bron van entertainment, maar ook een enorm educatief platform. Meer dan 30% van de bezoeken aan YouTube komt voort uit de behoefte aan informatie. Binnen deze categorie vallen bezoeken met betrekking tot zelfontwikkeling (13% van alle bezoeken), instructievideo’s en how-to’s (11%), productreviews (5%) en nieuws/actualiteiten (2%).

Voor deze zoekintenties wordt YouTube gebruikt als een zoekmachine, wat het onderscheidt van Google. Hoewel Google ook voor deze doeleinden wordt gebruikt, is het spectrum van zoekintenties breder. Hetzelfde geldt voor platforms zoals TikTok, die specifiek worden gebruikt voor bepaalde zoekintenties, maar niet voor allemaal.

Hoe werkt het YouTube-zoekalgoritme?

Om te kunnen optimaliseren voor YouTube, moet je begrijpen hoe het algoritme bepaalt welke video’s worden aanbevolen. Hoewel het YouTube-algoritme complex is, kunnen we ons hier beperken tot de belangrijkste punten.

Het YouTube Search-algoritme is een combinatie van context (waar gaat jouw video over?), kwaliteit (hoe lang en hoe vaak wordt er naar je video gekeken?) en profieldata om de zoekresultaten te personaliseren. Omdat je geen directe invloed hebt op profieldata, is het belangrijk om je te richten op het verhogen van de context (gebruik van de juiste keywords) en de kwaliteit (kijktijd).

Met andere woorden, YouTube SEO draait niet alleen om het gebruik van de juiste zoekwoorden, maar vooral om het genereren van kijktijd. Hoewel je zoekwoorden later kunt toevoegen, moet je een nieuwe video uploaden om de kwaliteit te verbeteren.

Aan de slag met YouTube SEO: Topics, tips & tools

Nu je begrijpt waarom mensen YouTube als zoekmachine gebruiken en een algemeen idee hebt van hoe het algoritme werkt, kunnen we als SEO-specialisten aan de slag. Te beginnen met:

  1. Topics: Hoe vind je het perfecte onderwerp? Stap voor stap voeren we een onderzoek uit om dat te bepalen.
  2. Tips: Een overzicht met handige tips om direct meer resultaat te behalen. Wat werkt wel en wat niet?
  3. Tools: Welke handige tools zijn er om jouw werk op het gebied van YouTube SEO te verbeteren en te versnellen?

Het perfecte video topic

Laten we beginnen met een van de cruciaalste aspecten voor succes in YouTube SEO: de keuze van je onderwerp. Het klinkt misschien simpel, maar het kiezen van het juiste onderwerp is vaak een struikelblok. Voordat je je verdiept in tools en tips, is het essentieel om eerst de juiste onderwerpen te selecteren. Neem de tijd voor onderzoek. Dit voorkomt dat je energie en moeite steekt in video’s die goed kunnen scoren in zoekresultaten, maar waar niemand naar kijkt.

Welke onderwerpen doen het altijd goed?

Meer dan 30% van de bezoeken aan YouTube is gericht op het vinden van informatie. Binnen deze categorie vallen onder andere zelfontwikkeling (13% van alle bezoeken), instructievideo’s en how-to’s (11%), productreviews (5%) en nieuws/actualiteiten (2%). Tenzij je een nieuwsmerk bent, blijven er dus nog een aantal opties over. Deze vier typen onderwerpen scoren over het algemeen goed en spelen een rol in het aankoopproces van producten en diensten.

  1. Educatie: Uitleg en diepgaande informatie over specifieke onderwerpen.
  2. Instructies: How-to’s, tutorials en stap-voor-stap instructievideo’s.
  3. Koopadvies: Productreviews en vergelijkingen tussen verschillende opties.
  4. Inspiratie: Creatieve ideeën en inspirerende toepassingen van jouw product/dienst.

Kenmerken van een goed YouTube-onderwerp

Binnen deze onderwerp-types zoek je naar specifieke onderwerpen met de grootste kans op succes. Het ideale video-onderwerp heeft vier kenmerken:

  • Relevantie voor jouw merk.
  • Populariteit (of potentieel daarvan).
  • Lage concurrentie (om te kunnen domineren).
  • Mogelijkheid om hoog te scoren in de Google-zoekresultaten (voor een groter bereik).

Aan de slag met een fictieve casus

Nu kunnen we echt aan de slag. Ik raad je aan om eerst handmatig onderzoek te doen voordat je eventueel tools gebruikt om sneller resultaten te behalen.

In mijn hypothetische onderzoek ben ik een bedrijf dat zich richt op het verduurzamen van huizen. SEO is een belangrijk onderdeel van mijn marketingstrategie en ik wil naast Google ook de YouTube-zoekresultaten domineren. Ik heb van het management een proefbudget gekregen voor het maken van slechts één video om te bewijzen dat we hier hoog mee kunnen scoren. Daarom doe ik er alles aan om het juiste onderwerp te kiezen. Ik heb op basis van mijn SEO-werkzaamheden een lijst gemaakt met potentiële onderwerpen en deze aangevuld na een brainstormsessie met collega’s van verschillende afdelingen.

Om de onderwerpen met de grootste potentie te vinden binnen mijn branche, voeren we drie analyses uit: (1) populariteit, (2) concurrentie en (3) Google-zoekresultaten (SERP).

1. Populariteitsanalyse: views zijn belangrijker dan zoekvolume

Als SEO-specialist ben je waarschijnlijk gewend om populariteit vooral af te leiden uit zoekvolume. Maar voor YouTube is het aantal views een veel betere indicator van populariteit. Dit komt doordat Google/YouTube geen exacte zoekvolumes vrijgeeft. Tools die beweren dit te kunnen, zitten er vaak naast. Zowel te hoog als te laag. Daarom moet je je vooral richten op het aantal views om te zien welke onderwerpen populair zijn.

Hoe voer je een populariteitsanalyse uit?

Een eenvoudige methode is om de views van de top 3/5 video’s in de YouTube-zoekresultaten voor elk potentieel onderwerp op te tellen. Je kunt dit verder verfijnen door te kijken hoe oud de video’s zijn om een beter beeld te krijgen van de views per maand.

In mijn onderzoek bleken ‘warmtepomp installeren’ en ‘muur isoleren’ veel populairder dan andere onderwerpen.

2. Concurrentieanalyse: kun je ze verslaan?

Na de populariteitscheck is het tijd om de concurrentie te beoordelen. Hier geef je een inschatting op een schaal van 1-10, in plaats van een exacte berekening. Focus op de drie belangrijkste aspecten van een video:

  • Titel en beschrijving: Bevat de titel het exacte zoekwoord? Hoe aantrekkelijk is de titel en bevat de beschrijving relevante informatie?
  • Kwaliteit van de thumbnail: Is er een aantrekkelijke, op maat gemaakte thumbnail? Zijn de thumbnails relevant voor het onderwerp?
  • Kwaliteit van de video: Beoordeel de intro, de inhoud en de algehele kwaliteit van de video.

Op basis van deze analyse kun je snel zien welke onderwerpen een hoge of lage concurrentie hebben.

3. SERP-analyse

Na het analyseren van populariteit en concurrentie, kijken we naar de Google SERP. Als je ook hier kunt scoren met je video, maakt dat het gekozen onderwerp nog interessanter.

De SERP-analyse kun je geautomatiseerd uitvoeren met tools, maar het is ook vrij eenvoudig handmatig te doen. Zoek in een incognitovenster en kijk of video’s hoog worden weergegeven in de zoekresultaten. Noteer de positie van de video’s en geef ze een score.

In mijn onderzoek bleek dat zowel ‘warmtepomp installeren’ als ‘muur isoleren’ videocarrousels in de Google-zoekresultaten hadden. ‘Muur isoleren’ stond echter hoger in de resultaten.

Zo scoren de verschillende topics 

Nu kan je de scores invullen in onderstaande tabel: 

TopicRelevantiePopulariteitConcurrentieSERP score
warmtepomp installeren97,566
muur isoleren89,599

Zo kan je zien dat ‘muur isoleren’ weliswaar het populairst is en het beste scoort in Google maar ook de grootste concurrentie kent en iets minder relevant is voor het merk (score op basis van marge/omzetwaarde). Hierdoor kun je als beginnend YouTube-kanaal wellicht beter kiezen voor ‘warmtepomp installeren’. Het onderwerp is weliswaar minder populair, maar wel relevanter en een veel lagere concurrentie waardoor de kans veel groter is dat je views gaat scoren met jouw video. 

Welke keuze je ook maakt, laat het vooral niet afhangen van enkel de zoekvolume of een enkel ander aspect. Het in kaart brengen van deze vier onderdelen levert je compleet beeld op waardoor je een gedegen keuze kan maken tussen de verschillende onderwerpen.

Video optimaliseren voor Youtube

Begin met het kiezen van de juiste video-onderwerpen die de grootste kans van slagen hebben. Dit stappenplan laat zien hoe je deze analyses kunt uitvoeren. Nu je een goed beeld hebt van de onderwerpen in jouw branche, is het tijd om je video te optimaliseren. 

YouTube advies uit de praktijk

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een topic gekozen hebt, is het tijd om jouw video dusdanig te optimaliseren dat je hoog gaat ranken. Om dat mogelijk te maken, deelt Peter Minkjan een aantal tips uit de praktijk:

Peter Minkjan
Overspoeld met YouTube tips waar je niets aan hebt

Als je gaat zoeken op YouTube SEO-tips, kom je vele lijstjes met talloze tips tegen. Vaak zijn ze grotendeels hetzelfde en kom je ook vaak tips tegen waar je helemaal niets aan hebt in de praktijk. Mocht je een van deze onderstaande drie tips tegenkomen, negeer ze gerust.

  1. Tags: Vroeger (tot een jaartje of vijf geleden) waren tags belangrijk, maar nu vrijwel niet meer. Vergeet vooral niet om relevante tags toe te voegen als je een video uploadt, maar ze zijn niet langer een eenvoudige manier om je rankings op YouTube te verbeteren.
  2. Bestandsnaam: De naam van het videobestand dat je uploadt is slechts van miniem belang om meer views te genereren. Echt een tip die je met een gerust hart kunt negeren.
  3. Maak video’s langer of korter: Er is geen ideale videolengte. Ik herhaal: er is geen ideale lengte. Heb hier zelf vele analyses op losgelaten, maar hou als richtlijn aan: neem zolang je nodig hebt om jouw antwoord te geven op de zoekvraag. Mocht dat korter zijn dan 60 seconden, overweeg dan om de video (ook) als verticale YouTube Short te plaatsen. Kan je het ook nog op TikTok plaatsen en om helemaal social savvy bezig te zijn.
  4. Tools, tools, tools: Het valt me op dat in veel lijstjes gelijk verwezen wordt naar het gebruik van tools. Dat is niet fout, maar tools helpen je vooral om taken sneller te doen, niet om het juiste te doen.

Wat wel werkt? Dat werk ik hieronder uit.


Advies 1: gebruik de kracht van suggesties

Als SEO-specialist ken en gebruik je vast en zeker een aantal goede keyword research tools. Gebruik ze vooral om relevante zoekwoorden te vinden, maar vergeet ook niet de kracht van YouTube zoeksuggesties. Deze geeft je in een handomdraai een lijst met gerelateerde zoekwoorden rondom jouw seed keyword. Ga in een incognitobrowser naar YouTube, vul een zoekwoord in en ga wederom naar het zoekvenster. Zo krijg je een lijst met relevante gerelateerde zoekwoorden. Je kunt deze kopiëren door naar ‘zoekvoorspellingen melden’ te gaan, de lijst met suggesties te selecteren en te kopiëren. Et voilà, zo heb je heel snel goede input voor de inhoud en het script van jouw video.

Advies 2: Gebruik jouw keywords op de juiste plekken

Als je jouw lijst met keywords per topic hebt bepaald, is het zaak om deze op de juiste wijze te gebruiken. Gebruik het belangrijkste keyword in de titel, de eerste gesproken zinnen van de video en vooraan in de beschrijving. De andere keywords geef je een plek in het script en in de beschrijving. Eventueel voeg je enkele synoniemen of variaties later ook toe aan de beschrijving mocht je na het schieten van de video erachter komen dat je die vergeten bent.

Advies 3: Beantwoord vragen van het publiek

Zorg ervoor dat je niet alleen de juiste zoekwoorden in je script verwerkt, maar ga nog een stap verder: beantwoord daadwerkelijk de vragen die je publiek online stelt. Maar hoe ontdek je deze vragen? Dat kunnen de vragen zijn die worden weergegeven in de ‘People Also Ask’’-sectie van de Google-zoekresultaten, maar vergeet ook niet om de opmerkingen onder de video’s die je wilt verslaan goed te bekijken. Zijn er vragen van kijkers die niet volledig worden beantwoord in de concurrentie? Dan ben jij degene die dit kan doen. Kijkersreacties vormen vaak een onontgonnen goudmijn voor video SEO, maar worden vaak over het hoofd gezien.

Roy Huiskes
Bedenk ook wat je doelgroep al gezien heeft

Ik heb aardig wat YouTube kanalen gezien over bijvoorbeeld barbecueën. En ik heb werkelijk geen idee wat ik nog zou willen zien op dat gebied. Nou geldt dat niet voor iedereen, maar de hamvraag is wel waarom ze dan jullie video’s zouden moeten bekijken tov. van wat er allemaal al is.


Advies 4: Besteed aandacht aan de titel & thumbnail

Besteed aandacht aan de titel en thumbnail van je video. Deze twee elementen zijn vaak het eerste wat kijkers zien wanneer ze door YouTube scrollen. Een pakkende titel en een aantrekkelijke thumbnail kunnen het verschil maken tussen het negeren van je video of erop klikken. Zorg ervoor dat je titel de inhoud van je video goed weergeeft en dat je thumbnail visueel aantrekkelijk en relevant is. Met een sterke combinatie vergroot je de kans dat kijkers jouw video opmerken en besluiten om erop te klikken.

Advies 5: Focus naast de juiste keywords op kijktijd

YouTube SEO gaat niet alleen over het juiste gebruik van keywords, maar vooral over het genereren van kijktijd voor je video’s. Op YouTube worden video’s beloond die kijkers lang vasthouden, en kijkersloyaliteit speelt hierbij een cruciale rol. YouTube biedt inzicht in waar kijkers afhaken en hoe je video presteert ten opzichte van het gemiddelde. Door deze gegevens te analyseren, kun je achterhalen waar je kijkers verliest en je toekomstige video’s verbeteren. Vooral de eerste dertig seconden zijn van groot belang; in deze korte tijd beslissen kijkers of ze je video blijven kijken. Vermijd daarom uitgebreide branded introducties en zorg ervoor dat je kijkers direct boeit met interessante content. Door de aandacht vanaf het begin vast te houden, vergroot je je kansen om hoger te scoren in de zoekresultaten van YouTube.

Geef Youtube wat extra handvaten

YouTube waardeert het als je de gebruiker net een stapje verder helpt. Denk aan beeldkwaliteit, ondertiteling, inhoudsopgave of de beschrijving van je video. Hoe fijn is het niet als je direct naar het juiste hoofdstuk kunt doorspoelen? Tevens worden veel van dit soort signalen gebruikt om te bepalen waar je video over gaat en dus waar Youtube je video moet vertonen.


Youtube SEO tools

Na het selecteren van jouw topic en een overzicht met handige tips is het tijd voor tools. Welke handige tools kunnen jouw helpen om jouw werkzaamheden beter en sneller uit te voeren? Hierbij een overzicht met de vijf handige tools die ook nog eens allemaal goed betaalbaar zijn.

VidIQ & TubeBuddy

Wat Ahrefs en SEMRush zijn voor Google SEO, zijn VidIQ & TubeBuddy voor YouTube SEO. Deze krachtige tools ondersteunen YouTube-contentmakers op diverse manieren bij het optimaliseren van hun video’s voor maximale zichtbaarheid en bereik. Ze zijn niet alleen handig voor keyword research, maar bieden ook inspiratie voor titels en inzicht in de best presterende video’s, evenals optimalisatie-ideeën. Beide tools leveren ook een (gratis) Chrome-extensie die direct in het YouTube-platform inzichten biedt. Hoewel ze nog niet altijd perfect werken voor Nederlandstalige kanalen, verbeteren ze voortdurend.

CreatorML

Minder bekend dan VidIQ en Tubebuddy, maar uiterst krachtig, is CreatorML. De unieke en grootste kracht van deze tool is het gebruik van voorspellende AI. Stel je eens voor dat je kunt voorspellen hoe jouw volgende video-idee en verpakking zouden presteren, voordat je tijd en geld investeert in het maken van de video. Met CreatorML krijg je alle voordelen van het bestuderen van je YouTube-analyse, zonder uren te verspillen in Studio of het inhuren van een dure data-analist. Naast een gratis Chrome-extensie biedt CreatorML ook een gratis proefperiode van 7 dagen.

Botster.io

Botster.io biedt uiterst handige No-code bots voor gegevensverzameling, monitoring en automatisering die je kunt gebruiken in je SEO-werkzaamheden. Het is als het ware jouw persoonlijke robotleger om werkprocessen en routines te automatiseren. Met Botster kun je gebruik maken van handige YouTube-bots die je werk aanzienlijk versnellen, zoals de Youtube Keyword Scraper, die zoekwoorden en zinsdelen verzamelt uit de zoeksuggesties van YouTube, en de YouTube Search Extractor, die video-informatie verzamelt uit YouTube-zoekopdrachten voor een lijst met zoekwoorden. Mocht je een functie zoeken die niet beschikbaar is, dan kan ik uit eigen ervaring vertellen dat Botster.io zeer betaalbare op maat gemaakte bots kan ontwikkelen.

AlsoAsked

AlsoAsked is een handige SEO tool die geen specifieke YouTube-functionaliteit biedt, maar wel essentieel is om de juiste vragen te beantwoorden in jouw video’s. Het verzamelt, organiseert en toont gegevens van “Mensen vragen ook” die verschijnen in de Google-zoekresultaten. Je kunt de gegevens alsafbeeldingsgrafieken exporteren of als CSV-bestanden om met andere tools te gebruiken, waardoor je tijd bespaart. AlsoAsked biedt het beste inzicht in de vragen die zowel zoekmachines als gebruikers verwachten. Je kunt drie zoekopdrachten per dag uitvoeren zonder in te loggen.

Tot slot: Youtube is een Marathon, geen sprint

Hopelijk heeft dit uitgebreide artikel je voldoende geholpen en inzicht gegeven om succesvol aan de slag te gaan met YouTube SEO. Een laatste tip: Onthoud dat YouTube voor merken een marathon is, geen sprint. Succes vergt enige tijd en consistentie. Maar voor degenen die volharden, liggen er talloze kansen om zichtbaar te worden op de op een na populairste zoekmachine na Google. Ben jij klaar om die kansen te grijpen?

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust in de SEO Mastermind. Daar hebben we een specifieke sectie voor Video en SEO & is Peter Minkjan ook geregeld te vinden.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Booking.com
Logo Adidas
Logo Randstad
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier